שתף קטע נבחר

 

האם מד"א שוב מגמיש מכרז לטובת המנכ"ל בּין?

יושב ראש ועד עובדי מד"א באזור ירושלים פנה למבקר המדינה בבקשה שיחקור האם ועדת המכרזים של מד"א שוב "הגמישה" את הדרישות לתפקיד המנכ"ל, כך שיתאימו למנכ"ל המכהן אלי בּין. לפני כשנתיים פירסם המבקר דו"ח שקבע כי בין נבחר לתפקידו במכרז פנימי בלבד, כאשר דרישות הסף הוגמשו

האם במד"א מנסים שוב למנות מנכ"ל בהליך פגום? כך לפחות טוען יושב ראש ועד עובדי מד"א באזור ירושלים, זהר גלאי, שפנה אתמול (ד') למבקר המדינה וביקש ממנו לפתוח בחקירת הנושא. בתחילת השבוע הורה בית הדין לעבודה כי ועדת המכרזים של מד"א תימנע מלקבל כל החלטה בנושא מינוי מנכ"ל לארגון - עד להחלטת בית המשפט הצפויה בשבוע הבא.

 

גלאי, באמצעות עורכת דינו מיכל רוזנבוים, הגיש למבקר המדינה חומר רב הנוגע למינוי המנכ"ל. לטענתו, הקריטריונים במכרז לבחירתו הוגמשו - כך שיהיו תואמים לכישוריו של המנכ"ל הנוכחי אלי בּין, שיוכל להיבחר שנית.

 

בין השאר טוען גלאי כי מאחר שלבין אין השכלה אקדמית, במכרז נדרש המועמד להיות בעל השכלה שכזו או לחילופין בעל ניסיון מעשי של עשר שנים. לשם השוואה, הוא מדגים, בחוק החברות הממשלתיות נדרשים מועמדים לתפקיד מנכ"ל בהשכלה אקדמית לצד ניסיון מקצועי של 12 שנים. אמנם ישנה אפשרות לקבל מועמד נעדר השכלה שכזו, אך זאת באישור של ועדת חריגים - ועדה שלא הוקמה במד"א. מד"א אמנם טוענים כי חוק החברות הממשלתיות אינו חל עליהם, אולם כבר בדו"ח מבקר המדינה הוזכר כי עליהם לעמוד בקריטריונים שבו.

 

בנוסף נטען כי בוועדת המכרזים של מד"א אין נציגי ציבור - וכל חבריה הם חברי הוועד הפועל של הארגון. עו"ד רוזנבוים טוענת ש"מדובר בניגוד עניינים מובנה", שכן הוועדה תדון גם במינויו של בין, שהוא עצמו חבר בוועד הפועל של הארגון. מעבר לזאת, כך נטען, נציגי ועדת המכרזים נבחרו בישיבה שבה לא נכחו נציג משרד האוצר ונציג ציבור, ולפיכך "האינטרס הציבורי לא הוצג".  

 

"לא ראוי כי הליך בעל משמעות ציבורית גדולה כל כך ינוהל במחשכים, תוך ביצוע מחטפים וללא פיקוח של גורמי המדינה הנדרשים", כותבת עו"ד רוזנבוים. "עולה תמונה עגומה לפיה מד"א פועלת להביא לבחירתו המחודשת של המנכ"ל המכהן כיום".

 

שר הבריאות אישר

עו"ד גרשון גונטובניק ממשרד עו"ד ויינרוט, המייצג את מד"א, מסר בתגובה כי "תנאי הכשירות לבחירת המנכ"ל - כמו לכל נושאי המשרה הבכירים - קבוע בתקנון. חוק החברות הממשלתיות אינו חל על הליך הבחירה, שכן אין בו מעורבות של דרגים פוליטיים. תנאי הכשירות נקבעו לאחר אישור שר הבריאות, והם נבחנו באופן מדוקדק על ידי הצמרת המקצועית של משרד המשפטים. בחירת המנכ"ל תועמד לביקורת ותיבדק על ידי ועדה שבראשה נציג הייועץ המשפטי לממשלה".

  

באשר להרכב ועדת המכרזים ציין: "ועדת המכרזים אינה נגועה בניגוד עניינים מובנה. המנכ"ל כפוף לוועד הפועל, וקיימים ביניהם יחסי אמון רגישים במיוחד. ועדת המכרזים רק ממליצה. הוועד הפועל אינו רק מאשר - הוא הבוחר. מעבר לכך, בוועד הפועל חברים שני נציגי ממשלה ושני נציגי ציבור. נציג האוצר, שהיה חבר, פרש לאחר שהפסיק לעבוד במשרד הממשלתי, שטרם מינה לו מחליף. כל נציגי הממשלה והציבור המכהנים אישרו את הרכב ועדת המכרזים". 

 

במשרד מבקר המדינה אישרו כי החומר בנושא התקבל אך "עדיין מוקדם להסיק מסקנות בנוגע להמשך הטיפול של משרד מבקר המדינה בנושא". 

 

בג"ץ בודק

אין זו הפעם הראשונה שמבקר המדינה נדרש לנושא מינוי מנכ"ל למד"א. לפני כשנתיים הוציא המבקר דוח מיוחד שהוקדש למינויו של מנכ"ל מד"א אלי בין, ולמינוים של בכירים נוספים - בהם יו"ר הוועד הפועל ד"ר נועם יפרח, העומד כעת בראש ועדת המכרזים למינוי המנכ"ל.

 

המבקר ציין כי בין נבחר לתפקיד במכרז פנימי בלבד, כאשר דרישות הסף "הוגמשו" כך שתואר אקדמי הומר ב-8 שנות ניסיון ניהולי, וידיעת השפה האנגלית שונתה לידיעת שפה זרה. הדו"ח מצא שהמנכ"ל שנבחר במכרז השתתף באופן פעיל בדיון שבו נקבע הליך הבחירה של המנכ"ל המיועד, ונקבעו הדרישות המקצועיות.

  

מינויו של בין אף הגיע לבג"ץ, ומד"א הודיע לבית המשפט כי עד ינואר 2008 יתקיים מכרז חדש לתפקיד המנכ"ל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בין. 10 שנות ניסיון
ציולם: תומריקו
מד"א. צריכים טיפול
צילום: אמיר כהן
מומלצים