בית המשפט אישר הקמת שכונת "געש על הים"
סיבוב נוסף על הקמת השכונה בקו החוף שמדרום לקיבוץ געש הוכרע לטובת היזמים, חברת צוקי ארסוף. בית המשפט המחוזי בתל-אביב ביטל את החלטת הוועדה המחוזית לאשר תוכנית מצומצמת לפרויקט ללא סממנים של שכונת יוקרה סגורה
בית המשפט המחוזי בתל-אביב אישר הערב (ג') את הקמת פרויקט היוקרה "געש על הים" מדרום לקיבוץ געש.
בכך ביטל בית המשפט המחוזי את החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחודש יוני, שאישרה את הקמת הפרויקט אך התנתה אישור זה בהפקדת תוכנית חדשה שתקיים את השכונה כחלק בלתי נפרד מקיבוץ געש ולא תישא סממנים של ישוב חדש או של שכונה סגורה.
יחד עם זאת, האור הירוק הסופי להקמת 108 הדירות (56 קוט'גים ו-52 מבנים מדורגים על קו החוף) יינתן רק לאחר שיוגש לבית המשפט תצהיר של מומחה שיאשר כי התוכנית הולמת את תוכניות הבינוי.
מדובר בזכייה גדולה ליזמים חברת צוקי ארסוף של עידו חג'ג' וצחי ארבוב, המנהלים מאבק משפטי וציבורי ממושך לטובת הקמת פרויקט היוקרה לאחר שהשטחים בפרויקט כבר שווקו לפני זמן רב לגורמים פרטיים.
את היזמים ייצגו בעתירה עורכי הדין יצחק חג'ג', נדב אברמוביץ' ועלא דיאב ממשרד חג'ג' בוכניק ועורכות הדין ענת בירן ואפרת לרנר ממשרד יגנס, טויסטר, בירן.
הועדה המחוזית נימקה בזמנו את החלטתה בצורך לשמור על אופיו הקיים של הקיבוץ וטענה כי השכונה שתיבנה צריכה להיות חלק בלתי נפרד מקיבוץ געש, קשורה בו, בקהילתו בפיתוחו ובעתידו.
השופט עודד מודריק דוחה היום את הנימוקים הללו וקובע: "התחוור לי בעליל שהוועדה שגתה במסקנתה לעניין תכלית תוכנית געש. הצבת התכלית על אדנים של 'חיזוק קהילת הקיבוץ' או פתרון מצוקת הדיור של חבריו, בין שיש לה עיגון בהיסטוריה התכנונית ובין שאין לה עיגון כזה, היא גישה אנכרוניסטית שאינה מתחשבת לא בלשון שהתוכנית דוברת בו ולא ב-7 שנות הקיום של התוכנית".
בית המשפט אף הטיל על הועדה המחוזית הוצאות משפט הנחשבות חסרות תקדים בשיעור של 250 אלף שקל.
8 שנים של מאבק
ביוני 1999 הוגשה לוועדה המחוזית תוכנית להקמת שכונת מגורים בגעש בטענה כי קיימת מצוקת דיור בקיבוץ. הוועדה המחוזית אישרה את התוכנית לשינוי הייעוד של הקרקע מחקלאות למגורים והתירה לבנות על 30 הדונם 120 יחידות דיור במתכונת קיבוצית. באוגוסט 2001 רכשה חברת סקום מקיבוץ געש 50% מהקרקע שתוכננה להרחבה, לחברה מקבוצת שיכון ובינוי של שרי אריסון היתה זכות סירוב ראשונה שאפשרה לה בהמשך להגיע לשליטה מלאה בקרקע. בנובמבר 2006 רכשה חברת צוקי אר סוף את הקרקע ומאז מכרה 40 מגרשים.
בינואר 2004 פנתה מפלגת הירוקים ליחידה הארצית לפיקוח על הבנייה ובית המשפט השלום בנתניה הורה לעצור את הפרויקט. תוכנית מתוקנת שהוגשה לוועדה המחוזית לא אושרה אבל הבנייה בשטח נמשכה.
על רקע ההתנהלות האמורה החליטה הוועדה לבטל את הקמת השכונה במתכונתה הנוכחית בטענה מכירת הזכויות בקרקע לגורם פרטי טומנת בחובה פוטנציאל ליצירת יישוב נוסף מבלי שבא על מימושו הצורך בהרחבת הקיים.