דו"ח "לתת": כרבע מהנזקקים שקלו להתאבד
מנתוני דו"ח העוני האלטרנטיבי של עמותת "לתת" עולה כי בחמש השנים האחרונות הוכפל מספרם של אלו הפונים לעמותות כדי לקבל מזון. 78 אחוזים מהעניים דיווחו כי הם לא יכולים לרכוש לילדיהם ציוד לבית הספר ו-95 אחוזים מהנזקקים אינם יכולים לממן לעצמם טיפולי שיניים
נתונים קשים על העוני והעניים בישראל: 23 אחוזים מהנזקקים בישראל שקלו לשים קץ לחייהם עקב מצבם הכלכלי - כך עולה מדו"ח העוני האלטרנטיבי של עמותת "לתת" שפורסם היום (ד').
עמותת "לתת" ביצעה את הסקר בחודשים יולי-ספטמבר 2007. בסקר נשאלו 500 איש המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה. הנתונים לדו"ח נאספו גם דרך 120 ארגונים הפועלים ב-80 יישובים בארץ. בנוסף הוא מורכב משלושה מחקרים המשקפים לדברי ארגון "לתת" את מגמות העוני בעמותות המספקות מזון לנזקקים, תפיסת העוני בקרב הציבור הרחב ופרופיל הנזקקים למזון בישראל בשנת 2007.
עוד עולה מהנתונים בדו"ח האלטרנטיבי כי בחמש השנים האחרונות חלה עלייה של 104 אחוזים בדרישה למזון בקרב הנזקקים - כלומר מספרם הוכפל. הנזקקים עצמם אינם אופטימיים - מחציתם אינם מאמינים שייצאו ממעגל העוני.
מחברי הדו"ח מצביעים על כך כי במהלך השנים ניכרת החמרה והעמקה של תופעת העוני. בנוסף הם אומרים כי הממצאים מעידים על תהליך במסגרתו מצטמצמת יכולתם של הנזקקים לספק לעצמם ולבני משפחותיהם את תנאי המחייה האלמנטריים בתחומי החיים, כגון: חינוך, בריאות, תזונה ודיור.
בנושא התזונה - 31 אחוזים מהנזקקים חוו רעב. 57 מהם אוכלים שתי ארוחות ביום. 60 אחוזים ממקבלי הסיוע היו נאלצים לאכול רק שתי ארוחות חמות בשבוע - אם לא היו מקבלות עזרה מעמותות.
בנושא החינוך עולה מהדו"ח כי 78 אחוזים מהנזקקים דיווחו כי הם לא יכולים לרכוש לילדיהם ציוד לבית הספר. ב"לתת" אומרים כי זו עלייה של 47 אחוזים לעומת השנה שעברה. נתון קשה נוסף הוא כי 18 אחוז מהנזקקים נאלצים להוציא את אחד מילדי המשפחה למסגרת אחרת, כמו פנימיה, עקב קשיים כלכליים. 89 אחוזים מהנזקקים לא יכול לספק לילדיהם חינוך משלים - כמו חוגים ושיעורים פרטיים. רק שישה אחוזים מהפונים לעזרה דיווחו כי הם יכולים לממן לילדיהם לימודים אקדמאיים.
בנושא הבריאות, עולה מהדו"ח, כי כל נזקק רביעי מכיר אדם שנפטר עקב חוסר יכולת לממן טיפול רפואי. 95 אחוזים מהנזקקים אינם יכולים לממן לעצמם טיפולי שיניים וזו עלייה של 12 אחוזים מאשתקד. כל נזקק חמישי הוא חולה כרוני. 35 אחוזים מהנזקקים זקוקים לטיפול תרופות קבוע ולא מקבלים אותו עקב מצבם הכלכלי. 68 אחוזים מהנזקקים דיווחו על ניתוק של חשמל, מים, גז או טלפון בבתיהם. 81 אחוזים מהנזקקים מעולם לא טסו לחו"ל, ויותר ממחציתם מעולם לא יצאו לנופש בארץ.
על הטענה כי רבים מהנזקקים מעדיפים לקבל קצבה ולא לעבוד, עולים מהסקר נתונים אחרים. 76 אחוזים מהנזקקים אמרו כי הם היו מעדיפים לעבוד וללא לקבל תמיכה. עוד עולה כי 61 אחוזים דיווחו שהם מתגוררים בדירות שאינם בבעלותם.
מנכ"ל עמותת "לתת" עו"ד ערן ויינטרוב, ויו"ר העמותה זיל דרמון אמרו: "העוני חמור יותר השנה, מכיוון שלצד השחיקה של דחיפות הטיפול בבעיה בתפיסת הציבור הרחב, עובדה עלולה לגרום לחוסר איכפתיות. חלה העמקה מדאיגה של הסממנים. ציבור הנתמכים בעמותות תלוי יותר ויותר בסיוע וולנטרי. בנוסף ניתן להצביע על מגמה עקבית של קיטוב בפערים בין הנזקקים לציבור הרחב".