פקיסטן: הגנרל מושארף נפרד מהצבא
לקראת פרישתו הצפויה מחר מפיקוד הצבא הגיע הנשיא והגנרל פרבז מושארף לבסיס המטה הכללי של הצבא ונפרד מהכוחות. ארה"ב בירכה על המהלך אך הודיעה כי אין בכך די ועליו גם להסיר את מצב החירום לפני הבחירות הכלליות בחודש הבא
נשיא פקיסטן, הגנרל פרבז מושארף, נפרד היום (ג') מהצבא לקראת פרישתו הצפויה מחר מפיקוד הצבא. משמר כבוד ובו חיילים מצבאות היבשה, האוויר והים, בירך את מושארף עם הגעתו למטה הכוחות המזוינים ברוואלפינדי הסמוכה לאיסלמבאד. מושארף, שלבש את מדי הגנרל שלו, לא נשא דברים באירוע.
דוברו של מושארף אמר כי הגנרל מתכוון לפשוט את מדיו מחר, לקראת השבעתו ביום חמישי לכהונה שנייה כנשיא. מושארף הבטיח להישבע כנשיא אזרחי ובכך להיענות לדרישת בית המשפט במדינה, יריביו הפוליטיים והמערב. מחליפו במפקד הצבא יהיה מקורבו, ראש המודיעין לשעבר, הגנרל אשפק קייאני.
מושארף סוקר את משמר הכבוד, היום (צילום: AFP)
הדרך לפרישתו של מושארף מהצבא נסללה בשבוע שעבר, אז אישרה ועדת הבחירות את ניצחונו בבחירות שנערכו באוקטובר. ניצחונו היה מוטל בספק מכיוון שלבית המשפט העליון הגיעו תביעות בדבר טענות כי החוקה במדינה אוסרת על אנשי צבא להשתתף בבחירות לנשיאות. אולם הכרזתו של מושארף בתחילת החודש על מצב חירום ומינוי אנשי שלומו לשופטים בבית המשפט העליון, איפשר את דחיית העתירות ואישור חוקיות הבחירות.
בתוך כך, כל מפלגות האופוזיציה העיקריות, בהן מפלגת העם הפקיסטני בראשות ראש הממשלה לשעבר בנזיר בוטו ומפלגתו של ראש הממשלה לשעבר נוואז שריף, נרשמו לבחירות לפרלמנט שייערכו ב-8 בינואר. עם זאת, השניים הודיעו כי טרם החליטו סופית אם להשתתף בבחירות או להחרימן בשל מצב החירום.
מעמדו הציבורי של מושארף בפקיסטן, מדינה שנשלטה על-ידי גנרלים ברוב שנות עצמאותה, נשחק לאחר שניסה לפטר את נשיא בית המשפט העליון במדינה ועורר גל מחאות מצד עורכי דין ופעילי אופוזיציה. פקיסטנים רבים שתחילה בירכו על ההפיכה שהוביל ב-1999 נגד שריף הצטרפו למבקריו.
"אני שמח שהוא פורש מהצבא", אמר בבאר עלי, בן 25, רוכל העובד בלאהור. לדברי עלי, "במהלך שלטונו מחירי המזון והדלק עלו ולאנשים העניים קשה לחיות כך. אני לא מקבל אותו כנשיא משום שהוא הפך את חיינו לאומללים".
ארצות הברית בירכה על כוונתו של מושארף לפשוט את מדיו, אך ציינה כי אין בכך די. דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק, אמר אתמול בתדרוך לעיתונאים בוושינגטון נשיא פקיסטן, בעל בריתה של ארה"ב, להסיר את מצב החירום שעליו הכריז ב-3 בנובמבר לפני הבחירות המתוכננות להיערך בחודש הבא.