שתף קטע נבחר

 

"הברק חיפש מוליך, הדייג היה הקורבן"

ד"ר ברוך זיו, מומחה לאקלים ולמזג אויר מהאוניברסיטה הפתוחה, טוען שמקרה מותו של הדייג בחוף אכזיב מפגיעת ברק, אינו תופעת טבע מפתיעה. "זו טעות איומה לצאת החוצה כשבחוץ מתחוללת סופת ברקים", הוא מזהיר. והיכן נמצא המקום המסוכן בעולם במהלך סופה?

כיצד פוגע ברק באדם בשטח פתוח? מתברר שלא מדובר בביש מזל נדיר, אלא בתופעת טבע שרירה וקיימת. ד"ר ברוך זיו, מומחה לאקלים ולמזג אויר מהאוניברסיטה הפתוחה, מסביר כי המקרה שאירע היום (ג') באכזיב, בו נהרג אדם מפגיעת ברק כאשר שהה בחוף הים, אינו מפתיע, משום שהברק הפוגע באדמה מחפש מוליך חשמלי כדי לפרוק את המטען החשמלי. כשאדם נמצא בשטח פתוח, הוא מהווה מוליך מתאים והברק פוגע בו ישירות.

  

לדברי ד"ר זיו, מדי שנה נפגעים אנשים ששוהים בחוץ בעת סופת ברקים. "זו טעות איומה לצאת החוצה כשבחוץ מתחוללת סופת ברקים שכזו. הברקים מחפשים עצמים בולטים ובחוף הים אין עצמים בולטים מלבד בני אדם. מאחר והאוויר לא מוליך טוב של זרם חשמלי, הברק מחפש נקודות אחיזה. הנקודות הטובות הן אנטנות, צמרות עצים, עמודי מתכת ובטון. בהיעדרם, האדם הוא הנקודה הבאה. הדייג באכזיב היה חשוף והברק פגע בו ישירות".

 

צעיר כבן 21 מהיישוב שייח דנון נהרג אחר הצהריים מפגיעת ברק סמוך לחוף אכזיב. הצעיר, שעסק באותה שעה בדייג, עמד על החוף כשלפתע ניחתה עליו מכת ברק. צוותי מגן דוד אדום חשו עד מהרה למקום באמבולנס ובניידת טיפול נמרץ, ומצאו את הצעיר מחוסר הכרה, ללא דופק וללא נשימה. הצוותים ניסו להחיות את הצעיר ממושכות, אך נאלצו קבע את מותו.

 

הפרמדיק שמעון כהן סיפר ל-ynet כי ההרוג ואביו עמדו על הסלעים, ואילו האח המתין ברכב בעת שהברק היכה. "הברק פגע בו בכתף הימנית, ואביו שעמד מאוד קרוב אליו כלל לא נפגע", סיפר כהן. הוא הוסיף כי הוא מתנדב מד"א זה 11 שנה ועדיין לא נתקל במקרה דומה.

 

הברק הוא התפרקות חשמלית בין הענן לבין הקרקע, בין שני עננים או בתוך ענן. כמויות האנרגיה המעורבות בתהליך ההתפרקות הן אדירות. המתח בין בסיס הענן לבין הקרקע נע בין 20 ל-100 מיליון וולט. עוצמתו של זרם הברק עשויה להגיע עד 10,000 אמפר, וההספק - עד מיליארד קילווט.

 

ד"ר זיו מסביר כי בזמן סופת ברקים, יש להיכנס לתוך שטח בנוי ולא להישאר חשוף. "רצוי להיכנס לתוך מבנה, או לעמוד בסביבה שיש בה עמודים, בתים או עצים. אך גם כאן, רצוי שלא לעמוד קרוב מדי כדי לא להיפגע מהריקושטים". הוא מציין כי בארץ אירע מקרה דומה לפני 16 שנים, בו נהרג באילת תייר שוויצרי שבילה בסירה בים, ונפגע ישירות מברק.

 

בעולם ישנם מספר מקומות מועדים לפורענות, בהם נפגעים בני אדם מסופות ברקים מדי שנה. בכמה ערים בארה"ב, מציין ד"ר זיו, יש בכל שנה הרוגים מפגיעות סופת ברקים. זאת משום שבעונה החמה, בקיץ ובאביב, משתוללות באזור סופות ברקים חמורות בעוצמה רבה.

 

מעטים יודעים, אולם המקום המסוכן בעולם מבחינת סופות ברקים הוא קונגו שבאפריקה. "קונגו היא אלופת העולם בברקים וכל שנה נהרגים בה הרבה מאד בני אדם", אומר ד"ר זיו. לפני שנה היה מקרה שבו שחקני קבוצת כדורגל נהרגו בקונגו מפגיעת ברק. 

 

באשר לעתיד, מציין ד"ר זיו כי בישראל לא נעשו מדידות מאורגנות של סופות ברקים. "רק ב-10 שנים האחרונות מבצעים מדידות מאורגנות, וכדי לבחון מגמות, יש לבצע מדידה של עשרות שנים", הוא מציין.

 

עם זאת, חושש ד"ר זיו כי לאור ההתחממות הגלובאלית, הגורמת להתחממות הים, "סופות הברקים עשויות להיות חמורות יותר ובתדירות גבוהה יותר, בכל העולם - כולל בישראל".


פורסם לראשונה 20/11/2007 18:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא להסתובב בחוץ. סופת ברקים
צילום: חגי אהרון
מומלצים