אושרו התקנות לייקור שווי השימוש הפרטי ברכב צמוד
כן אישרה ועדת הכספים את חבילת החקיקה הממשלתית להרחבת מעגל התעסוקה ולצמצום הפערים בחברה. בכלל זה, הנהגת מס הכנסה שלילי והטבות מס אחרות עם דגש לטובת שכבות הביניים
ועדת הכספים אישרה הערב (ג') את חבילת החקיקה הממשלתית להרחבת מעגל התעסוקה ולצמצום הפערים בחברה. החבילה כוללת את התקנות החדשות לשינוי שווי השימוש הפרטי ברכב צמוד לצורכי מס, להנהגת מס הכנסה שלילי ולהטבות מס אחרות עם דגש לטובת שכבות הביניים.
על פי התקנות החדשות, שווי שימוש ברכב מקבוצה 2 יתייקר ב-1,120 שקל ויעמוד על 2,450 שקל. תוספת התשלום תתחלק כך שבשנים 2008 ו-2009 יוסיפו בעלי הרכב 200 שקל ובשנתיים שלאחר מכן 360 שקל בכל שנה.
שווי השימוש ברכב מקבוצה 3 יעלה ב-1,410 שקל, קבוצה 4 - תוספת של 1,620 שקל, קבוצה 5 - 2,200 שקל, קבוצה 6 - 2,930 שקל, ובעלי רכב מקבוצה 7 יוסיפו מידי חודש 3,870 שקל בגין שווי השימוש.
ההצבעות נדחו משעות אחה"צ בגלל התרוצצויות בקואליציה, שעיכבו את גיבוש הרוב להצעות הממשלה, סביב התנגדויות של הרגע האחרון.
התקנות והחוקים אושרו ללא הסתייגויות ברוב גדול של 12 תומכים מול 2 מתנגדים – הח"כים שלי יחימוביץ' (עבודה) וחיים כץ (ליכוד).
מס הכנסה שלילי לא ארצי
בשעות הערב המוקדמות פרץ משבר, כשמספר ח"כים גילו להפתעתם כי תכנית מס הכנסה שלילי לא תהיה ארצית עד 2009, אלא תופעל כתכנית ניסיונית במספר ישובים ותורחב בהדרגה, לשכירים ולעצמאים המתגוררים במקומות שבהם מופעלת המהדורה החדשה של תכנית ויסקונסין להשבת מקבלי הבטחת הכנסה למעגל העבודה (לא רק למשתתפי התכנית). המלכוד נחבא בשולי הצעת החוק הממשלתית מאחורי הגדרה עמומה שהתייחסה לתכנית הכלכלית של 2004. משמעותו עלתה בוועדה לפני 5 חודשים, אבל אז לא עוררה תשומת לב.
הופתע אפילו שר האוצר לשעבר, ח"כ סילבן שלום (ליכוד), שהציע בחוק פרטי תכנית שונה של המס השלילי. הערב אמר שהבין בשעתו כי מדובר על הפעלת התכנית תחילה באזורי עדיפות לאומית. המשמעות האמיתית הסתתרה במסמך של היועצת המשפטית לוועדה, עו"ד שגית אפיק. היא מבהירה כי המס השלילי ישולם החל מספטמבר 2008 ובמהלך 2009, גם למפרע מראשית 2007, רק בירושלים, אשקלון, שדרות, נצרת ונצרת עלית, אור עקיבא, פרדס חנה וכרכור, וכן בכפר פינס, בעין עירון, משמרות ובכפרי המשולש ג'ת, ערערה כפר קרע.
חוג זכאי המס השלילי יורחב במהלך 2009, במקביל להרחבת תכנית ויסקונסין לנתניה, עפולה, רמלה ולוד, רהט וכפרים באזור נצרת. עו"ד אפיק ציינה בתזכירה, כי מגבלה זו פוגעת ביכולת לבחון אם המס השלילי משיג את מטרותיו במתן תמריצים לעבודה וצמצום העוני במנותק מתכנית ויסקונסין.
היום הסבירו אנשי האוצר למתנגדים של הרגע האחרון, כשהוועדה נאלצה לצאת להפסקה עקב המשבר, כי רק במסגרת זו ניתן לבצע את הבדיקה שכן רעיון המס השלילי הוא תכנית פיילוט שהצלחתה טרם הוכחה. האוצר גם טען כי הרחבת מסגרת הזכאים תיאלץ להפחית את מענק המס השלילי לסכום לא משמעותי של עשרות שקלים. המענק מתוכנן לבעלי הכנסה ממוצעת בין 1,725 ל-5,200 שקל.
הח"כים שלום ושלי יחימוביץ לא שוכנעו. ח"כ אביגדור יצחקי (קדימה) שוכנע והצטרף לתומכים. לאחר שחוסל המשבר החלו ההצבעות לפי הסכמות שהשיג אמש יו"ר הקואליציה, ח"כ אלי אפללו (קדימה), עם יו"ר ועדת הכספים, ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו). הסבב החל באישור התקנות השנויות במחלוקת של שווי השימוש ברכב צמוד. אם הוועדה לא היתה מאשרת אותן – היתה הממשלה מושכת את הצעותיה למס השלילי ולהטבות המס האחרות. האישור ניתן בקצב מהיר מהצפוי וחוקי המסים אושרו לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, שתתקיים בימים הקרובים.
מיסז'ניקוב הגיע להסכמה עם האוצר לפני מספר חודשים על הקלות במיסוי שווי השימוש ולהרחבת מדרגות המס לשכבות הביניים, בנוסף להוספת העצמאים ובני 55 ומעלה למעגל הזכאים. זאת בעקבות הצעת החוק של ח"כ שלום, שכללה גם את העצמאים בניגוד להצעה המקורית של האוצר. הוועדה מיזגה אתמול את שני ההצעות לנוסח משולב.
להלן תנאי הזכאות לקבלת מס הכנסה שלילי:
• היקף ההכנסה ממנה יהיו זכאים עובדים למס הכנסה שלילי הינו 45% משכר המינימום, כ-1725 ₪ כיום.
• עובד שלו יש 1-2 ילדים יהיה זכאי לתוספת של עד 275 ₪ לחודש ועובד עם 3 ילדים ומעלה יהיה זכאי לתוספת של עד 400 ₪ לחודש.
• גיל "הכניסה" לקבלת מס הכנסה שלילי, הינו 23, כלומר רק מגיל זה ואילך תהיה זכאות לקבלת מס הכנסה שלילי, בכפוף לפרמטרים האחרים המצוינים בהצעת החוק.
• עובדים מגיל 55 ומעלה יוכלו ליהנות גם הם ממס הכנסה שלילי, אף אם אין להם ילדים או שילדיהם מעל גיל 19, בהתאם ליתר הפרמטרים הקבועים בחוק. גובה הקצבה של מס הכנסה שלילי, במקרה של עובדים מעל גיל 55, כאמור, יהיה בהתאם לגובה הקצבה של מי שיש לו 1-2 ילדים.
• שנת המס בגינה יהיו זכאים עובדים למס הכנסה שלילי תהיה 2007, אולם לאור התמשכות הליכי החקיקה כהוראת שעה לשנת 2008, תהיה דחייה של 3 חודשים בהגשת דיווחי המעבידים ומכאן גם בתשלום לעובדים.
• מעסיקים יוכלו למסור את הדיווחים הממוחשבים והמקוונים עד ל-30 בחודש יוני 2008 ולפיכך גם התשלום הראשון יידחה עד ל-1 באוקטובר 2008.