שתף קטע נבחר
 
צילום: אסף רונן

ספקולאס - עוגיות תבלינים הולנדיות

יעל גרטי משחררת מתכון ממחברת המתכונים המשפחתית: עוגיות סְפֶּקוּלָאס הולנדיות, חומות, דקיקות, משופעות בתבלינים - שכיף לטבול בקפה ולאכול סתם כך

לקראת חג המולד מתמלאות המגדניות באירופה מיני מתוקים מיוחדים לחג: עוגת פָּנֶטונֶה איטלקית, עוגת שְטוֹלֶן גרמנית והמוני עוגיות תבלינים צרפתיות, הולנדיות או בלגיות, מתובלות בקינמון, ציפורן, אגוז מוסקט, זנגביל – ואף בפלפל שחור.

 

כבת למשפחה הולנדית, הסְפֶּקוּלָאס - אותן עוגיות חומות, דקיקות ומתובלות, היו מאז ומתמיד בנות-בית אצלנו, בכל עונות השנה. אני שמחה להגיש לכם את מתכון עוגיות הספקולאס של אמא שלי, שזכו לתשואות מפי הדוד ראובן, חובב-ספקולאס מושבע, ולהצלחה בקרב שאר בני המשפחה שהסכימו (שוב) להיות שפני הנסיון שלי.

 

סְפֶּקוּלָאס (Speculaas)

מתכון של אמא שלי, רחל גרטי

 

חשוב לטעום את הבצק בעת הכנתו על מנת לוודא שהוא מתובל דיו, שהרי התבלינים הם כאן העיקר. במידת הצורך הוסיפו עוד קורט ציפורן, אגוז מוסקט או זנגביל, אך הזהרו שלא לתבל יתר על המידה, שהרי אם הבצק יהיה טעים- גם העוגיות תהיינה טעימות. חשוב להקפיד שלא לאפות את הספקולאס יתר על המידה, פן תתייבשנה.

 

המרכיבים (ל-36 עוגיות לערך):

150 גרם (1 כוס דחוסה) סוכר חום כהה

1/4 כוס סוכר לבן

3 כפות שטוחות פירורי עוגה/עוגיות/ביסקוויטים

250 גרם (2 כוסות פחות 3 כפות) קמח תופח

קורט מלח

1/2 כפית שטוחה קינמון טחון

1/2 כפית שטוחה זנגביל טחון

1/2 כפית שטוחה ציפורן טחון

1/4 כפית שטוחה פלפל שחור טחון דק- לא חובה

75 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות

4-6 כפות חלב (3%)


משופעות תבלינים. ספקולאס (צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:
  1. טוחנים סוכר חום עם סוכר לבן במיכל הקטן של מעבד המזון או במטחנה חשמלית קטנה, רצוי בשלוש "נאגלות" נפרדות, ביחס של שליש כוס סוכר חום עם כף סוכר לבן. מניחים בצד.
  2. טוחנים את פירורי העוגיות עד לקבלת פירורים קטנטנים. מחזירים את הסוכר למעבד המזון (הפעם למיכל הגדול) ומוסיפים את יתר החומרים היבשים: קמח, מלח, קינמון, ציפורן, זנגביל, פלפל שחור (לא חובה) ומעבדים במשך 30 שניות עד שכל החומרים היבשים מתערבבים היטב.
  3. מוסיפים חמאה ו-4 כפות חלב ומעבדים עד לקבלת בצק חלק. במידה ולא נוצר בצק חלק מוסיפים כף נוספת של חלב ומעבדים שוב. משנוצר בצק עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לקירור בן חצי שעה עד שעה.
  4. מחממים תנור לחום 150 מעלות ומכינים תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
  5. מוציאים את הבצק מן המקרר ויוצרים צורות, באחת משלושת האפשרויות הבאות: א. מגלגלים כדורים בקוטר 1-11/2 ס"מ בעזרת הידיים (אפשר לשמן או להרטיב מעט את הידיים כדי שהבצק לא ידבק), מניחים על גבי נייר האפייה ומשטחים היטב בעזרת תחתית של כוס מקומחת (טובלים את תחתית הכוס מדי פעם בצלחת עם מעט קמח). ב. יוצרים צורת נקניק, מאחסנים למשך 10-20 דקות במקפיא, מוציאים וחותכים לפרוסות דקות. ג. מרדדים בצק (חשוב שיהיה קר) על גבי משטח עבודה מקומח וקורצים צורות בעזרת חותכנים.
  6. מכניסים לתנור ואופים במשך 20 דקות או עד שהעוגיות אפויות דיין – אך לא אפויות יתר על המידה. מוציאים ומצננים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים