שתף קטע נבחר
 

אחרי 2003, איראן חזרה למירוץ

בשביל מה 3,000 הצנטריפוגות - שואלים בירושלים, אחרי דו"ח הגרעין האמריקני. על הפערים בהערכות המודיעין: "זה לא נורא, העיקר שבנחישות לעצור את האיראנים - אין פער"

הבשורה הרעה היא שקיים פער בין המידע המודיעיני של ישראל וארצות-הברית, בנוגע למסעה של איראן לעבר הנשק הגרעיני. הבשורה הטובה, אומרים בירושלים, היא שהדו"ח שפורסם אתמול לא משנה ולו במעט את נחישותה של וושינגטון להחריף את הסנקציות על איראן. ואלו, מעריכים בישראל, אולי יוכלו לעצור את הפצצה.

 

בשבוע שעבר, לפני ועידת אנאפוליס ואחריה, העסיק הגרעין האיראני את

 ראש הממשלה, שר הביטחון ושרת החוץ, בפגישותיהם בוושינגטון. מתוך אסטרטגיה שגובשה ערב הביקור, הנמיכו השלושה את הצהרותיהם בעניין. הם לא רצו להעמיד את ישראל במרכז הזירה, ויותר מזה - חששו שהסוגיה האיראנית תאפיל על השקת המשא-ומתן עם הפלסטינים. אבל מאחורי הקלעים, בפגישות עם המופקדים על התיק בממשל - בעיקר סגן הנשיא צ'ייני, שר ההגנה גייטס וראשי המודיעין - טהרן "כיכבה", וגם העמדה הישראלית הובהרה.

 

בפגישותיהם בוושינגטון כבר ידעו הנציגים הישראלים על המסקנות העיקריות, העולות מדו"ח 16 סוכנויות המודיעין האמריקניות. האמריקנים טענו שחציית ה"סף הטכנולוגי" - נקודה קריטית בדרך לפצצה - תתרחש רק בתחילת העשור הבא. הישראלים סברו שזה עתיד לקרות עוד בסוף העשור הזה. 

 

3,000 סרקזות

בישראל מעריכים שאם כל מערכות הפיתוח יעבדו - לרבות 3,000 הסרקזות (צנטריפוגות) להעשרת אורניום, עליהן הכריז אחמדי-ניג'אד לאחרונה - חציית הסף צפויה בין סוף 2009 לתחילת 2010. כך התבטא לאחרונה ראש הממשלה אולמרט בדיון בוועדת חוץ וביטחון בכנסת. גם בישראל - לדברי גורמים המעורים בנושא - יודעים שב-2003 הייתה השהיה מסוימת בתהליך התגרענותה של איראן, עקב לחץ בינלאומי ואיום בסנקציות. כך שעובדה זו, שפורסמה בדו"ח האמריקני, לא הפילה כאן איש מהכיסא. 

 

עם זאת, אומרים בישראל, האיראנים שבו בשנים האחרונות לתוכנית לייצור פצצת אטום ראשונה. בירושלים אומרים שקיים פער מסוים בנושא זה בין מה שהמודיעין שלנו יודע כאן - לבין מה שמעריכים האמריקנים. "זה לא נורא", אומרים בירושלים, "העיקר שאין כל פער בעניין הנחישות לעצור את הגרעין האיראני. וזאת, גם אחרי דו"ח המודיעין האחרון". הדברים מבססים על איתותים שהתקבלו מוושינגטון, לפיהם הצורך בסיבוב שלישי של סנקציות נותר - והאמריקנים נחושים לקיימו.

 

כך או כך, ישראל וארה"ב - כמו גם ארצות האיחוד האירופי, האו"ם וכל

הקהילה הבינלאומית למעשה - מאמינים שצריך להמשיך לפעול עתה במישור הדיפלומטי. עכשיו ממתינים לדו"ח של חוויאר סולאנה, האמון על יחסי החוץ והביטחון באיחוד האירופי, כדי שחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה יקבלו את החלטתן על סנקציות נוספות. בינתיים - כך גורמים בכירים ביותר בממשל הישראלי - ימשיכו וושינגטון וירושלים לפעול יחד נגד האיום העולה מן המזרח.

 

על ההיבטים הצבאיים של פעולה צבאית נגד איראן, לא מדברים בינתיים בקול רם. על זה מדברים בין וושינגטון לירושלים בקווי טלפון מקודדים, או בשיחות בארבע עיניים. הנושא הראשון והעיקרי הוא מערכות הגנה לישראל מפני מתקפת טילים. ומה לגבי תקיפה יזומה מצדה של ישראל? "אנו מתכוננים לכל אפשרות", אומרים מי שנמנים עם "פורום איראן", שאמור להניח בפני הקבינט בתוך כמה חודשים דו"ח מסכם בעניין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה הוא קרוב?
צילום: איי אף פי
מומלצים