הכנס בפריז: הרשות מגייסת מהעולם מיליארדים
כינוס המדינות התורמות בפריז נפתח הבוקר בחדשות טובות עבור הפלסטינים: הממונה על קשרי החוץ באיחוד האירופי הספיקה להודיע על תרומה של 650 מיליון דולרים ואילו יפן תתרום כ-150 מיליון. בסך הכל צפויים הפלסטינים לגייס כחמישה מיליארד דולר במהלך הכינוס
רוח גבית לתהליך השלום: הרשות הפלסטינית פותחת את הבוקר (יום ב') עם חדשות טובות. בהודעות נפרדות של האיחוד האירופי ושל יפן נודע כי הפלסטינים יקבלו בקרוב כ-800 מיליון דולרים, במסגרת כינוס המדינות התורמות הנערך בפריז. במהלך היממה הקרובה צפויים הפלסטינים לגייס כספים נוספים, המוערכים במילארדים, מיתר המדינות המשתתפות בכינוס. ארצות הברית כבר הודיע כי תתרום 550 מיליון דולרים לרשות.
הממונה על קשרי החוץ באיחוד האירופי, בניטה פררו-ולדנר, הודיעה כי האיחוד יעביר לרשות 650 מיליון דולר במהלך שנת 2008, ובמקביל, שר החוץ של יפן מסהיקו קומורה, הודיע שארצו תתרום 150 מיליון דולרים לרשות הפלסטינית.
למרות התרומה הנדיבה בשנה הבאה, פררו-ולדנר סירבה להתחייב בנוגע לסכום שיועבר בשנים 2009-2010, משום שתקציב האיחוד טרם נקבע. לדבריה, על המדינות המשתתפות בכינוס לתרום יותר כספים לרשות הפלסטינית. ב-2007 העבירה אירופה כ-1.5 מיליארד דולר לפלסטינים. כמחצית מהסכום נתרם על ידי האיחוד, והיתר - ממדינות אירופה עצמן.
היפנים, מצידם, השיאו כאמור תרומה נדיבה משלהם. "הגיע הרגע ההיסטורי להשגת תהליך שלום, אמר השר קומורה לעיתונאים. "אנחנו רוצים לעשות את המקסימום למען הקמתה של מדינה פלסטינית שתחיה בדו-קיום עם ישראל", הוסיף.
הכסף ישמש לחזון המדינה
כינוס המדינות התורמות לפלסטינים נפתח בפריז בדקת דומיה לזכר קורבנות הפיגוע באלג'יר, בירת אלג'יריה. נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אמר בפתח הכינוס כי הוועידה מעלה תקווה חדשה במזרח התיכון "שידע עשרות שנות מלחמה ואלימות".
הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), מצפה להשיג הבטחות מכ-90 מדינות וארגונים בעולם לגיוס הון המוערך בכ-5.6 מליארד דולר להקמת מדינה בראשותו. הפלסטינים הגיעו לפריז עם משימה ברורה: ברצונם להשיג מענק כספי משמעותי, שיאפשר להם להגשים את חזון הקמת המדינה העתידית.
ראשי המשלחת הפלסטינית מעוניינים שכ-70 אחוזים מכספי התרומות יועבר לפעילות השוטפת של הרשות ו-30 אחוזים נוספים לפרויקטים עתידיים. אבו מאזן וראש ממשלתו, סלאם פיאד, מקווים שגם העולם הערבי יפתח הבוקר את ארנקו. "הכלכלה הפלסטינית זקוקה מאוד לכסף הזה", אמר אמש פיאד.
ראש המשלחת הישראלית לפריז היא שרת החוץ, ציפי לבני. ישראל אמנם אינה
חברה רשמית בוועידה, אולם נוכחותה חשובה מאוד. בלעדי הלגיטמציה שהיא נותנת לתהליך, ספק אם חלק ממדינות וארגוני המערב היו משקיעים כאן את כספם. לבני מודעת לחשיבות השתתפותה בניסיון לגיוס הממון לרשות הפלסטינית. אולם לדבריה, "הסיכוי היחיד להקמת מדינה פלסטינית מותנה בהענקת ביטחון לאזרחינו".
הבוקר נועדה לבני עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, בביתו של שגריר ארצות הברית בפריז. השתיים דנו בהתפתחויות האחרונות ביחסים ובמשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, כמו גם בחלקה של ישראל בסיוע לפלסטינים. בהמשך היום צפויה לבני לנאום בפני כינוס המדינות התורמות לפלסטינים שייערך בעיר ובערב צפוי אירוע סיכום לוועידת המדינות התורמות, שבו ינאמו בין היתר גם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, ושליח הקוורטט למזרח התיכון טוני בלייר.