בוש: השגת היעד תחייב פשרות כואבות
40 משלחות יתייצבו אחר הצהריים באולם הכדורסל של הצי האמריקני באנאפוליס, כדי לתת גיבוי עולמי להשקה מחודשת של תהליך השלום במזרח התיכון. תחילה יאזינו לנאומיהם של בוש, אולמרט ואבו-מאזן. הערוץ הסורי נכנס בדלת האחורית לסדר יומה של הוועידה. אבל הצהרה ישראלית-פלסטינית משותפת, עדיין אין
נציגים מעשרות מדינות מרחבי העולם - בכלל זה מסוריה וסעודיה - יקחו היום (ג') חלק בניסיון להשיק-מחדש את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. חרף הגיבוי הגלובלי המשמעותי, הציפיות לפריצת דרך ניכרת במזרח התיכון נמוכות.
שעות ספורות לפני הפתיחה - ולאחר מגעים ממושכים בארץ ובוושינגטון - טרם גובשה הצהרה משותפת. המשלחת הפלסטינית מצידה מצפה ללוח זמנים מגובש, ומסרבת להתחייב לצמד המילים "מדינה יהודית" - קוד להתפשרות בעניין זכות השיבה; ישראל אינה ממהרת להתחייב בכתב על הקמתה של מדינה פלסטינית, ודאי לא בתוך זמן נתון. גם על הבוררות בעניין יישום "מפת הדרכים" אין הסכמה.
הלילה, בטקס הרמת כוסית לקראת הוועידה, אמר הנשיא בוש: "הצדדים התכנסו כדי להשיג מטרה משותפת - מדינת ישראל ומדינה פלסטינית, החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון. השגת היעד הזה תחייב פשרות כואבות, אולם שני הצדדים בחרו מנהיגים המוכנים להן".
ועידת אנאפוליס: כל העדכונים והפרשנויות
באולם הכדורסל באקדמיה של הצי האמריקני - בנאומים בני עשרים דקות של הנשיא בוש, ראש הממשלה אולמרט והנשיא הפלסטיני אבו-מאזן - תיפתח אחר הצהריים ועידת אנאפוליס.
לאחר שלושת הנאומים המרכזיים, בארוחת צהריים חגיגית, תנאם אדריכלית הוועידה - מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. עם סיומה ישאו באי הוועידה נאומים בשלושה נושאים שנקבעו: תמיכה בינלאומית בתהליך השלום; רפורמה מבנית ובניית יכולת ברשות הפלסטינית; ושלום כולל במזרח התיכון. לנושא האחרון נוספו כפשרה סעיפי משנה, שאיפשרו למעשה את בואה של סוריה לוועידה. אלה כוללים את ערוצי השיחות הנפרדים בין ישראל לשכנותיה, כמו גם קידום נורמליציה בין ישראל למדינות ערב.
בוש ואולמרט בבית הלבן (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
לכל נואם - בכלל זה סגן שר החוץ הסורי, פייסל מקדאד - הוקצו חמש דקות, אבל האמריקנים לא יכבו מיקרופונים - ויאפשרו לכל הדוברים להתבטא בכל נושא שיחפצו. המשמעות המעשית היא שצפוי לילה ארוך באנאפוליס - מה גם שהמארגנים ממחלקת המדינה הבהירו ש"כל האירועים יכולים להשתנות בלא הודעה".
בהתייחסו לנציגות ששיגרה דמשק לוועידה, אמר דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק: "ממשלת
סוריה קיבלה החלטה לשלוח את סגן שר החוץ, וזהו עוד סימן של תמיכה בתהליך ממדינה שאם נבחן את ההיסטוריה הקצרה שלה, היא לא תמכה בתהליך השלום בין ישראל והפלסטינים. למעשה הם שימשו כמארחים לרבים מארגוני הסירוב הפלסטיניים האחראים לאלימות באזור". על פי מקורות אמריקנים, בוש ורייס אינם מתכוונים להזכיר את סוריה בנאומיהם באנאפוליס. העמדה הישראלית קובעת שאין יכולת לשלוט בהעלאת הנושא הסורי, כל עוד יתבצע הדבר במסגרת הזמן של נאומי שרי החוץ הערבים.
אמש סעדו המשלחות ארוחת ערב חגיגית. במקביל התקיים בוושינגטון דיון מיוחד של הרביעייה הבינלאומית - הקוורטט - לקראת אנאפוליס. השתתפו בו השליח למזרח התיכון טוני בלייר, מזכירת המדינה האמריקנית רייס, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, מזכ"ל האו"ם באן קי-מון ושלושה נציגים של האיחוד האירופי, בהם חוויאר סולאנה.