שתף קטע נבחר

 

בדרך לבית-הדין: אושר הכסף לרפורמה בחינוך

בסיס התקציב של משרד החינוך יגדל בחמישה מיליארד שקלים עד לשנת 2013, ו-1.3 מיליארד שקל יוקצו ליישום הרפורמה. ההצעה למורים: תוספת בגובה 8.5 אחוזים - תמורת עוד שעות עבודה. האם זו התוכנית שתסלול את הדרך לפתרון המשבר בתיכונים?

שרי הממשלה אישרו היום (א') פה אחד הצעת ההחלטה לצעדים ברפורמה של מערכת החינוך. ההחלטה תוצג בפני בית הדין לעבודה, שעשוי להוציא כעת צווי ריתוק למורים בבתי הספר העל-יסודיים, השובתים כבר 46 ימים.

 

בהצעה שהוצגה לשרים על-ידי שר האוצר רוני בר-און, ושרת החינוך יולי תמיר הוחלט להקצות במהלך שנת 2008 מאה-מיליון שקלים לבסיס תקציב משרד החינוך, על-מנת להוסיף שעות לימוד לבתי הספר. כמו הוחלט להורות לבר-און ולתמיר להגיש לממשלה בתוך 75 ימים תוכנית רב-שנתית לצמצום מספר התלמידים בכיתה, להוספת שעות לימוד למערכת החינוך ולפיצול כיתות. התקציב לתוכנית זו ייבחן, על פי הצהרת שר האוצר, לאחר שחוק התקציב לשנת הכספים 2008 יאושר בכנסת.

 

עוד קבעה הממשלה בהחלטה שיש להקצות באופן מדורג, במהלך השנים 2013-2008, תוספות תקציב למשרד החינוך. כמו-כן הוחלט כי יש לייעד משאבים שיגיעו בהבשלה מלאה עד לשנת 2013 לסך כולל של חמישה מיליארד שקלים בבסיס תקציב משרד החינוך. הסכום נועד לצורך יישום הרפורמה במערכת החינוך ובכלל זה לשיפור שכרם של כלל עובדי ההוראה.

 

כמו כן החליטה הממשלה לאמץ את הצהרתו של שר האוצר, לפיה ייועד במסגרת תקציב משרד החינוך תקציב בהיקף של 1.354 מיליארד שקלים בתקציב, לשם יישום הרפורמה במערכת החינוך ובכלל זה תשלומי שכר לעובדי הוראה בגין בוררות השחיקה. בשלב הראשון תוצע לכלל המורים שיסכימו להיכנס להסכם הרפורמה הכוללת תוספת שכר בשיעור של 8.5% כנגד תוספת עבודה של שלוש שעות פרטניות ומרכיבים נוספים הקשורים לגמישות הניהולית וגמישות ההעסקה.

 

תוספת השכר והעבודה תינתן עד ליוני 2009. במקרה בו לא ייחתם הסכם לרפורמה כוללת במערכת החינוך תבוטל תוספת השכר והעבודה הנוספת. בהחלטת הממשלה נאמר עוד שאם לא תיערך, מכל סיבה שהיא, רפורמה מקיפה בכלל מערכת החינוך, יוקצה סכום בבסיס התקציב, לתוספת שכר בשיעור 8.5% מהשכר של עובדי הוראה שלא נכנסו להסכם הרפורמה. הסכום שיוקצה ישמש לצורך הפחתת מספר התלמידים בכיתה או להוספת שעות לימוד למערכת החינוך, על פי סדר העדיפויות שתקבע שרת החינוך.

 

הממשלה: להמשיך במשא ומתן

הממשלה ביקשה מהשרים בר-און ותמיר להמשיך במשא ומתן עם הסתדרות המורים ועם ארגון המורים בבתי הספר העל-יסודיים, לשם גיבוש רפורמה כוללת במערכת החינוך. כמו כן נתבקשו השרים לקבוע את יתר פרטי הרפורמה ומועדי ביצועם, ובמידת האפשר, במשותף עם ארגוני המורים. בהחלטת הממשלה נאמר ש"בהנחה כי הלימודים בבתי הספר העל יסודיים מתחדשים, תגיש המדינה הצעת הסכם קיבוצי או חוזר מנהלת הכללית של משרד החינוך ובהם תנאי העבודה וההנחיות שיחולו על המורים".

 

שר האוצר, רוני בר-און אמר בישיבת הממשלה כי הואיל וממשלת ישראל רואה בקידום החינוך בישראל יעד לאומי ושמה לה למטרה לקדם ולהעצים את מערכת החינוך בישראל, הצהרתו והצהרת שרת החינוך שעוגנה כהחלטת ממשלה, תהיה תקפה ללא כל קשר להחלטת בית הדין, ככל שתהיה, בעניין הצווים.

 

שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה, כי מערכת החינוך בישראל החלה ברפורמה משמעותית בבתי הספר היסודיים שתוביל לשיפור וחיזוק מעמד המורה. ממשלת ישראל הקצתה משאבים ניכרים לטובת הרפורמה והחלטת הממשלה מהיום מהווה נדבך שיוביל לשיפור אמיתי במערכת החינוך.

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בסיום הדיון: "אני קורא קריאה נרגשת למורים. ממשלת ישראל אינה רוצה לנצח אתכם, אנו מתחייבים להעלות את שכרכם באופן משמעותי, כפי שעולה מהחלטת הממשלה. אנו רוצים להביא לשיפור החינוך בישראל אך קודם כל עליכם להפסיק את השביתה".

 

ומה אומרים המורים? בארגון המורים טוענים כי כבר אתמול הם היו קרובים לחתימה על הסכם חדש, שהיה אמור לסיים את השביתה הארוכה בתולדות מדינת ישראל. לדבריהם, משרד האוצר חזר בו מן הסיכום ברגע האחרון. המורים טוענים כי פגישה בין יו"ר הארגון, רן ארז, למנכ"ל משרד האוצר בוטלה ברגע האחרון. מנגד, אומרים באוצר כי "לא היה ולא נברא. לא נקבעה כל פגישה, זהו עוד נסיון מניפולטיבי של מוטי מורל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בר-און. החינוך יעד לאומי
צילום: אלכס קולומויסקי
תמיר. מעמד המורה יתחזק
צילום: ירון ברנר
מומלצים