שתף קטע נבחר
 

מחקר בדק: כשתינוק בוכה בלילה - לקום או להתעלם?

מתברר שתינוקות של הורים שהעדיפו לקום לכל בכי, התעוררו יותר במשך הלילה. התינוקות שבכו ולא ניגשו אליהם - התעוררו פחות

ההורים (שוב) אשמים: מחקר ישראלי מצא כי איכות שנת הלילה של תינוקות בשנת החיים הראשונה שלהם מושפעת גם מתפיסת ההורים. כך למשל, תינוקות שהוריהם חשבו שבכיים במהלך הלילה מעיד על מצוקה ועל צורך בעזרה, ישנו פחות טוב מתינוקות שהוריהם סברו שיש להציב להם גבולות ולעודד אותם לעצמאות.

 

במחקר השתתפו 89 זוגות, שהיו בשליש השלישי להריון. הזוגות ענו על שאלון במטרה ללמוד באיזו מהתפיסות הם דוגלים ולאחר הולדת תינוקם נמדדו שעות השינה שלו בגיל חודש, בגיל חצי שנה ובגיל שנה.

 

החוקרים מצאו כי התינוקות של הורים שהדגישו את מצוקת התינוק הבוכה והצורך לעזור לו בלילה (הזוגות נשאלו על כך עוד כשהיו בהריון), ישנו פחות טוב בגיל חצי שנה והתעוררו בין 4-6 פעמים בלילה. זאת לעומת תינוקות של הורים שהדגישו את חשיבות הצבת הגבולות ועידוד האוטונומיה של התינוק, שישנו לילה שלם או התעוררו לכל היותר פעמיים.

 

לפי החוקרים, ההבדל באיכות השינה של התינוקות קשור לשיטות ההרגעה השונות של כל אחד מההורים. אלו שהדגישו בתפיסותיהם המוקדמות את מצוקת התינוק בלילה, נטו לעזור יותר לתינוק במידה רבה יותר בתהליך ההשכבה, להוציא אותו יותר מהמיטה ולהאכיל אותו כאשר התעורר. לעומת ההורים שביקשו להציב גבולות לתינוקות הרכים ויישמו שיטות הרגעה מרוחקות ופסיביות. "מעורבות ההורים קשורה לשינה יותר מקוטעת ופחות איכותית", אומרת ד"ר ליאת טיקוצקי, מאוניברסיטת בן גוריון, שערכה את המחקר יחד עם פרופ' אבי שדה באוניברסיטת תל אביב. עוד ציינה כי "ממצאי המחקר תומכים בהשערה, שלפיה רגישות יתר של ההורים לאפשרות שהתינוק חווה מצוקה בלילה ודאגה מוגברת ביחס להצבת גבולות, עלולות להיות בעלת השלכות שליליות לשנתו של התינוק".

 

לדברי החוקרת, "אני לא רוצה שיעבור מסר מוטעה לפיו 'אם תהיו הורים נוקשים התינוק לא יתעורר'. ההורים שהדגישו חשיבות של גבולות הם לא הורים שלא ניגשים לילדים שלהם. הם הורים שהשתמשו בשיטות פחות אקטיביות כמו הרגעה בתוך המיטה, ישיבה ליד הילד או מתן מוצץ במיטה".

 

כ-20%-30% מהתינוקות בגיל חצי שנה עד שלוש סובלים מהפרעות שינה, המוגדרות כיותר משלוש יקיצות במהלך הלילה. פעמים רבות הטיפול בהפרעות השינה נעשה באמצעות עבודה עם ההורים. "במחקר רצינו להבין את השפעת ההורים על שנת התינוק. האם יש מרכיב שההורה מביא איתו, מעבר לטמפרמנט של התינוק", אומרת ד"ר טיקוצקי, ומציינת כי מומלץ לשוחח עם הורים טריים על הנושא כבר במהלך ההריון למשל בקורסי הכנה ללידה.

 

המחקר הוצג בכנס של החברה הישראלית לחקר השינה שנערך באוניברסיטת בן גוריון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מי ישן טוב יותר?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים