"אני איש קטן בתוך טבע גדול"
הצצה שבועית לעולמם של צלמי טבע ישראלים והפעם: עמוס נחום, צלם ימי ותת-ימי המתגורר בארה"ב ומתעד בעלי חיים גדולים ברחבי העולם. "הפחד הוא האויב הגדול ביותר של האדם", הוא אומר. "הגיע הזמן לאהוב את החיות סביבנו, אחרת לא יישאר דבר לדורות הבאים"
"אני מאמין בכוח הגדול של הצילום וברגע שנתחיל לאהוב בעלי חיים גדולים ולדעת עליהם יותר, רק אז נתחיל להגן עליהם. האויב הגדול ביותר של הפחד, הוא הידע", אומר ל-ynet עמוס נחום (57), צלם טבע שנושם בעלי חיים גדולים מזה 30 שנה, ומתגורר בעשורים האחרונים בסן פרנסיסקו, ארה"ב. "אם לא נדע עליהם הרבה, כך גם נשמיד אותם בקלות".
נחום, יליד יפו, קיבל לידיו את המצלמה הראשונה בגיל 12 והחל לתעד את הנעשה סביבו בהתלהבות רבה. "אהבתי לצלם את האנשים, אירועים שקרו בעיר", הוא אומר. "למזלי, גם התאהבתי בים ולא חלמתי בכלל לשלב בין שני הדברים". לאחר שירות קרבי ארוך בצה"ל וקריירה קצרה בתור צלם עיתונות, החליט נחום להתמקד בתחום צילומי האופנה ולאחר מספר שנים, ניסה את מזלו בארה"ב, שם פתח חברה לטיולי צלילה ברחבי העולם.
"מה שהתחיל בטיולי צלילה בים סוף התפתח במרוצת השנים לטיולים באתרים אקזוטיים, אבל עם הזמן, הבחנתי גם בנזקים הגדולים שגורם האדם לסביבה הימית", אומר נחום. "בגיל 40, הבנתי שהגיע הזמן שלי להפסיק עם העבודה השוחקת ולהתחיל לחיות את החיים האמיתיים. אחרי עשור של צילומים מתחת למים, ידעתי שזה הזמן לתרום את זווית הראייה שלי על החיות הגדולות סביבנו".
מסתבר כי כרישים לבנים גדולים, לווייתנים ודובי קוטב ריתקו את נחום והוא החליט להקדיש את כולו לתיעודן.
"בתקשורת ובקולנוע הציגו את החיות באור שלילי לחלוטין והנזק שהסרט "מלתעות" גרם לכריש העמלץ הלבן, הוא בלתי יתואר" הוא מסביר. "אני מצלם אותו כבר עשרים שנה, כולם פוחדים ממנו, אבל הוא לא תוקף בכוונה תחילה ואפשר לשחות איתו בלי להיפגע כמו שעשיתי פעמים רבות בדרום אפריקה. הגיעה השעה שהחיות שהיו כאן לפנינו יוצגו לעולם באור חיובי".
לדברי נחום, בעלי החיים הגדולים הם חכמים ומאתגרים. "אך כשהם עולים מעל לפני השטח, זה הרגע שהם הכי פגיעים", מציין נחום. "אני משתדל להתקרב אליהם ככל האפשר ולא להסתמך על צילומים מרחוק. כל עוד מאפשרים להם את מרחב המחייה והמקום להימלט, הם לא מסוכנים ולא יפגעו בך".
נחום שמקפיד להגיע כל שנה לביקור מולדת, מתרגש להראות את צילומיו לאוהבי הטבע בארץ. "זכיתי כבר בתחרויות יוקרתיות ברחבי העולם, אבל יש משהו מיוחד במפגש עם הקהל בישראל", הוא מגלה."אני מקווה כי התמונות שלי יצליחו לגרום לאנשים להתאהב בבעלי החיים הגדולים ולהבין כי אם לא נשמור עליהם, הדורות הבאים יסתפקו בתמונות בלבד".