אנאפוליס אושרה בממשלה עם ביקורת קשה
אלי ישי: זו הייתה ועידה מיותרת. ליברמן: אבו-מאזן מייצג את הפלסטינים כמו שאני את הנורבגים. מופז: יש נושאים שלא צריך לסכם אותם עד שנדע בוודאות שהפלסטינים שולטים בשטחים שבאחריותם, כולל בעזה
הצהרת אנאפוליס - החותרת להסכם קבע במהלך 2008 - עלתה הבוקר (יום א') על שולחן הממשלה ואושרה על-ידי השרים, אך לא בלי ביקורת קשה מבית.
ההצהרה, הנאומים, הפרשנים והיום שאחרי: הכל על ועידת אנאפוליס
השרים הצביעו על הנוסח של הצהרת אנאפוליס, כפי שהוקראה על-ידי נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, ביום שלישי בשבוע שעבר. שרי ש"ס הצביעו נגד, השר אביגדור ליברמן עזב את הישיבה עוד לפני ההצבעה. עם זאת הובהר כי ליברמן שוחח עם אולמרט בארבע עיניים על ההצהרה והשמיע לו את השגותיו.
"אבו-מאזן מייצג את הפלסטינים כמו שאני מייצג את הנורבגים", אמר ליברמן מישראל ביתנו. "הסיכוי שהוא ישלוט בעזה - כפי שנתבע ממנו באנאפוליס - הוא סיכוי קלוש".
מי שעוד מתח ביקורת על תוצאות הוועידה הוא שר התמ"ת אלי ישי מש"ס. "ודאי שאין לדבר עם הרדיקלים שבפלסטינים. בכל פעם אנו מוותרים ומוותרים. אנאפוליס היתה ועידה מיותרת, היא הייתה צריכה להיות ועידה כלכלית", אמר השר ישי.
גם לשרים בקדימה הייתה מעט ביקורת על תוצאות הוועידה. "אסור שלוח הזמנים של הדיונים על הסכם הקבע יהיה קצר יותר מלוח הזמנים ליישום שלב א' במפת הדרכים", הזהיר אבי דיכטר. "גם אם פותחים במשא ומתן תוך פחות משבועיים, הרי שאסור לדון בסוגיות הליבה המופיעות בשלבים ב' וג' של מפת הדרכים עד שלא בדקנו שהפלסטינים ממלאים את התחייבויותיהם, קודם כל בתחום המלחמה בטרור והקמת מערכת אכיפת חוק ממוסדת". שאול מופז העיר: "יש נושאים שלא צריך לסכם אותם עד שנדע בוודאות שהפלסטינים שולטים בכל השטחים שבאחריותם ביהודה ושומרון וברצועת עזה".
צילום: AFP
מי שבירכה על תוצאות הוועידה היא שרת החוץ, ציפי לבני, שמנתה את שלוש הצלחותיה, לשיטתה: שמירה על הכפיפות למפת הדרכים; אי כבילת ידיה של ישראל בשאלת סוגיות הליבה בשלב זה; והימנעות ממעורבות בינלאומית במשא ומתן. "מי שצריך את התמיכה של מדינות ערב הם דווקא המנהיגים הערבים המתונים, המייצרים אווירה שדיאלוג עם ישראל אינו בגידה בעניין הערבי", אמרה.
שר הביטחון, אהוד ברק, אמר כי "אנאפוליס היתה פתיחה טובה אך
המבחן יהיה במעשה. הנשיא בוש הינו נשיא ידידותי לישראל ויחסי הקרבה בינו לבין אולמרט תורמים לישראל". ברק הוסיף כי סגן נשיא ארצות הברית דיק צ'ייני, שר ההגנה רוברט גייטס ומזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, גילו הבנה רבה לצרכים הביטחוניים של ישראל.
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, סיכם: "הצורך בנורמליזציה של מדינות ערב עם מדינת ישראל, הוא לא צורך לעתיד הרחוק אלא דבר שצריך להתממש כבר עכשיו. אני מברך את ההשתתפות הרחבה של מדינות העולם בוועידה ובהן גם מדינות ערב שאינן מכירות בישראל".