שתף קטע נבחר

 

דו"ח ביש"ע: מה קורה כשליהודים עוקרים עצי זית

ארגון זכויות האדם ביש"ע מפרסם דו"ח מקיף העוסק בהתנכלויות פלסטינים לחקלאים יהודים ביהודה ושומרון. לטענת מחברי הדו"ח, הנזקים נאמדים במאות אלפי שקלים. בארגון מפנים אצבע מאשימה גם לעבר ארגוני שמאל ישראלים ובינלאומיים, וקובלים על אפלייה בטיפול הרשויות

"מי יגן על הזית שלי". תחת כותרת זו מפרסם הבוקר (יום ג') ארגון זכויות האדם ביש"ע דו"ח מקיף העוסק בהתנכלויות פלסטינים ופעילי שמאל לחקלאים יהודים ביהודה ושומרון. לטענת מחברי הדו"ח, הנזקים נאמדים במאות אלפי שקלים, ואת כאב הלב של חקלאי שיבולו הושחת ונהרס בכוונת זדון – אי אפשר לאמוד כלל. 

 

"בשנה האחרונה יש החרפה בהתנכלויות על רקע לאומני כלפי חקלאים יהודים ביהודה ושומרון", נאמר בדו"ח. "מערכת אכיפת החוק לא מתמודדת עם הבעיה, ולא עושה דבר. קיים פער עצום בין הטיפול בהתנכלויות ליהודים לבין הטיפול בהתנכלויות לערבים".

 

בין המקרים הבולטים - למשפחה מבת-עין שרפו 900 דונם שטחי מרעה, אורווה ו-30 עצי רימון; למשפחה מעופרה גדעו שתילים צעירים, השחיתו טונות יבול לפני בציר ושרפו צינורות השקייה; למשפחה בפני-קדם עקרו 500 עצי זית וב"שדה כלב" שבהר-חברון נשרפו יותר מ-100 עצים, והוצתו מבנים ומחסנים.


"בשנה האחרונה יש החרפה בהתנכלויות" (צילום: ארגון זכויות אדם יש"ע)

 

לטענת ראשי הארגון, כאשר מדובר בהגנה על החקלאי הערבי, אלוף פיקוד המרכז מוציא צווי הגבלה לתושבים יהודים החשודים כמי שמתכוונים לפגוע בחקלאות הערבית. לעומת זאת, כאשר מדובר בהגנה על חקלאי יהודי, לא ננקטים צעדי מניעה כלשהם כלפי פלסטינים.

 

לדברי מחברי הדו"ח, כשקורה משהו לחקלאי פלסטיני, המשטרה והצבא מגיעים לשטח עם החקלאים, יוצרים מעטפת הגנה סביבם ובמקרה של התנכלות - מבצעים מיד מעצרים. ואולם כאשר מדובר בהגנה על חקלאי יהודי, אין אבטחה של המשטרה או צה"ל, וכשיש התנכלויות והמשטרה מוזעקת - היא מגיעה בדרך כלל באיחור ניכר, דבר המסכל מראש סיכוי לביצוע מעצרים בשטח.

 

"גן עדן לגנבים"

בארגון קובלים כי כאשר קורה משהו לחקלאי פלסטיני, המשטרה אינה נמנעת מביצוע מעצרים וחיפושים - גם בתוך היישובים היהודיים. לעומת זאת, בהגנה על החקלאי היהודי, פעילות המשטרה נבלמת בשערי הכפרים הפלסטינים, גם כאשר העקבות או המידע המודיעיני מצביעים על נוכחותם של חשודים או רכוש גנוב בכפרים.

 

אנשי ארגון זכויות האדם ביש"ע טוענים כי העובדה שהמשטרה אינה נכנסת אל תוך הכפרים ביהודה ושומרון מאפשרת לבצע גניבות קלות ופשוטות, וכי למעשה מדובר "בגן עדן לגנבים". לדבריהם, בו-ברגע שהרכוש הגנוב (ציוד חקלאי, יבולים או בעלי חיים) מוכנס אל תוך הכפר, אפסו סיכויי הבעלים לקבלו בחזרה.

 

בארגון מפנים אצבע מאשימה לא רק כלפי הפלסטינים, אלא אף לעבר ארגוני שמאל ישראלים ובינלאומיים. לדוגמה הם מביאים אירוע שהתרחש באוגוסט השנה; בתהלוכה של פעילי שמאל, אנרכיסטים ופלסטינים התפתחה התפרעות המונית בכרם של שלומי כהן מנריה. במהלך ההתפרעות עקרו משתתפי התהלוכה כ-5,000 שתילי גפן, והרסו את מערכת ההשקיה. ב-17 באוקטובר נתפסו פעיל שמאל ופלסטיני כשהם, על פי החשד, מציתים אש בכמה מוקדים סביב חוות גלעד שבשומרון.

 

לסיכום אומרים בארגון זכויות אדם ביש"ע כי הגיע הזמן שמערכות אכיפה יפעלו בצורה שווה גם כנגד הפלסטינים ופעילי שמאל.

 

ממשטרת מחוז ש"י נמסר בתגובה: "צה"ל, משטרת מחוז ש"י וגורמי ביטחון נוספים פועלים בכל ימות השנה לאכיפת החוק כלפי פלסטינים וישראלים. פעילות זו משולבת בבולטות, נוכחות ופעילות יזומה במוקדי חיכוך, בכדי לצמצם את היקף האירועים ולשמור על הסדר ואכיפת החוק.

 

"הפעולות שהמשטרה נוקטת כלפי מפרי החוק הפלסטינים והישראלים שפוגעים ברכוש ובתוצרותיהם של החקלאים משני הצדדים נעשית ללא הבדל לצד זה או אחר. על כל תלונה שמוגשת מתבצעת עבודה חקירתית ומודיעינית, כדי למצות את החקירה ולהגיע לחקר האמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שריפת גפנים ביו"ש
צילום: אירגון זכויות אדם יש"ע
מומלצים