יער ברעם: לחפש פטריות אחרי הגשם
ימים גשומים שלאחריהם סופי שבוע נעימים הם הזדמנות יוצאת דופן לצאת אל היערות ולחפש פטריות. הנה המלצה למסלול הליכה ביער ברעם, שבו מתחבאים להם כ-80 סוגי פטריות
הליכה ביער ברעם זורקת אותנו למחוזות אירופיים. יער טחוב ולח עם המון פטריות בעונה. יער קסום, כזה שמסתיר גמדים ופיות מסיפורי אגדות. ניתן לגלות את פטריות הבר בצמוד לעצים, על הקרקע, נחבאות בצל האבנים, על גזע או על גבי שורש בולט, באדמה, ברקבובית בין טחבים, על גללים או על שיירי צמחים.
התקופה הטובה ביותר לאיתור פטריות משתנה משנה לשנה בהתאם ליחס בין הטמפרטורות והגשם ומשתנה מאזור אחד למשנהו. אנו נצא בעקבות הפטריות אל יער ברעם בתקווה שהן אכן תופענה בתום גל ימי קור וגשמים. ביער גדלים כ-80 מיני פטריות – וזהו הריכוז הגדול ביותר בארץ של פטריות כובע (בהן גם רעילות). סוגי פטריות נפוצות ביער בחורף: הינומה כותנתית, פקועה יערית, לחלחת שנהב וגושית השטן, משפכנית בשרנית.
חשוב לזכור כי אין מבחן קל ובטוח היכול להבחין מי מהפטריות ראויה למאכל ומי מהן הינה פטריית רעל, על כן חייב מלקט הפטריות לדעת, להכיר ולזהות בוודאות את צורותיהן, סימניהן ובתי גידולן. אם אינו בקיא בנושא - עדיף להימנע, שכן התוצאה עלולה להיות קטלנית. בכל מקרה, יש להדגיש כי יער ברעם הינו שמורת טבע ואסור לקטוף בו פטריות מכל סוג שהוא.
אם לא יודעים - לא קוטפים (צילום: קק"ל)
יוצאים לדרך
נעפיל לראש הר שפרה המתנשא לגובה של 743 מטר מעל פני הים, אל מגדל התצפית לאיתור שריפות יער - בצבעי לבן-כתום. מדרגות לולייניות מאפשרות גישה חופשית למרפסת התצפית. מהמרפסת נראים נופי מירון בדרום מערב, אפיק נחל דישון הזורם מזרחה, גבעות גוש חלב, רמת דלתון, וביום של ראות טובה גם הרי צפון הגולן. מעברו השני של הכביש, כמעט מול מגדל התצפית (30 מטרים במורד הכביש) ישנו חניון פיקניק בצל העצים לכבודו של יצחק רבין שהוקם בזמן היותו שגריר ישראל בוושינגטון. החניון הוא בסיס יציאה נוח לטיולים בשמורת יער ברעם. השבילים מסומנים באדום, כחול ושחור. השביל שחוצה את היער ואת השמורה הוא חלק מ"שביל ישראל".
שמורת היער, המשתרעת על פני כאלף דונם, היא אתר יוצא דופן בישראל. כאן שוכן חורש טבעי ורחב ידיים של אלון מצוי, שעציו זכו להגיע לממדים גדולים, שלא כמו במקומות אחרים. בתוך החורש סבך וצל כבד, השומר על קרירות ורעננות גם בחודשי הקיץ. החורש נשמר כנראה משום שהיה רכוש הכנסייה המרונית. ביער עצי אלון מצוי ואלה ארצישראלית. כן גדלים בו אלון התולע, ליבנה רפואי, אגס סורי, עוזרר קוצני, ער אציל ושזיף הדוב - וכאמור, גם 80 סוגי פטריות כובע.
איפה הגמד? (צילום: קק"ל)
בתוך החורש מסומן מסלול הליכה טבעתי האורך בין 3-2 שעות. נקודת המוצא היא בחניון רבין. נוסעים דרומה בדרך עפר המסומנת בכחול. לאחר כ-300 מטרים מתעקלת הדרך הכחולה בעיקול חריף ימינה. זהו מקום המפגש עם דרך מסומנת בשחור. כאן כדאי להחנות את הרכב ומכאן יש לצעוד בשביל המסומן בכחול, היורד ממעבה היער אל נחל דישון. נפנה ימינה בשביל המסומן בצבע אדום ובסימון של "שביל ישראל". מאה מטרים הלאה משם נוטש השביל האדום את נחל דישון ועולה במעלה נחל צבעון. ההליכה בצל הכבד של היער היא חוויה מיוחדת. לאחר כחצי קילומטר נפנה ימינה במעלה ערוץ, בשביל המסומן בשחור. השביל הופך לדרך עפר, שבה פונים ימינה וממשיכים בה עוד כ-800 מטרים עד לנקודת המוצא שבה החנינו את רכבנו.
לחובבי ארכיאולוגיה כדאי לבקר באתר העתיקות גן לאומי ברעם (הכניסה בתשלום). במקום שרידי בית כנסת קדום, הנחשב למפואר בבתי הכנסת של הגליל העליון. מהממצאים שנחשפו עולה כי במאות ה-5-3 התקיים כאן יישוב יהודי. בתקופת המשנה והתלמוד היה כאן כפר יהודי גדול. במיוחד מרשימה חזית בית הכנסת, שהיא מפוארת מאוד ובעלת שלושה פתחים. מעל לפתח המרכזי יש עיטורים יהודיים טיפוסיים – גפן ואשכולות ענבים, דגמי קשקשים ועיטורים צמחיים. באולם התפילה הוצבו מחדש רוב עמודי המבנה, שכפי הנראה תמכו בקומה שנייה. סמוך לבית הכנסת שוכנים שרידי הכפר הערבי ברעם. תושביו, נוצרים מרונים, נאלצו לפנות את בתיהם לאחר מלחמת העצמאות. כנסיית הכפר נשמרה, ומפעם לפעם שבים התושבים כדי לערוך בה אירועים.
למטיילים עם ילדים קטנים מומלץ לסור לאגם חי-יראון – אגם טבעי, שנוצר מתוך נביעה של מעיין, ובו פינת חי, איילים וצבאים, כבשים, עופות, לאמות, פינת ליטוף, האכלה ורכיבה על סוסי פוני. ניתן לשוט באגם בסירות פדאלים ולדוג דגים. חכות ניתן לשכור במקום. בשולי הקיבוץ אתר הנצחה ומצפור נוף שהקימה קק"ל להנצחת חללי גרעין דפנה. במקום פסל "הרעות" לזכר שלושה חללים שנפלו בקרבות תש"ח על גבול הצפון מקרב גרעין זה, כמו כן תצפית לעבר הרי לבנון, חרמון, רמת הגולן והגליל. בסמוך למצפור טיילת נוף שלאורכה מוצבים פסלי סביבה של טובי הפסלים בארץ.
על המסלול
אזור גיאוגרפי: מזרח הגליל העליון
קהל יעד: כל המשפחה. עבירות טובה לרכבי (4X4), עבירות בינונית לרכב רגיל
עונה מומלצת: כל השנה
משך הסיור: מחניון ע"ש רבין בשמורת ברעם לנחל דישון בהליכה כ-3-2 שעות
חניוני נופש: חניון הר שפרה (למרגלות מגדל תצפית האש), חניון רבין
התאמה למוגבלים בתנועה: אין
ציוד נדרש: מגדיר צמחים ופטריות יער, מפת טיולים וסימון שבילים: מס' 2 – הגליל העליון
אזהרה: אין מבחן קל ובטוח היכול להבחין מי מהפטריות ראויה למאכל ומי מהן הינה פטריית רעל, על כן חייב מלקט הפטריות לדעת להכיר ולזהות בוודאות את צורותיהן, סימניהן ובתי גידולן.
אתרים נוספים בסביבה: שמורת הר מירון, עין זיתים, פארק נחל קדש, רכבל מנרה, דרך נוף הרי נפתלי
כיצד מגיעים?
ליער ברעם מגיעים מכביש 899 (לנוסעים ממערב: נוסעים על כביש 89, עוברים את מעלות וחורפיש), מיד אחרי שעברנו את קיבוץ סאסא והגענו לצומת חירם, יש לפנות שמאלה לכביש 899. אחר כך ימינה, על פי השילוט לקריית שמונה ולאביבים. הכניסה ליער ברעם משולטת.
אל נחל דישון ניתן להגיע גם בכבישים עורפיים היורדים מברעם, יראון ואביבים. (אין להיכנס ברכב בשבת למושב אביבים!) יש לנסוע בדרך העפר המוליכה למגדל תצפית האש בהר שפרה מכביש ברעם-נחל דישון, כ-1.8 ק"מ מצומת ברעם.