שתף קטע נבחר

 

בייניש נפגשה עם השגריר האמריקני וחוללה סערה

בשגרירות ארה"ב בישראל ובלשכתה של נשיאת ביהמ"ש העליון מאשרים את דבר הפגישה, שעסקה - לפי הפרסומים - בסוגיות הקשורות להתנחלויות ולגדר ההפרדה. במערכת המשפטית ובמסדרונות הפוליטיים הגיבו בכעס

על מה דיברה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, עם שגריר ארצות-הברית בישראל? לפי פרסום בעיתון היהודי-אמריקני "פורוורדס", השניים דנו בנושאי גדר ההפרדה וההתנחלויות. הפגישה התקיימה לפני כחודש, ולפי הפרסום בייניש דנה בה עם השגריר, ריצ'רד ג'ונס, בפסיקות האחרונות העוסקות במדיניות ההתנחלויות.

 

השגריר שאל את בייניש על הפסיקות העוסקות באישור בדיעבד של שכונות לא-חוקיות בהתנחלויות, ועל ההנמקות של הפסיקות בעניין הגדר. במשרד המשפטים הביעו חוסר שביעות רצון מהפגישה. מקורות במשרד טוענים כי יהיה קשה מאוד לראות את בייניש מתעסקת בעתירות אפשריות בנושא פינוי התנחלויות לאחר שנועדה בעניין עם שגריר ארה"ב, אם אכן היה זה תוכן השיחה.

 

מהשגרירות האמריקנית נמסר ל-ynet כי "חלק מעבודה הדיפלומטית היא ללמוד את הנושאים החשובים והמרכזיים במדינה, בהם הנושאים המשפטיים המרכזיים העומדים על סדר היום. אין בכך שום פעילות פוליטית. כדי ללמוד את הנושא המשפטי בישראל בצורה הטובה ביותר, דרושה עזרתם של המומחים המשפטיים במדינה, ואנו שמחים שנשיאת בית-המשפט פינתה את זמנה לטובת העניין".

 

הסערה הפוליטית

בלשכתה של נשיאת בית המשפט העליון אכן מאשרים כי התקיימה פגישה, אך מסרבים לחשוף את תוכנהּ, ואינם רואים עניין בעייתי בפגישה זו. הפרסום עורר סערת רוחות במערכת המשפטית. מקורות שונים מתחו ביקורות ואמרו: "נשיאת בית המשפט העליון צריכה לעסוק בסוגיות משפטיות. אל לה לעסוק בסוגיות פוליטיות שנויות במחלוקת".

 

במערכת הפוליטית היה אף מי שהרחיק לכת בביקורותו כלפי בייניש. ח"כ ניסן סלומיאנסקי (האיחוד הלאומי-מפד"ל) דרש את פיטורי נשיאת העליון: "אם לא תעשה זאת, יש לפסול אותה מלדון בכל נושאי המתיישבים". יו"ר סיעתו של סלומיאנסקי, ח"כ אורי אריאל, אמר כי על בינייש להשעות עצמה מכל דיון בסוגיית ההתנחלויות וגדר ההפרדה.

 

ח"כ אריה אלדד: "מדובר בהתערבות גסה של ארה"ב במערכת המשפט הישראלית, ובניסיון להפעיל לחץ על בית המשפט העליון. שרת החוץ חייבת להגיש מחאה חריפה ביותר למשרד החוץ האמריקני, ונשיאת בית המשפט העליון חייבת מעתה ואילך לפסול עצמה בכל דיון העוסק בהתנחלויות או בגדר ההפרדה". ח"כ אלדד אמר כי ידרוש דיון דחוף בוועדת החוץ והביטחון ובוועדת החוקה בעניין.

 

ח"כ זבולון אורלב: "מדובר במעשה חמור ובשיבוש מוחלט של מערכת המשפט. יש כאן יותר ממראית עין של השפעה אמריקאית על פסיקות של בית המשפט העליון וביטול שיקול דעתו מפני אינטרסים מדיניים. על הנשיאה ביניש להסיק מסקנות אישיות ולהתפטר, כדי להציל את כבודו ומעמדו של בית המשפט העליון".

 

ח"כ אבשלום וילן: "הימין הישראלי מעורר סערה בכוס מים. נשיאת בית המשפט העליון הסבירה את הסיבות הכרוכות לגדר ההפרדה וההתנחלויות, וחבל שאנשי הימין עוסקים בכרסום שיטתי של אישיות בדמוקרטיה הישראלית ומוכנים להטביעה במצולות על מנת להגן על מפעל ההתנחלויות".

 

חבר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ יצחק לוי, פנה ליו"ר ועדת החוקה בבקשה לזמן דיון מיוחד בשל הפרסומים על הפגישה. לוי: "ועדת החוקה צריכה לשקול את זימונה של הגברת בייניש, על מנת שתבהיר אילו נושאים עלו בפגישה, ולהבטיח כי בעתיד בית המשפט לא יתערב בנושאים פוליטיים ומדיניים הנתונים לסמכות הממשלה והכנסת".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אבירם זינו, רועי מנדל ואמנון מרנדה.

למגיבים: האם פגישת בייניש והשגריר לגיטימית? סמנו "בעד" או "נגד" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביקורת מכל עבר. בייניש
צילום: חיים צח
צילום: אלי אלגרט
חלק מהעבודה. השגריר ג'ונס
צילום: אלי אלגרט
מומלצים