לאט עם הסופגניות: מזון מטוגן מכפיל את הסיכון לסרטן
מחקר רחב היקף מצא כי החומר אקרילאמיד המצוי במאכלים מטוגנים או אפויים מגביר את הסיכון לסרטן הרחם והשחלות. ההמלצות: לא לשרוף את המזון, להעדיף מאכלים ביתיים ולהימנע מטיגון
עושים הכנות אחרונות לחנוכה? מתכוונים לטרוף סופגניות ולביבות כאילו אין מחר? יממה לפני הדלקת נר ראשון של חנוכה, מבשר מחקר חדש כי מזון מטוגן ממש לא בריא לכם והוא מגביר את הסיכון של נשים ללקות בסרטן הרחם והשחלות.
המחקר נערך בהולנד וכלל 120 אלף אנשים בגילאי 55 עד 70, מתוכם כ-62 אלף נשים. בתחילת המחקר המשתתפים השלימו שאלונים ששימשו להערכת צריכת האקרילאמיד. החוקרים עקבו אחר הנבדקים במשך 11 שנים. במהלך זמן המחקר לקו 327 מהנבדקות בסרטן הרחם, 300 אובחנו כלוקות בסרטן השחלות ו-1,835 לקו בסרטן השד. מהמחקר עלה כי נשים שצרכו 40 מיקרוגרם של אקרילאמיד ביום (המצוי בשקית צ'יפס אחת לערך) היו בסיכון כפול ללקות בסרטן הרחם או השחלות, בהשוואה לנשים שצרכו כמויות קטנות יותר. לא נמצא קשר בין צריכת החומר לסרטן השד.
בעקבות ממצאי המחקר המליצו באיחוד האירופי להימנע מלהשחים או לשרוף טוגנים, תהליך המגביר את ריכוז האקרילאמיד בתפוחי האדמה. עוד המליצו המומחים להעדיף מאכלים ביתיים, המכילים כמויות קטנות יותר של אקרילאמיד מאשר מזון מעובד כמו זה שנמכר ברשתות מזון מהיר.
המחקר מצא קשר בין צריכת אקרילאמיד למחלת הסרטן (צילום: ירון ברנר)
לפני חמש שנים הזהירו חוקרים כי מאכלים רבים המכילים את המרכיב אקרילאמיד מגבירים הסיכון לסרטן. כעת, מצא מחקר חדש שכלל 120 אלף אנשים (מחציתם נשים) קשר ישיר בין צריכת הכימיקל האמור לסרטן הרחם והשחלות. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת לאפידמיולוגיית סרטן.
החומר אקרילאמיד מצוי במזונות מעובדים רבים ובהם דגני בוקר, לחם, קפה, בשר ותפוחי אדמה מטוגנים, אפויים או בגריל. החומר מצוי בכמות גבוהה במיוחד בפחמימות הנאפות או מטוגנות בחום של מעל 120 מעלות. בתהליך החום נוצר האקרילאמיד בתגובה כימית בין החומר אספראגין וסוכרים מסויימים כפרוקטוז וגלוקוז.
במחקר שפורסם בשנת 2005 בו סוכמו תוצאות מחקרים קודמים, נמצא כי חשיפה לאקרילאמיד גרמה לסרטן בעכברים וחולדות מעבדה. עם זאת, תוצאות בבני אדם עד כה לא הראו קשר ישיר למחלת הסרטן, בעיקר משום שהוא נמצא במזונות רבים.