איראן: ייצרנו מוטות דלק מועשר לכור באראק
סגן נשיא איראן הודיע כי ארצו ייצרה מוטות דלק מועשר בעבור כור המים הכבדים באראק. מוטות דלק משמשים להכנסת הדלק הגרעיני לתוך ליבת הכור הגרעיני, ומדובר בהתקדמות טכנולוגית משמעותית בהליך ייצור הדלק הגרעיני. בתוך כך דווח בגרמניה כי החרפת הסנקציות אותה מעודדת גרמניה תעלה לה כ-2 מיליון אירו
איראן ייצרה מוטות דלק מועשר בעבור כור המים הכבדים באראק. כך אמר אתמול (שבת) סגן נשיא איראן, גולאם רזה אגאזאדה. הדברים נכללו בדיווח של סוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א.
אגאזאדה, המשמש גם יושב ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית במדינה, הוסיף כי האיראנים עורכים ניסויים במוטות הדלק שייצרו במתקן הגרעיני באיספהאן. מוטות דלק משמשים להכנסת הדלק הגרעיני לתוך ליבת הכור הגרעיני, ומדובר בהתקדמות טכנולוגית משמעותית בהליך ייצור הדלק הגרעיני.
במסגרת תוכניתה הגרעינית, איראן פועלת זה זמן רב להעשיר אורניום שנועד לייצור דלק גרעיני, המשמש להפעלת כורים גרעיניים. עיקר הפעילות בנושא זה מתבצעת במתקן הגרעיני בנתנז, שם מעשירה איראן אורניום באמצעות כ-3,000 צנטריפוגות. כך, על פי הדו"ח האחרון של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. בד בבד היא פועלת במסלול נוסף להפקת פלוטוניום באמצעות הכור שהיא בונה באראק. מדובר בכור מים כבדים שנחנך לפני יותר משנה, בעל הספק של 40 מגה-וואט.
במערב חוששים כי שני המסלולים יכולים לסייע לאיראן במרוץ לייצור ראש קרב גרעיני. טהרן מכחישה זאת בתוקף, וטוענת כי תוכניתה הגרעינית נועדה לצרכי שלום ולהפקת חשמל.
ההערכה היא כי איראן מבקשת להציג הישגים לקראת הדו"ח שאמור לפרסם השבוע הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה. ביום שישי הקרוב צפויה לסולנה פגישה עם הממונה האיראני על המשא ומתן בנושא הגרעין, סעיד ג'לילי, בניסיון אחרון להגיע להבנות.
זמן קצר לאחר הגשת הדו"ח של סולאנה צפויה מועצת הביטחון להתכנס ולדון בנושא הגרעין האיראני, וההערכה היא כי לא יהיה מנוס מהחרפת העיצומים על טהרן.
זו סנקציה וזה מחירה
בתוך כך דיווח אתמול ה"דר שפיגל" הגרמני כי אימוץ סנקציות מחמירות יותר על איראן, בשל תוכנית הגרעין שלה, עשוי לעלות לגרמניה שני מיליארד אירו.
גרמניה, בריטניה, צרפת וארצות הברית קראו מוקדם יותר השבוע לאו"ם לשקול להטיל סנקציות חמורות יותר על איראן. זאת, לטענתן, מכיוון שטהרן לא הצליחה להרגיע את החששות בדבר פעילותה הגרעינית. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אף הגדילה לעשות והבטיחה לעודד חברות גרמניות להפחית את פעילותן הכלכלית עם איראן.
לפי הדיווח, עם בנק מלי האיראני, בו מתנהלת מרבית הפעילות הפיננסית שבין גרמניה לאיראן, יושם ברשימת האמברגו של האיחוד האירופי, ההפסד שתספוג גרמניה יעמוד על כ-800 מיליון אירו בשנה הקרובה. זאת, משום שהממשלה תיאלץ לשלם פיצויי נזיקין לחברות גרמניות שעסקיהן ייפגעו. לטווח בינוני, מומחי משרד האוצר מאמינים כי הקשחת הסנקציות תעלה לברלין 2 מיליארד אירו.
גרמניה היא אחת משותפות המסחר הגדולות ביותר של איראן באיחוד האירופי. זאת, על אף שהיקף הסחר הצטמצם לאחרונה, בעיקר בשל לחץ אמריקני.