גייטס: מדינות המפרץ צריכות להתאחד מול איראן
חמישה ימים לאחר דו"ח המודיעין ה"מזכה" קרא שר ההגנה האמריקני למנהיגי מדינות המפרץ הפרסי לדרוש כי איראן תחשוף בכנות את תוכניותיה הגרעיניות, ותתחייב באופן גלוי שלא תפתח נשק גרעיני בעתיד. ומה עם הגרעין של ישראל? "ישראל לא איימה על שכנותיה"
"על מדינות המפרץ הפרסי לדרוש כי איראן תחשוף בכנות את תוכניותיה הגרעיניות עד כה, ותתחייב באופן גלוי כי לא תפתח נשק שכזה בעתיד". כך הכריז הבוקר (שבת) שר ההגנה של ארצות-הברית, רוברט גייטס, בביקור במנמה, בירת בחריין. הדברים נאמרו חמישה ימים בלבד לאחר פרסום דו"ח המודיעין האמריקני שקבע כי איראן הפסיקה את תוכנית הגרעין שלה כבר ב-2003.
גייטס פנה למנהיגי מדינות המפרץ בכינוס לביטחון לאומי הנערך בבחריין, ואמר להם כי עליהם לשלב ידיים ולדרוש מאיראן שתפסיק את תוכניתה להעשרת אורניום. בעניין אחר אמר שר ההגנה האמריקני לשומעיו כי עליהם לסייע לממשלה הלא-יציבה בעיראק.
"בכל מקום שאליו תפנה, תיווכח לדעת כי איראן מחרחרת חוסר יציבות וכאוס, ללא כל קשר לערך אסטרטגי כלשהו או למחיר אפשרי בחייהם של חפים-מפשע - נוצרים, יהודים ומוסלמים כאחד", אמר גייטס. "אין כל ספק שמדיניות החוץ של האיראנים מהווה איום על האינטרסים של ארצות-הברית, איום על האינטרסים של כל מדינה במזרח-התיכון, ולמעשה על כל המדינות שמצויות בטווח הטילים שהאיראנים מפתחים".
גייטס העיר כמה פעמים באופן לגלגני משהו, כי איראן צריך להודות ב"התנהגותה הרעה" בכמה וכמה תחומים - החל בחימושם של מחבלים בעיראק וכלה בתמיכתם וסיועם לחיזבאללה ולחמאס. הוא התייחס לכך שאיראן אימצה בחום את הדו"ח האמריקני, ואמר שאי-לכך, על האיראנים לקבל את אמיתות המסקנות בדו"חות המתייחסים להתנהלותהּ.
נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד התייחס באמצע השבוע לדו"ח האמריקני החדש ואמר כי הוא רואה בו "הצהרת ניצחון" בעבור ארצו.
"אינך יכול לסנן ולבחור רק את המסקנות שנראות לך בדו"ח המודיעין", אמר גייטס בעניין התגובה האיראנית. "הואיל וממשלת איראן מכירה כעת באיכות ההערכות האמריקניות, אני סבור כי היא תאמץ אל לבהּ גם את הדו"חות המתייחסים לכך שהם מממנים ומאמנים יחידות מיליצה בעיראק".
כשנשאל על "תוכנית הגרעין של ישראל" אמר גייטס כי בשונה מאיראן, ישראל לא תמכה בטרור ולא איימה על שכנותיה. הוא שלל את האפשרות שתוכניתה הגרעינית של ישראל מהווה איום לאזור, ודחה את הטענות שלפיהן ארצות הברית נוקטת סטנדרטים כפולים בנושא הגרעין. "אני חושב שיש הבדלים משמעותיים - הן מבחינה היסטורית הן מבחינה התנהגותית, בין המקרה הישראלי למקרה האיראני", אמר גייטס במסגרת הדיונים בוועידה.