שתף קטע נבחר
 

איזה אמצעי מניעה פוגע בחשק המיני, ואיזה מעורר?

אמצעי מניעה מסוימים יכולים להוריד את החשק המיני ואחרים להגביר אותו. לא כל־כך בא לך בזמן האחרון? כדאי שתבדקי באיזה אמצעי את משתמשת

"נשים צריכות סיבה בשביל סקס, גברים צריכים רק מקום", אמר פעם השחקן והקומיקאי בילי קריסטל, שיישאר חקוק בזיכרון הקולקטיבי מסצנת האורגזמה המזויפת בסרט "כשהארי פגש את סאלי". ולא רק שהן זקוקות לסיבה – אין להן הלוקסוס לסדר לעצמן חשק מיני בהזמנה עם ויאגרה. "זה דומה ליציאה למכון כושר", מסבירה ד"ר גילה ברונר, מנהלת השירות הסקסולוגי במרכז לרפואה מינית בשיבא, את תהליך העוררות המינית של נשים. "בהתחלה לא תמיד מתחשק, אבל מתלבשים, יוצאים, ותוך כדי התהליך המרץ והחשק נדלקים ובהמשך באה גם ההנאה".

 

האם אמצעי המניעה שבהם משתמשות הנשים מעכבים עוד יותר את התהליך המייגע לפעמים? "מאשימים יותר מדי את אמצעי המניעה", אומרת ד"ר ברונר, "בעיקר אם הם דורשים התארגנות מיוחדת כמו דיאפרגמה או ספוגית, שפעולת ההכנסה שלהן פוגמת בספונטניות ודורשת תרגול. אבל החשק המיני של האשה מושפע מגורמים רבים נוספים, כמו מערכת היחסים עם בן הזוג, תנאים סביבתיים, עבודה ועייפות. אפילו תוספת הורמון הטסטוסטרון, שאצל גבר גדולה פי עשרה מאשר אצל אשה, לא תביא מיד להגדלת החשק בגלל שלל הגורמים שמשתתפים בתהליך".

 

בהכללה, אומרים המומחים, לא די בהתאמה פיזיולוגית של אמצעי המניעה לגוף, אלא גם בהתאמה לאורח החיים. כך לדוגמה, במדינות המערב קיימת העדפה ברורה דווקא לאמצעי מניעה חציצתיים – דיאפרגמה, ספוגית או קונדום - שלא משפיעים על הכימיה בגוף ואפשר להשתמש בהם רק בעת הצורך ולא על בסיס קבוע. בישראל הנטייה היא לבחור דווקא באמצעים הקבועים, כמו גלולות או התקנים תוך־רחמיים. עם זאת, כאשר יש ירידה משמעותית בחשק המיני בעקבות שימוש באמצעי מניעה חדש, יכול להיות לכך גם הסבר רפואי. אם שרירית הנרתיק, למשל, יבשה וגורמת לכאבים, סביר להניח שהסיבה כרוכה באמצעי המניעה. אם לא נמצאה סיבה רפואית, סקסולוג יכול לאתר שינויים אחרים שמשפיעים על החשק המיני, כמו מתיחות בין בני הזוג, שעות פנאי משותפות שהשתנו, תינוק חדש שמצטרף למשפחה ושינויים דרסטיים אחרים.

 

והנה נקודה נוספת למחשבה: באותה מידה שאמצעי מניעה עשויים להפחית את החשק המיני, הם גם יכולים במקרים מסוימים להגביר אותו. זוגות שמקיימים יחסי מין ואינם מוגנים מפני הריון לא מתוכנן עלולים, למשל, לסבול מירידה בחשק בגלל הפחד והמתח המלווה את האקט המיני. מקרה נוסף הוא בקרב נשים הסובלות מתסמונת קדם וסתית (PMS) המלווה בכאבי בטן ובהתכווצויות עזות בתקופת הביוץ. עבור נשים אלה אמצעי מניעה עשויים להפחית את כמות הדימום ומשכו, ולשפר את העוררות המינית.

 

עולה או יורד

מסקר שנערך השנה בחסות חברת אורגנון, יצרנית "נוברינג", בקרב 1,859 סטודנטיות ברחבי הארץ עולה, כי 84% מהן משתמשות באמצעי מניעה. בשנים האחרונות נוספו למבחר אמצעי המניעה המוכרים (גלולות, התקן תוך רחמי, דיאפרגמה, קונדומים וספוגיות) אמצעים חדשים ובעיקר מתן הורמונים שלא באמצעות גלולות. למרות החידושים בתחום 20%־30% מקרב הנשים שמשתמשות באמצעי מניעה מתלוננות על כאבים במהלך המגע המיני, קשיים באורגזמה וירידה בחשק המיני. אלה אמצעי המניעה על יתרונותיהם וחסרונותיהם:

 

אמצעי מניעה הורמונליים

-------------------------------

גלולות

הגלולות מכילות תרכובות סינתטיות של הורמוני מין נשיים, אסטרוגן (הורמון המופרש מהשחלות) ופרוגסטרון (הורמון המופרש מהשחלות לאחר הביוץ). נטילה יומית של הגלולות במשך 21 יום ברצף גורמת למניעת תהליך הביוץ בשל העלייה של הורמונים אלה בגוף, ולשינוי בהרכב רירית צוואר הרחם. הרירית נעשית עבה וצמיגית יותר וכמותה פוחתת, וכך היא מקשה על חדירתם של תאי הזרע. במהלך השבוע שבתום 21 ימי הנטילה מופיע המחזור, שהופך בדרך כלל לקצר ולקל יותר.


מונעת ביוץ וממילא גם מורידה את החשק. הגלולה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

 

החשק יורד על־פי מחקרים 10%־15% מהנשים סובלות מירידה בחשק המיני בשל נטילת גלולות. ההסבר לכך הוא שהגלולות משנות את המרכיבים הכימיים במוח ולכן עלולות לגרום לדיכאון, לתנודות במצב הרוח ולירידה בחשק המיני.

 הסבר נוסף הוא שהגלולות גורמות לירידה בהורמונים הטבעיים שמשפיעים על העוררות המינית. התיאוריה העדכנית ביותר מדברת על כך שהאסטרוגן בגלולה מעלה בדם את החלבון קושר ההורמונים ובכך מפחית את ההורמונים הפעילים, כולל הטסטוסטרון שאחראי לחשק המיני.

 

מינון גבוה מדי של אסטרוגן בגלולה מדכא את השחלות ועלול לגרום ליובש נרתיקי, מה שיכול לגרום לירידה בעוררות המינית ולכאבים בזמן קיום יחסי מין. יתרה מכך, מחקר שנערך בבית החולים איכילוב מצא קשר בין שימוש בגלולות למניעת הריון בעלות מינון נמוך של אסטרוגן לכאב בפתח הנרתיק (וסטיבוליטיס). גלולות מסוימות (כמו סרזט או פמולאן) שמכילות רק פרוגסטרון (מיועדות לנשים שאסור להן לקחת אסטרוגן ולנשים מיניקות) עלולות לגרום ליובש נרתיקי חזק מאוד ולכאבים.

 

חלק מהגלולות גורמות לגודש בשדיים, דבר שאולי נשמע סקסי אבל מוציא את החשק בגלל הכאב. נוסף על כך, אי נטילת גלולה מתוך שכחה או שלשולים בזמן נטילתה עלולים להגביר את הסיכוי להרות, עניין שיכול להטריד את מנוחת המשתמשת ולהפחית את החשק המיני שלה.

 

החשק עולה במקרים של שיבושים הורמונליים, אי סדירות מחזור או היעדר ביוץ, הגלולות עשויות דווקא לשפר את החשק המיני. מאחר שהן מדכאות את הביוץ הן עשויות לשחרר את הנשים מכאבי הביוץ הנגרמים בשל התכווצויות הרחם בתקופה זו.

 

נוברינג

טבעת גמישה המוחדרת לנרתיק אחת לחודש. הטבעת עשויה מחומר סינתטי לא פעיל (Ethylene Vinyl Acetate - (EVA, ספוגה בהורמונים ומשחררת מדי יום באופן רציף ואחיד 15 מק"ג אסטרוגן ו־20 מק"ג פרוגסטרון. שחרור רציף ואחיד של ההורמונים האלה סמוך לרחם שומר על הרמות הקבועות שלהם בדם בלי לעבור דרך מערכת העיכול והכבד, כפי שקורה בעת נטילת גלולות. השימוש עצמי, קל ופשוט: החדרה לנרתיק אחת לחודש והוצאה כעבור שלושה שבועות לתקופת המחזור. מרבית המשתמשות טענו במחקרים כי הנוברינג אינה מורגשת ואינה מפריעה להנאה המינית. במקרים שבהם היא מפריעה, אפשר להוציאה מהנרתיק בזמן המשגל ולהשיבה לאחר מכן.


הייתכן? גם יעיל וגם מגביר את החשק המיני. נוברינג

 

החשק יורד רק במקרים שבהם יש חוסר נוחות בשל הימצאותה של הטבעת, ואז, כאמור, אפשר להוציא אותה ולהחזיר ביום שלמחרת.

 

החשק עולה מחקר שנערך באוניברסיטת נאפולי באיטליה במשך שישה חודשים הראה עלייה ניכרת בחשק המיני ובפנטזיות המיניות של נשים שהשתמשו בנוברינג ביחס לקבוצת הנשים שהשתמשו בגלולות. חלק מהגברים ציינו כי חשו גירוי חזק יותר בנוכחות הטבעת בנרתיק ודיווחו על עלייה בפנטזיות המיניות.

 

מירנה

התקן תוך רחמי שמשחרר פרוגסטרון בלבד ישירות לרחם וכך הוא לא נספג בדם ולא משפיע על המערכת ההורמונלית. הביוץ למעשה אינו מדוכא ולכן גם לא הליבידו שגובר בתקופת הביוץ. באמצעות הפרוגסטרון מדוכאת רירית הרחם ולכן לא מתאפשרת קליטה של הריון. ההתקן בפני עצמו מונע השרשה של הביצית המופרית, לא מאפשר מעבר וקליטה של הזרע, ונוסף על כך הופך את הרירית לדקה מאוד ועוינת לקליטה של ביצית מופרית.

 

החשק יורד מאחר שהפרוגסטרון לא נספג בדם, לא אמורה להיות השפעה על החשק המיני ברמה ההורמונלית. עם זאת, מאחר שהביוץ לא מדוכא, עשויים להתפתח כאבי ביוץ.

 

החשק עולה המירנה גורמת לייבוש יחסי של המחזור ומתאימה במיוחד לנשים שסובלות מדימומים מוגברים וממחזורים ממושכים. עבורן יהיה מדובר ברוב המקרים בשיפור משמעותי באיכות החיים וסביר להניח שגם בהגברת החשק המיני.


אחת בשבוע ואת מסודרת. מדבקה (צילום: רויטרס)

 

מדבקות

נצמדות לזרוע ומשחררות הורמונים שנספגים ישירות בדם ולכן ההשפעה שלהן זהה לזו של הגלולות גם באשר לירידה וגם לעלייה בחשק המיני. יתרונן שלא צריך לזכור להדביק אותן יומיום. יש להחליף מדבקה אחת לשבוע.

 

אמצעי מניעה לא הורמונליים

-----------------------------------

התקן תוך רחמי

התקן קטן וגמיש העשוי פלסטיק ונחושת ומוחדר לרחם לאחר התאמה אישית על־ידי רופא הנשים דרך תעלת צוואר הרחם. ההתקן מפריע לתנועתיות הזרע והביצית ולהשרשת הביציות המופרות בחלל הרחם. נוכחות ההתקן גורמת להמתת תאי הזרע טרם הגעתם לביצית.

 

החשק יורד במקרים של אי נוחות כתוצאה מההתקן: הפרשות, דימומים חזקים בעת המחזור, כאבים וקשיי הסתגלות אחרים. מאחר שההתקן אינו מדכא את הביוץ, עלולים לחוות בין המחזורים, בתקופת הביוץ, כאבים חזקים בשל ההתכווצויות ברחם, דבר שבהחלט לא מעודד רצון ליחסי מין.

 

החשק עולה מאחר שאין התערבות הורמונלית, ההתקן אינו משפיע על רמות הטסטוסטרון והליבידו. כמו כן ההתקן גורם לתחושת הגנה מלאה מפני הריון ומשחרר מהצורך לזכור לקחת גלולות, להוציא טבעות בזמן ולהכניס ספוגיות.

 

קונדום, דיאפרגמה, ספוגיות

הדיאפרגמה היא כיפת גומי קטנה וגמישה שיש למרוח עליה ג'ל קוטל זורע ולהחדירה דרך הנרתיק לכיוון צוואר הרחם כשעתיים לפני קיום יחסי מין. אפשר להוציא אותה רק לאחר 6־8 שעות לפחות. היא חייבת להיות מותאמת על־ידי רופא

 נשים שימדוד את צוואר הרחם וימליץ על הגודל המתאים. הספוגית למניעת הריון מכילה קוטל זרע ומוחדרת למעלה הנרתיק לפני קיום היחסים. היא מבטיחה פיזור טוב ויעיל של קוטל הזרע ואף גורמת לחציצה מסוימת בין צוואר הרחם לתאי הזרע שנוטים להסתפח אליה. הספוגית היא חד־פעמית ויש להוציא אותה עד כמה שעות לאחר קיום יחסי המין. הבעיה העיקרית של אמצעי חיץ אלה, ובעיקר הקונדום, היא ששיעור הביטחון שהם מספקים במניעת הריון נמוך בהרבה ביחס לאמצעים ההורמונליים ולהתקנים התוך רחמיים.

 

החשק יורד הטענה העיקרית כנגד כל אמצעי החיץ היא שהם פוגעים בספונטניות ודורשים הכנה מוקדמת או הפסקה באמצע יחסי המין. מבין כולם הקונדום נחשב לבעייתי ביותר בהקשר לפגיעה בחשק המיני למרות שהוא האמצעי היחיד שממש מגן גם מפני מחלות מין. חלק מהנשים אינן יכולות לסבול את מגע הקונדום וגברים מתלוננים על קשיים בזקפה, על היעדר תחושה ועל קושי רב יותר בהגעה לאורגזמה. זוגות שמשתמשים באמצעי מניעה אלה עלולים לחוות פגיעה בחשק המיני בשל היעדר הביטחון מהגנה מפני הריון.

 

החשק עולה מדובר באמצעים שאינם מכילים הורמונים, כך שלפחות אין פגיעה בהורמונים הטבעיים של הגוף ובעיקר בטסטוסטרון המשפיע על העוררות המינית. קונדומים בטעמים שונים עשויים לעודד חשק מיני, לפחות בקרב בת הזוג.

 

  • ייעוץ מקצועי: ד"ר ליאורה אברמוב, גינקולוגית ומנהלת המרפאה לטיפול מיני בבית החולים ליולדות ליס, המרכז הרפואי ת"א; ד"ר גילה ברונר, מנהלת השירות הסקסולוגי במרכז לרפואה מינית, בית החולים שיבא; ד"ר אריה ישעיה, גינקולוג בכיר במרכז הרפואי דניאלי, גבעתיים, ומזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית  


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
קונדום. אמצעי חיץ הפוגע בספונטניות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים