שתף קטע נבחר

 

רוסיה: הסכמה עם טהרן על השלמת הכור בבושהר

נשיא החברה הרוסית הבונה בעבור איראן את הכור הגרעיני להפקת חשמל בבושהר הכריז כי המחלוקת בין מוסקבה לטהרן סביב הכור הסתיימה, וכי שני הצדדים הגיעו להסכמה על לוח זמנים להשלמת הכור. החשש: טהרן תשמש במשלוחי הדלק הגרעיני שנועדו לכור בבושהר למטרות אחרות

איראן ורוסיה סיכמו על לוח זמנים להשלמת הכור הגרעיני בבושהר לאחר שיישבו את כל המחלוקות בינהן. כך אמר היום (ה') סרגיי שמטקו, נשיא חברת "אטומסטרואקספורט", הבונה את הכור.

 

"פתרנו את כל הבעיות עם האיראנים", אמר שמטקו לסוכנות הידיעות הרוסית "איטר-טאס" והוסיף: "סיכמנו עם עמיתינו האיראנים על לוח זמנים להשלמת הכור, ונמסור הודעה על כך בסוף חודש דצמבר".

 

בחודש מרס השנה התגלעו בין איראן לרוסיה מחלוקות כספיות וטכניות סביב השלמת הכור. הדבר הוביל לעיכובים בהשלמת הבנייה של הכור וההערכה כיום היא כי הוא יושלם תוך מספר חודשים ספורים.

 

הכור הגרעיני בבושהר הוא כור מים קלים בעל הספק של 1000 מגה-וואט, אשר לטענת איראן נועד להפקת חשמל. מדובר בפרוייקט נפרד מפרוייקט העשרת האורניום, המתרכז בעיקר במתקנים בנתנז ובאיספהאן. החשש העיקרי במערב הוא כי במסגרת תוכנית העשרת האורניום איראן עלולה להעשיר אורניום ברמה גבוהה המשמש לפצצת אטום, אך עם זאת קיים גם חשש שאיראן תעשה שימוש לרעה בדלק הגרעיני שרוסיה אמורה לספק לה כדי להפעיל אותו.

 

טהרן דוחה את הטענות האלה בתוקף ואומרת כי תכנית הגרעין שלה היא אזרחית לחלוטין, על פי תנאי האמנה הבינלאומית לאי הפצת נשק גרעיני (NPT) ונועדה למטרות מחקר והפקת אנרגיה.

 

שר החוץ האיראני מבקר במוסקבה

בתוך כך נמסר כי שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, הגיע אמש למוסקבה כדי להוועד עם סרגיי קריינקו, ראש סוכנות הגרעין הרוסית.

 

הסיבה הרשמית לביקור היא כינוס של הוועדה המשותפת לשיתוף פעולה, שתדון בחיזוק יחסי המסחר והכלכלה בין שתי המדינות, אולם לא מן הנמנע כי השניים ידונו גם בנושא השלמת הכור בבושהר, שעומד כרגע במרכז היחסים האסטרטגים בין שתי המדינות.

 

על פי דיווח בסוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א, מותקי התייחס לביקורו האחרון של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין בטהרן ואמר כי "השיחות שקיים עם נשיא איראן הכינו את הקרקע להשגת המטרות המשותפות של טהרן ומוסקבה". לדבריו, "שימור ההישגים של הביקור וחיזוקם יכינו את הקרקע להתפתחויות חדשות ומועילות". גם קריינקו הסכים בעניין זה ואמר כי "ביקורו של פוטין בטהרן יצר אמצעים חדשים לחיזוק היחסים בין שתי המדינות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור הנבנה בבושהר. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים