שתף קטע נבחר

 

בדיקה: מה יותר בריא? ביסלי, במבה או בייגלה

שקיות החטיפים עמוסות בהבטחות בריאותיות ושלל ויטמינים: עד כמה זה בריא? בסיוע הדיאטנית מריאנה אורבך בדקנו 25 חטיפים שונים לילדים ודירגנו אותם לפי ערכם התזונתי. אל תמהרו לפתוח שקית

כשלילד מתחשק שוקולד או סוכריות מיד נדלקות לנו כל נוריות האזעקה ההוריות בתוספת פרצופו החמור של רופא השיניים. וכשהוא מבקש נשנוש מלוח? זה כבר סיפור אחר לגמרי. כאן אנחנו מתרככים ומתרצים וקולו המתפצח של החטיף נשמע באוזנינו כמנגינה ערבה. האמנם החטיפים המלוחים בריאים יותר? לא ממש.

 

17 מבין 25 חטיפים מלוחים שבדקנו, בסיועה של הדיאטנית מריאנה אורבך משירותי בריאות כללית, הוגדרו כחטיפים שלא מומלצים במיוחד לילדים, כלומר כאלה שאפשר בהחלט לוותר עליהם. לא מדובר אמנם בסכנה בריאותית מיידית, אבל ילד שיגדל על צריכה קבועה שלהם לא ישפר את בריאותו, למרות שבחלק מהמקרים מנסים היצרנים לנגן על גל המודעות הבריאותית המתפתח ומרגיזים אותנו.

 

"רוב החטיפים שבדקנו שייכים לקטגוריה של ממתקים, למרות הניסיון של היצרנים לתת להם דימוי של אוכל בריא ודיאטטי‭,"‬ מזהירה אורבך. "חטיף כן יכול להוות שילוב של מזון והנאה, במיוחד כאשר מדובר בילדים ואם משלבים אותו בחכמה הוא יכול להחליף את הפחמימות‭,"‬ סבורה אורבך. "אבל כאשר מדובר בחטיף גרוע מבחינה תזונתית הוא מרזה את הרזים ומשמין את השמנים - סותם את התיאבון של הילד הרזה, שלא אוכל ממילא, ופותח את הלוע לילד השמן שלא מפסיק לאכול".

 

"טבעי שלא תשלוט בעצמך", וחבל

אז איזה חטיף עדיף? בעולם החטיפים המלוחים, הבייגלה מסתמנים כחטיפים המועדפים. הם לא מטוגנים ולכן מכילים כמויות קטנות יחסית של שומן בכלל ושומן רווי בפרט בהשוואה לחטיפים אחרים. וכשהם טובים הם יכולים להוות תחליף טוב למזון. לא במקרה כל ארבעת החטיפים שסווגו בקטגוריית המומלצים בכתבה זאת הם בייגלה, אם כי גם ביניהם יש הבדלי איכות תזונתית. ההבדלים נובעים בעיקר בגלל רמות נתרן (מלח) שונות באופן קיצוני - בין 250 מ"ג נתרן ל־100 גרם ב"טבעות בייגלה" מקו הבייגלה המשובח והחדש של מאיר־בייגל, ועד ל־‭1,200‬ מ"ג נתרן ב"בייגלה שמיניות עם מלח" של אסם, שדורג בגלל תכולת הנת־ רן הגבוהה בקבוצת ה"באים בחשבון‭."‬


החטיפים הפחות מומלצים

החטיפים הפחות מומלצים
החטיף המחיר המשקל בגרמים קלוריות ל-100 גר' קלוריות משומן ב-% קלוריות משומן רווי ב-%
תפוצ'יפס קראנץ' (עלית) 4.29 50 555 57 26
ארנבונים (אסם) 5.29 40 516 52 24
כיפלי מקלוני צ'יפס (תלמה) 4.39 50 512 51 23
כיפלי בטעם קטשופ (תלמה) 4.39 50 512 51 23
צ'יפס בטעם גריל (א.מ. חטיפי העמק) 4.00 50 592 53 23
אפרופו (אסם) 5.49 50 570 50 21
לולו (שפע) 1.00 15 513 51 21
צ'יפסי FREE (אסם) 3.79 40 465 45 20
ציפלה בטעם פלאפל (מנה י.א בע"מ) 4.00 60 480 43 20
דוריטוס (עלית) 3.19 70 508 42 19
שוש (עלית) 4.29 80 559 56 18
במבה (אסם) 2.49 25 544 58 15
צ'יטוס אלופים תירס (עלית) 3.99 60 553 57 13
דג דג (בייגל בייגל) 12.49 130 448 26 12
צ'יטוס בטעם קטשופ (עלית) 3.99 55 487 54 11
פרפר (תלמה) 4.79 80 494 51 10.5
פה גדול (גלומה תעשיות מזון בע"מ) 1.00 25 500 45 לא ניתן לחישוב

 

מצאנו שהיצרנים מנסים לנפנף בסגולות הבריאותיות של החטיפים תוך הצנעת הבעיות. בחטיף צ'יטוס אלופים, לדוגמה, מנופפת עלית בתכולת הסידן הגבוהה ובאיכות החטיף‭" :‬סידן מגבינה אמיתית‭,"‬ "מועשר בוויטמינים ללא צבעי מאכל‭,"‬ אבל מצניעה את העובדה שהמוצר עתיר בקלוריות ובשומן. "אין משמעות למקור הסידן כשהוא נמצא בתוך חטיף‭,"‬ מסבירה אורבך.

 

"טבעי שלא תשלוט בעצמך" נכתב על אריזת "תפוצ'יפס בטעם קראנץ' טבעי" של עלית, אולי טבעי אבל מכעיס. כי רצוי מאוד שתשלוט בעצמך במוצר שמכיל כמויות גדולות מאוד של שומן. גם אסם מנסה להרשים את ההורים בתכולת הוויטמינים הגבוהה של חטיף ארנבונים, "שקית של חטיף ארנבונים מספקת כ־‭20%‬ מהקצובה היומית המומלצת. ואכן יש בשקית שמונה ויטמינים וחומצה פולית, אלא שהוויטמינים לא מחפים על תכולת השומן הגבוהה: ‭52%‬ מהקלוריות בחטיף זה מקורן בשומן, ‭22%‬ ממנו - רווי. "בוויטמינים אפשר וכדאי להתפאר רק כאשר הם אינם ממסכים רכיבים גרועים אחרים. כמו שבחיטה מלאה, רכיב אופנתי, כדאי להתפאר כשכל החטיף עשוי ממנה ולא כאשר היא מהווה אחד מהרכיבים‭,"‬ מסבירה אורבך. "רוב החטיפים המלוחים מיוצרים מדגנים שאמורים להוות מקור לוויטמינים מקבוצת בי, אלא שאלו הולכים לאיבוד בתהליכי עיבוד הדגנים. מה יועילו ויטמינים בחטיפים בעלי תכולת שומן או נתרן גבוהה, היא תוהה.

 

במבה: בלי חומר משמר אבל עם הרבה שומן

 על אריזת הבמבה המפורסמת מתהדרת אסם במגוון סגולותיה הבריאותיות - החל מהיעדר חומר משמר וצבעי מאכל ועד לוויטמינים. ‭25"‬ גרם במבה מכילים את הוויטמין ברמה של ‭20%‬ מהכמות היומית המומלצת לילדים על פי עמדת משרד הבריאות‭."‬ מעבר לעובדה שהניסוח יוצר תחושה של מן גושפנקה של משרד הבריאות לחטיף, לא ברור על מה בדיוק מדובר שלא לדבר על כך שכאשר מדברים על סגולות הבמבה אי אפשר להתעלם מאחוזי השומן הגבוהים, למרות שהיצרן מדגיש, ובצדק, שהמוצר לא מטוגן. ‭58%‬ מהקלוריות שבתוכו מגיעות משומן, ‭15%‬ משומן רווי.


חטיפים שבאים בחשבון

חטיפים שבאים בחשבון
החטיף המחיר המשקל בגרמים קלוריות ל-100 גר' קלוריות משומן ב-% קלוריות משומן רווי ב-%
כדורוני תירס בטעם פיצה (אסם) 5.29 50 480 37 10
ביסלי דק בטעם גריל (אסם) 4.49 50 455 40 7
בייגלה בדרכים (בייגל בייגל) 5.99 130 380 13 5.2
בייגלה שמיניות עם מלח (אסם) 9.99 400 369 9.7 3.9

 

מרגיז השימוש בהגדרה "תפוחי אדמה טבעיים" בחלק מהחטיפים כמו "תפוצ'יפס קראנץ' בטעם טבעי" של עלית. מישהו מכיר תפוחי אדמה לא טבעיים? בין המרגיזים אי אפשר שלא למנות את "פה גדול" של גלומה תעשיות־מזון, תואם במבה פופולרי וזול. תווית הסימון התזונתי שלו מהווה זלזול באינטליגנציה של הצרכן: החל מסתירה בכמויות הנתרן וכלה בפירוט נלעג של התכולה למנה.

 

החטיפים הכלולים בטבלה "הכי בריאים" מכילים בדרך כלל רכיבים שאינם מזיקים, אם כי עדיין רובם מכילים כמות גבוהה יחסית של נתרן. בטבלת ה"באים בחשבון" מדובר במוצרים שלא יכולים לשמש תחליף לארוחה או לפחמימה. כמויות השומן סבירות אבל כמויות הנתרן בעייתיות מאוד ברובם. החטיפים בטבלה "הכי פחות מומלץ" הגיעו לשם בזכות כמויות גבוהות של שומן, קלוריות ‭450)‬ ומעלה ל־100 גרם) ונתרן (יותר מ־ 450 מ"ג ל־100 גרם‭.(‬


החטיפים הכי בריאים

החטיפים הכי בריאים
החטיף המחיר המשקל בגרמים קלוריות ל-100 גר' קלוריות משומן ב-% קלוריות משומן רווי ב-%
בייגלה שמיניות מחיטה מלאה (מאיר בייגל) 7.99 300 354 21 9
בייגלה טבעות מחיטה מלאה (מאיר בייגל) 7.99 300 364 21 9
בייגלה שמיניות מלח (מאיר בייגל) 8.99 400 370 15 5
בייגלה שמיניות חיטה מלאה (בייגל בייגל) 7.49 200 369 16 2.2

 

תגובות היצרנים

  • תלמה (יוניליוור‭:(‬ החברה מעמידה לרשות הצרכנים מגוון רחב של חטיפים מלוחים ובהם מוצרי בייגלה המכילים כמות מופחתת של שומן, מוצרים על בסיס בוטנים, תפוחי אדמה ועוד מגוון המאפשר לצרכנים, ובהם האמהות, לבחור לילדיהם את המוצר המתאים ביותר בה־ תאם לצורכיהם והעדפותיהם‭."‬

 

  • אסם: "אסם פועלת לשיפור הערכים התזונתיים של חטיפיה. בהתייחס לבמבה, מעל ‭70%‬ מתכולת השומן בה מקורו בבוטנים, שומן שמכיל אחוז גבוה של שומן חד בלתי רווי, הידוע כמשפר את פרופיל השומנים בדם. שיעור הוויטמינים והמינרלים במוצר מחושב על בסיס ערכי ייחוס תזונתיים מומלצים לילדים בגילאי 4־‭,8‬ כפי שפורסמו בטבלאות ערכי ייחוס של משרד הבריאות ביולי ‭.2003‬ אחוז השומן בצ'יפסי Free נמוך משמעותית מאחוזי השומן בחטיפי צ'יפס אחרים .

 

  • עלית: החטיפים המלוחים של עלית מצויים בתהליך מתמיד של השבחה תזונתית. במרבית חטיפי הצ'יטוס השמן הוחלף לשמן תירס ובכך הופחתה כמות השומן הרווי ב־‭,50%‬ החטיפים עוברים אפייה במקום טיגון והשמן מוזלף בתום האפייה וכך איכותו גבוהה יותר רכיביו העיקריים של "צ'יטוס אלופים" הם תירס וגבינות ריקוטה ופרמזן והוא מועשר בוויטמין די. יש משמעות לסידן שמקורו בגבינה, שמגיע עם גורמים נוספים כמו זרחן, מגנזיום ואפילו כמות קטנה של חלבון. מחקרים מראים שתרומת הסידן גדולה יותר כאשר הוא בא יחד עם הזרחן והחלבון. חטיפי הצ'יפס של עלית הם היחידה העשויים מתפוח אדמה טבעי ושמן צמחי בלבד .

 

  • אורי מטוס, מנכ"ל א.מ. חטיפי העמק, יצרנית צ'יפקס: מדובר במוצר פלט שנרכש בחו"ל ובמפעלנו רק עובר טיגון. מכיוון שהמוצרים לא הוכיחו את עצמם כלכלית, ועל פי בדיקותינו איכות הייצור בחו"ל בירידה, הפסקנו את רכישתם ושיווקם והמוצר ייעלם מהשוק .

 

  • רונן הרמל, מנכ"ל משותף לגלומה, יצרנית פה גדול: חלה טעות דפוס ברישום הנתרן, המוצר מכיל אחוז גבוה של שומן בריא שמקורו בבוטנים. הנתונים שפירסמנו הם על סמך תוצאות בדיקות המעבדה שקיבלנו. השומן הרווי מהווה ‭7%‬ מסך השומן .

 

  • יוסי אורן, מבעלי חברת יד אורן, יצרנית לולו: אנחנו מכירים את הבעייתיות שבחטיפי בוטנים. הרכיבים שאנחנו משתמשים הם טבעיים בלבד, בעייתיות הקלוריות והנתרן נובעת מהרצון לתת מוצר טעים. אפשר לייצר מוצר על בסיס תירס ללא ציפוי חמאת בוטנים אבל הוא לא יהיה טעים‭."‬

 

  • אורי אייזנשטיין מנכ"ל משותף מנה י.א‭,.‬ יצרנית ציפלה: החטיף אהוב מאוד על ילדים ומיוצר מחומרי הגלם הטובים ביותר שאנחנו יכולים להשיג. רמות השומן והנתרן רשומות על המוצר ואנחנו לא יכולים להגיב להמלצות של דיאטניות.

 

ומה חושבים הילדים?

אחר צהריים נעים השבוע כינסנו 6 ילדים לשיחה קלה על תזונה בריאה וחטיפים. המש־ תתפים בפאנל הקטן שלנו כללו את איתי (בן שנתיים‭,(‬ עידו (בן 6 וחצי) ונדב ‭(9)‬ עשת, את נוגה שטיר ‭(7)‬ ואת טל ‭6)‬ וחצי) וירדן ‭3)‬ וחצי) פרינטי.

 

התחלנו את השיחה בטעימת הבייגלה מחיטה מלאה החדש של מאיר־בייגל. הקטנים הסתדרו מצוין עם הטעם של החטיף שעלה על טרנד הבריאות העכשווי (ירדן, עידו ונוגה: זה טעים ‭,(‬ אבל את נדב, הבוגר יותר, הטעם לא סיפק (הוא

לא מספיק מלוח ‭.(‬ איתי הקטן הסכים לאכול את הבייגלה אבל במקביל לא הפסיק לחטט בשקיות ולא נרגע עד שמצא לעצמו שקית במבה להתפנק עליה.

 

בשלב הבא הצענו לילדים לטעום חטיף בסגנון במבה שנקרא פה גדול , אך עולה הרבה פחות. לעידו האנרגטי לא הייתה בעיה להתחבר לטעם, הוא חטף חופן מהשקית ומיד אמר שטעים לו ואם אפשר לקבל עוד גם כאן התגלה נדב, אחיו הגדול, כביקורתי יותר ( זה מזכיר לי מדי את הטעם של הבוטן ‭.(‬ הבנות גם הן לא התלהבו מהבמבה הזאת (נוגה וטל: היא לא טעימה הבמבה הזאת ‭.(‬ ומהו החטיף שהכי אהוב עליכם? שאלנו. עידו אוהב צ'יטוס כאפה. נדב מעדיף דוריטוס בטעם נאצ'ו מקסיקני. נוגה אוהבת אפרופו, טל מעדיפה ביסלי בטעם ברביקיו וירדן מכורה לכדורונים בטעם פיצה.

 

במהלך השיחה התברר שההורים מרשים לילדים לאכול חטיפים אך מגבילים אותם בכמויות (נדב: מרשים לנו לאכול רק בקערה ‭.(‬ התברר גם שהיצע החטיפים ברוב הבתים כולל בדרך־ כלל צ'יפס בטעם טבעי ובמבה. חטיפים בטעמים מיוחדים נקנים בהזדמנויות חגיגיות, אלה כנראה נתפסים בעיני ההורים כבריאים עוד פחות.


פורסם לראשונה 24/12/2007 00:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טבעי שלא תשלוט בעצמך. לצערנו הרב. תפוצ'יפס
צילום: צביקה טישלר
אמנם בלי חומרים משמרים, אבל עם לא מעט שומן. במבה
צילום: צביקה טישלר
דווקא בריא. ביסלי דק
חטיף לא מזיק. בייגלה
ד"ר רק שאלה
מומלצים