הממשלה תציג נוהל לפעולתה במצבי חירום
בחודשים הקרובים תושלם הכנתו של נוהל עבודה חדש ולראשונה - יהיה בידי ראש הממשלה "ספר הפעלה" למצבי חירום. ל-ynet נודע כי הנוהל יכלול בין היתר הגדרות למועדי כינוס הממשלה והקבינט, הנושאים שיטופלו בגופים השונים, דרך קבלת ההחלטות, נוהל ההצבעה, אופן שיתוף המועצה לביטחון לאומי ועוד. ועדת שרים צפויה לאשר את הנוהל ולהציגו בפני הכנסת
הממשלה מגבשת בימים אלה נוהל להפעלתה בשעת חירום. זאת, למרות שדו"ח וינוגרד והדו"ח שהוכן על פעולות הממשלה במלחמה בידי הרמטכ"ל לשעבר, אמנון ליפקין-שחק - לא תבעו זאת ממנה. הדו"ח עתיד להיות מוצג בתוך שלושה חודשים בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
מזכיר הממשלה, עובד יחזקאל, בישר על הנוהל התקדימי בדיון שנערך ביום ראשון בוועדת החוץ והביטחון. ל-ynet נודע כי יחזקאל סיפר לחברי הוועדה שנוהל הפעלת הממשלה בחירום יגדיר את מועדי כינוס הממשלה, מועדי כינוס הקבינט, הנושאים שיועלו בפורומים אלה, דרך קבלת ההחלטות, נוהל ההצבעה, שותפות המועצה לביטחון לאומי בסקירות ודרך קבלת ההחלטות.
עם השלמת הנוהל - תהיה זו הפעם הראשונה שראש ממשלה בישראל יחזיק נוהל מסודר למצב מלחמה. הנוהל צפוי להיות מאושר בידי ועדת השרים המיוחדת שהוקמה ליישום המסקנות, בראשותו של ראש הממשלה אהוד אולמרט. לאחר מכן - יוצג הנוהל בכנסת.
כזכור, דרך קבלת ההחלטות בממשלה במלחמת לבנון השניה זכתה לביקורת מצד רבים בתוך הממשלה - וודאי מחוצה לה. שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה לוועדת וינוגרד כי ביקשה להיפגש עם ראש הממשלה במהלך המלחמה - ונאלצה להמתין לכך במשך ימים. שר הביטחון בזמן המלחמה, עמיר פרץ, טען בעדותו כי הציע גיוס מילואים - אך נענה בשלילה. המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, אמר לוועדה כי אם הדבר היה תלוי בו - לא הייתה ישראל יוצאת למלחמה.
בסקירה בוועדת החוץ והביטחון הודיע מזכיר הממשלה כי הנוהל החדש נועד למנוע חוסר בהירות במצבי חירום. לדבריו, "אין צורך כל פעם להמציא את הגלגל מחדש. בידי ראש הממשלה יהיה נוהל שיקבע מי מתכנס, מתי מתכנס, אילו נושאים יועלו בפורום נרחב של הממשלה, אלו נושאים ידונו בקבינט ואלו נושאים יידונו בפורום התשיעייה" (הפורום המצומצם של ראש הממשלה, סגניו, השר לביטחון פנים והשר רפי איתן - ר.ס.).
ח"כים מברכים - וממתינים לאישור הנוהל
יחזקאל הסביר כי נוהל החירום ישלים מהלכים כתוצאה ממסקנות וינוגרד ושחק. בין היתר: חיזוק המל"ל, שקלול המידע הזורם מגופי המודיעין לממשלה, הקמת המרכז לניהול משברים, כינוס קבינט כל שבועיים, שיחות תדירות בין שרת החוץ לראש הממשלה, עדכון משרד החוץ בחומרי מודיעין ועוד.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ צחי הנגבי, אמר לאחר הדיון כי "ועדת וינוגרד נתנה תמריץ
להכנסת סדר והגיון בפעולת הרשות המבצעת בחירום ובשגרה". לדבריו, מדובר בצעד ראוי, כדי להיות ערוכים היטב למצבים מיוחדים.
חבר הוועדה, ח"כ צבי הנדל, בירך אף הוא על הנוהל החדש ואמר כי אם מה שהוצג בידי מזכיר הממשלה אכן יתבצע - הדבר ראוי לברכה. "שמענו שזאת הכוונה ועתה הוא פועל ליישמה. נשמח כאשר הנוהל יתמלא בתוכן ויוצג לפנינו במלואו בתוך חודשים ספורים", אמר הנדל.