רן ארז עזב בזעם - והמשא ומתן התפוצץ
האופטימיות היתה מוקדמת: למרות החיוכים וכותרות הענק, מתברר כי אין עדיין הסכמה בין המורים לאוצר. במהלך פגישת המשא ומתן שבה קיוו הצדדים לחתום החליט רן ארז לעזוב במפתיע. גורם המעורב במו"מ: "אנחנו בשוק. היינו בטוחים שנחתום וצר לנו שכך האיש הזה מתנהל". ארגון המורים: האוצר חזר בו מכל ההסכמות
לאן נעלם רן ארז? למרות האופטימיות, החיוכים וההצהרות החמימות, המשא ומתן בין ארגון המורים העל יסודיים למשרדי האוצר והחינוך התפוצץ. הנוכחים בפגישההערב (יום ג') סיפרו כי במהלך הישיבה שארכה כשבע שעות, החליט יושב ראש ארגון המורים רן ארז לעזוב במפתיע את הדיון. ארז עצמו הדגיש במהלך היום כולו כי אין עדיין הסכמות. "אנחנו לא חתומים על הסכם, אלא הגענו להבנה לגבי מספר עקרונות", אמר מוקדם יותר. יצויין כי למרות הפיצוץ, צווי המניעה עדיין בתוקף, וביום חמישי על המורים לשוב ללמד.
במקום המפגש נותרו זמן מה צוותי המשא ומתן של משרדי החינוך והאוצר בתקווה שארז יתחרט אולי וישוב לדבר. בין הנוכחים - מנכ"לית משרד החינוך שלומית עמיחי, מנכ"ל משרד האוצר ירום אריאב, הממונה על השכר באוצר אלי כהן ובכירים נוספים. גורם המעורב במשא ומתן אמר: "אנחנו בשוק מוחלט. לאורך כל היום היינו בטוחים שייחתם היום הסכם ואם לא היום בלילה אז מחר בשעות הבוקר. צר לנו שכך האיש הזה מתנהל".
משרדי החינוך והאוצר קראו לארז לחזור לשולחן הדיונים, אך לשווא. הם קיוו להגיע להסכם על בסיס עקרונות ההצעה עליה חתמו הצדדים אמש. "האוצר חזר בו מכל הנושאים עליהם דובר אמש, בכללם אלה שבהחלטת ממשלה ובהצהרות שניתנו לבית הדין הארצי לעבודה", אמרו בארגון המורים בעקבות ההאשמות של האוצר. "האוצר הוא זה שהדליף בלילה את ההסכמים שהושגו-לא ארגון המורים ששמר על שתיקה. ועכשיו האוצר חוזר בו מהסיכומים שהוא עצמו הדליף. איך הייתם מגיבים במקומו של רן ארז להתנהגות כזו?".
האופטימיות ושברה
הבוקר הכל נראה אופטימי יותר. בתום 54 ימים של שביתה, הפגנות ומשא-ומתן מייגע, נודע כי המורים ומשרד האוצר הצליחו להגיע לפריצת דרך ומצויים על סף הסכמה בפגישה לילית דרמטית, שהוגדרה על-ידי שני הצדדים - הן המורים והן האוצר - כטובה ביותר עד כה.
"אפשר להכריז על אופטימיות זהירה", אמרה ל-ynet שרת החינוך, יולי תמיר הבוקר.
בצהריים אמרה בכנס בגליל כי חזרתם של המורים לעבודה וסיום המשא המתן ישרת את קידום הרפורמה בחינוך העל-יסודי. "נחזור עכשיו לעבודה סדירה ונשב לבנות את הרפורמה בצורה יסודית, אי אפשר לעשות תהליך כזה תוך כדי שביתות והפגנות".
בתשובה לשאלת ynet, אמרה תמיר כי הרווח הגדול שהשיגו המורים מהשביתה הוא שהצליחו להציב למול פני הציבור את הנושא ולהעלות מחדש את המודעות לתנאי העסקת המורים ורמת ההוראה בישראל. "על כל צד לדעת להפסיק את התהליך ברגע הנכון, לפני שהוא מאבד את המומנטום ואת ההישגים שאליהם הגיע במהלך השביתה". אלא שהרגע הנכון הזה טרם הגיע.
מוקדם יותר הורה הממונה על השכר במשרד האוצר, אלי כהן, למשרד הפנים לחייב באופן אישי ראשי רשויות ששילמו שכר למורים בזמן השביתה. משמעות ההוראה היא שמי שהורה על תשלומים למורים בזמן השביתה ייאלץ להחזיר את הכספים מכיסו, אף אם מדובר בסכומים גבוהים מאוד.