שתף קטע נבחר
 

"להגביל את הברוטאליות של העיריות"

מי לא מכיר את חובות החניה התופחים במהירות לסכומים מפחידים. ועדת הכלכלה חושבת שצריך לשים סוף להתנהלות העיריות וחברות הגבייה אותן הן מעסיקות

סוף להתעללות באזרחים שקיבלו דו"ח חניה? ועדת הכלכלה דורשת ממשרד הפנים לבחון מחדש את ההתקשרות של רשויות מקומיות עם חברות פרטיות, העוסקות בגביית קנסות חניה מאזרחים. הסיבה: חברי הכנסת טוענים כי חברות הגבייה הפרטיות מתעללות באזרח, וגובות סכומים מוגזמים בעליל, בברכתן של הרשויות המקומיות. בנוסף, דורשת הוועדה ממשרדי האוצר והמשפטים לקדם חקיקת תקנות מסים, שיקבעו סכומים מרביים אותם יכולות החברות הפרטיות לדרוש מהאזרחים.

 

ח"כ דוד אזולאי, שיזם בשבוע שעבר דיון מיוחד של ועדת הכלכלה בנושא "ענישת האזרח באמצעות קנסות חניה", מסביר היום ל-ynet מה עומד מאחורי הניסיון להסדיר את גביית קנסות החניה בידי חברות פרטיות: "הגיעו לידיי מספר דו"חות של תושבים שלא שילמו קנסות, ונדרשו לשלם פי חמישה או שישה מהסכום המקורי. האם זה נשמע הגיוני או נורמלי, שאם אזרח לא משלם דו"ח על חניה מסיבה כלשהי - אחרי תקופה יקפוץ הסכום פי חמישה או שישה? אין שום הצדקה לכך. שלא תהיה טעות - אם מישהו עבר עבירה, הוא צריך לשלם. אבל כיום זה פשוט שוק פרוע".

 

"תמריץ לרדות באנשים" 

ח"כ משה כחלון, תיאר בישיבת הוועדה את המצב כפי שהוא רואה אותו: "השיטה נותנת תמריץ לחברות הגבייה לרדות באנשים. כמה שהחוב יותר גדול, כך האחוזים שלהן יותר גבוהים. תפקיד העירייה הוא לבוא לקראת האזרח, לתת שירות לאזרח. מה שהם עושים, זה להפריט. הם מוכרים את החובות. אנחנו מכירים את זה מתחומים אחרים - למשל מהשוק האפור".


מנגנון הגבייה של העיריות תחת זכוכית מגדלת (צילום: ירון ברנר)

 

אז מה עושים כדי להגן על האזרחים? אזולאי וחברי ועדת הכלכלה דורשים כי נושא הגבייה בידי חברות פרטיות ייבחן מחדש על-ידי משרד הפנים, האחראי על הרשויות המקומיות. "אני לא יודע למה אני, כתושב, צריך לעמוד מול חברת גבייה ולא מול הרשות המקומית שלי", אומר אזולאי.

 

כמובן שסיבה אחת למצב הקיים היא מצבן הכלכלי של הרשויות המקומיות, שנאלצות לפנות לחברות פרטיות כדי להתגבר על מחסור בתקציבים ובכוח אדם. אלא שאזולאי סבור שהמצב דורש בחינה מעמיקה: "במקרה שאני בדקתי, רק 80% מהקרן - מהקנס המקורי - מגיעים לידי הרשות המקומי. אם אין תקציבים ואין כוח אדם, למה הן נותנות מתנה לחברות הגבייה הפרטיות?".

 

"להגביל את הברוטאליות של העיריות" 

ובכל זאת, לאור המצב הכלכלי הרעוע של הרשויות המקומיות, אזולאי וחברי ועדת הכלכלה אינם דורשים לבטל לחלוטין את מעורבותן של החברות הפרטיות - בתנאי שדרכי העסקתן ופעולתן יוסדרו על-ידי הממשלה. ח"כ אלי גבאי, שנכח בדיון, אמר כי "הכנסת צריכה להכין הצעת חוק כדי להציל את האזרח מציפורניים אלו. זו התעמרות לשמה. צריך להעביר הצעת חוק כדי להגביל את הברוטאליות של העיריות".

 

אז איך עושים את זה - איך מגבילים את כוחן של החברות הפרטיות? ועדת הכלכלה דורשת ממשרדי המשפטים והאוצר כי ישלימו את תקנות המסים, שיקבעו בדיוק מהו גובה הסכומים אותם יכולות החברות הפרטיות לגבות. אזולאי: "נושא הגבייה צריך להיות מבוקר ומפוקח. צריך לקבוע את התנאים להעסקתן של החברות הפרטיות באמצעות מכרזים מסודרים, צריך לקבוע כמה אחוזים הן רשאיות לקבל מכל גבייה, וכן מה הוא גובה הקנסות המרבי שמוטל על כל איחור בתשלום".

 

ומה הם אומרים? 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "המשרד טרם קיים דיון בנושא, ובכוונתו לקיים. משרד הפנים מעודד את הרשויות המקומיות לפעול למיצוי הכנסותיהן מאגרות חניה ככל שהוטלו כדין, ובכלל זה שימוש בחברות פרטיות שעוסקות בכך". בנוגע לטענות שהועלו בדבר התנהלות הרשויות המקומיות, הפנו אותנו במשרד לדוברו האישי של שר הפנים - אך תגובתו לא התקבלה עד פרסום כתבה זו.

 

מרשות המסים, האחראית על החקיקה בנושא, נמסר כי "רשות המסים אכן דנה בדרישת ועדת הכלכלה לקדם את החקיקה בנושא הוצאות גבייה מרביות, אך טרם התקבלו החלטות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דו"ח שלא שולם עשוי לתפוח לסכום גבוה פי 5
צילום: מאיר פרטוש
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים