נשיא דרא"פ עשוי להיות מודח מראשות מפלגתו
בשבת יפתח כינוס מכריע של מפלגת השלטון בדרום אפריקה, ועל הפרק - בחירת היושב ראש. פרשנים צופים תבוסה לנשיא המכהן תאבו מבקי, ומעריכים כי סגנו לשעבר ויריבו ג'ייקוב זומה ייבחר למנהיג המפלגה. תרחיש שכזה יקשה מאוד על שארית כהונתו של מבקי - ואולי אף יביא לסיומה המוקדם
שלושה ימים לכינוס מפלגת השלטון בדרום אפריקה, ניצב נשיא דרום אפריקה תאבו מבקי בפני מפלה שתהפוך אותו ל"ברווז צולע" ומבודד במשך השנתיים שנותרו לכהונתו.
בשנים האחרונות צנחה התמיכה במבקי, ממשיך דרכו של נלסון מנדלה, וחברי מפלגתו "הקונגרס הלאומי האפריקני" התגייסו מאחורי סגנו לשעבר, ג'ייקוב זומה. על פי הערכות, בכינוס המפלגה שיחל בשבת ייבחר זומה ליושב ראש המפלגה - צעד שיבטיח שיתמנה לנשיא בעוד שנתיים. זאת, מאחר שמפלגת השלטון נהנית מתמיכתו של רוב הציבור במדינה.
מבקי, שכהונתו תסתיים ב-2009, מעוניין להיבחר בשלישית לעמוד בראש מפלגתו - צעד שיקנה לו השפעה גם לאחר שיסיים את תפקידו. אך אם זומה ינצח, כפי שחוזים בדרום אפריקה, הוא עשוי לדרוש ממבקי לתת לו דריסת רגל בשלטון עוד קודם לסיום כהונתו של מבקי, ואולי אף יכפה על הנשיא להקדים את הבחירות באמצעות הצבעת אי-אמון בפרלמנט.
"מבקי עדיין לא הפסיד, אבל ניכרים סימני יאוש", אמר סיפו סיפה, פרשן פוליטי ומבקר חריף של מבקי. "הסוגיה שעומדת עתה על הפרק היא האם יש להרשות לו לעמוד בראש המדינה אם יפסיד בהצבעה".
משקיפים חוששים שזומה, הנהנה מתמיכתם של האיגודים, הקומוניסטים ועניי המדינה, יקדם שינויים במדיניותה הכלכלית של המדינה. אך זומה השתדל בתקופה האחרונה להרגיע משקיעים ומצביעים כי אין בכוונתו לבצע תזוזות
משמעותיות במדיניות הכלכלית.
מבקי פיטר את זומה ב-2005 בעקבות שערוריית שחיתות, ועתה השניים הם המתמודדים היחידים על תפקיד ראש המפלגה. בעוד שמבקי נתפס בעיני דרום אפריקנים רבים כמרוחק ומקורב לאנשי עסקים, זומה נהנה מתמיכתם של פעילים עממיים, והצליח למנף את הביקורת על מבקי כדי לגרוף הישגים פוליטיים.