מצב המוגבלים בישראל - הגרוע בעולם המערבי
דו"ח של נציבות השוויון במשרד המשפטים מגלה כי הכנסתם של מוגבלים בישראל עומדת על פחות מ-70 אחוז מההכנסה הממוצעת לאנשים בלי מוגבלויות. בסקר מעסיקים התברר כי כרבע לא רוצים כלל שכירים עם מוגבלות
מצבם הכלכלי של אנשים עם מוגבלויות בישראל הידרדר בשנים האחרונות, והוא הקשה ביותר מבין מדינות המערב - כך עולה מממצאי דו"ח נציבות השוויון לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים לשנת 2007, שפורסם היום (א'). לפי הדו"ח, הכנסתם הממוצעת של אנשים עם מוגבלות בישראל מהווה פחות מ-70% מההכנסה הממוצעת של אנשים ללא מוגבלות.
הבעיה במצבם הכלכלי של בעלי המוגבלויות אינו תולדה שיעורי תעסוקה נמוכים בהשוואה לארצות אחרות, או של גובה השכר. כותבי הדו"ח טוענים כי נראה שהבעיה המרכזית נמצאת ברמת ההכנסות האחרות של אנשים עם מוגבלויות בישראל שמקורן בתשלומי העברה וקצבאות למיניהן.
מהדו"ח עלה כי שיעור המועסקים מקרב האוכלוסיה בעלת מוגבלות חמורה מהווה רק מעט יותר מ-40%, בהשוואה לשיעור המועסקים מקרב האוכלוסיה ללא מוגבלות. בהשוואה לאנשים עם מוגבלות מתונה, השיעור עומד על פחות מ-80%.
כן התברר שמבין האנשים עם מוגבלות חמורה בגיל עבודה, קרוב ל-70 אלף אינם מועסקים ואף אינם מקבלים קצבה מהביטוח הלאומי.
בעקבות ממצאי הדו"ח יזמה נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות סקר מעסיקים. מהסקר עלה כי 85% מהמעסיקים הישראלים אינם מעסיקים אנשים עם מוגבלות וכי כמעט רבע (23%) מהמעסיקים הישראלים לא רוצים עובדים עם מוגבלות.
ממצא קשה נוסף שעלה מדו"ח הוא הריכוז הגדול של אנשים עם מוגבלות ברמות השכלה נמוכות: 50% מבין האנשים עם מוגבלות חמורה לא סיימו בית ספר תיכון ו-33% מבין אלה עם מוגבלות מתונה לא סיימו תיכון. בקרב אנשים ללא מוגבלות 15% לא סיימו לימודים על יסודיים.
יותר ממיליון בעלי מוגבלויות
מספרם של האנשים עם מוגבלויות בישראל נמצא בעלייה מתמשכת. בשנת 2005 יותר ממיליון ישראלים בוגרים (20+) דיווחו על מוגבלות - מתוכם, 440 אלף בעלי מוגבלות חמורה שחלקם מתקשים לבצע פעולות בסיסיות ביותר כגון הליכה או אפילו מקלחת.
במגזר הערבי שיעור האנשים המדווחים על מוגבלות חמורה כפול מזה שבמגזר היהודי - שיעור האנשים עם מוגבלות (חמורה + מתונה) בקרב האוכלוסייה הערבית עלה ב-4.9%: מ-26.2% ב-2002 ל- 31.3% ב-2005.
מחברי הדו"ח מעירים כי ממצאי הדו"ח יכולים להצביע על כשל של המערכת החברתית הישראלית בשילובם של אנשים עם מוגבלות במערכת החינוך וההשכלה, שהיא מקפצה קריטית להשתלבותם ביתר תחומי החיים.
המוגבלים - פריפריה חברתית
נציבת השוויון לאנשים עם מוגבלות, ד"ר דינה פלדמן: "לממצאים חמורים אלו השלכות מרחיקות לכת לא רק על חיו של האדם הפרטי ועל משפחתו, אלא גם על החברה הישראלית כולה. צריך לזכור שמדובר בקבוצה של אנשים המהווה כרבע
מאזרחי מדינת ישראל - שהם 1.36 מליון איש, מהם 40% עם מוגבלות חמורה. רבים מהם נתונים לקיפוח בשל מוצאם, מקום מגוריהם, גילם או המגדר אליו משתייכים.
"מדינת ישראל חייבת לעשות תפנית משמעותית באופן הטיפול בנושא. חייבים להגביר את רמת ההשכלה וההכשרה המקצועית של אנשים עם מוגבלות, יש לעודד מעסיקים לקלוט מועסקים עם מוגבלות וכן לחלץ את המועסקים עם מוגבלות מחישוקי מעגל הקסמים של הקצבאות וההשכלה הנמוכה. מן הצד השני יש להבטיח רשת ראויה של ביטחון סוציאלי לאלה שאינם יכולים להשתלב בשוק העבודה עקב לקותם, למרות ההתאמות, היכולת והנכונות לעבוד. האתגר הוא גדול מאוד דווקא משום שמדובר בצורך למקד את המאמץ במה שנחשב כפריפריה חברתית וגיאוגרפית".