שתף קטע נבחר

הקנסות למעשנים אושרו - בקרוב תחל האכיפה

יו"ר ועדת החוקה היה הח"כ היחיד שהצביע - ואישר לבדו את הצו. בתוך ימים ספורים ייכנס החוק החדש לרשומות

מימוש הסנקציות על עישון במקומות ציבוריים מתקרב. ועדת החוקה של הכנסת אישרה אמש (יום ב') את הצו להטלת קנסות על מעשנים במקומות ציבוריים, במסגרת חוק העישון החדש. עם זאת, למעשנים ישנם עוד מספר ימים של חסד. הסיבה: הצו החדש ייכנס לרשומות רק בעוד מספר ימים, ורק לאחר כניסתו לרשומות ניתן יהיה לרשום קנסות בפועל.

 

על פי הצו, על מעשן במקום ציבורי בניגוד לחוק יוטל קנס של 1,000 שקלים, על בעל עסק המציב מאפרות במקום ציבורי יוטל קנס של 1,000 שקלים גם כן. כמו כן, קנסות כבדים יותר יוטלו על בעלי עסק שלא יתלו שלטים האוסרים על עישון והם ייקנסו ב-5,000 שקלים. קנס דומה בסך 5,000 שקלים יוטל על בעל עסק שלא ימנע עישון בבית העסק שלו.

 

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מנחם בן ששון, שהיה הח"כ היחיד שהצביע בעניין הצו ולמעשה אישר אותו פה אחד לבדו, אמר: "זוהי סנקציה מידתית וסבירה. אני מקווה שהוראות החוק יופנמו כך שהציבור שאינו מעשן יוכל לשהות ולבלות במקומות ציבוריים".

 

יוזם החוק, יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), אמר כי הצעתו לא משנה את האיסור הקיים בחוק על העישון במקומות ציבוריים, אלא אמורה לבצע מהפכה באכיפת האיסור בדומה למצב שכבר נוהג בארה"ב ובקרוב יונהג ברוב מדינות אירופה.

 

עד כה הצטמצמה האחריות החוקית של בעלי העסקים רק לתליית שלטים האוסרים על העישון ברוב האזורים. החוק החדש מחייב אותם לבקש מהמעשנים במקומות האסורים להפסיק לעשן. במידה שנתקלו בסירוב - חובה עליהם להזעיק את רשות הפיקוח המקומית. החוק מחייב את הרשויות המקומיות לפרסם מספר טלפון דרכו ניתן להזעיק את הפקחים.

 

העתירה נגד החוק

"סעיפים בחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים פוגעים בזכויות יסוד של מעשנים ובעלי עסקי אוכל ושתייה" - כך טוען עורך דין מתל-אביב שעתר לפני כשבוע לבג"ץ נגד החוק להגנת הציבור מהעישון הכפוי הפאסיבי. בעקבות העתירה יידרש בג"ץ לשאלה: "האם העישון הוא זכות חוקתית".

 

עו"ד עידו אמגור, מומחה לתביעות נזיקין, טוען בעתירתו כי החוק פוגע בזכויות יסוד של מעשנים ולא מעשנים במסעדות, בתי קפה, ברים, פאבים ומועדונים, וכן בזכויות היסוד של בעלי עסקים כאלה והעובדים בהם. אמגור מציע "לפתוח מקומות בילוי נפרדים למעשנים בלבד".

 

בעתירה מציין עו"ד אמגור, כי "אוכלוסיית המעשנים בישראל, המונה כיום כ-1,250,000 איש, נהפכה אוכלוסייה נרדפת, אשר קולהּ בשיח הציבורי כמעט ואינו נשמע.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים