שביתת המרצים: "הסמסטר יבוטל בתוך 20 יום"
ועד ראשי האוניברסיטאות התכנס לדיון חירום שבו נקבע כי 13 בינואר הוא המועד האפשרי האחרון לסיום השביתה. לאחר מכן לא ניתן יהיה להשלים שנת לימודים מלאה. נשיאי האוניברסיטאות החליטו לנקוט בכל הצעדים האפשריים לסיום השביתה, כולל פנייה לבית הדין הארצי לעבודה בבקשה להוציא צווי מניעה למרצים
הסמסטר הראשון באוניברסיטאות יבוטל אם שביתת סגל המרצים הבכיר לא תסתיים בתוך כשלושה שבועות - כך הוחלט אמש (יום א') בדיון חירום שערך ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה).
בדיון, שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן, החליטו ראשי האוניברסיטאות כי 13 בינואר 2008 הוא המועד האפשרי האחרון לסיום השביתה, שכן מועד זה עדיין יאפשר להשלים את שנת הלימודים בדוחק. במידה שהלימודים יתחדשו עד למועד זה, הם יסתיימו במהלך יולי והבחינות הסמסטר השני יתקיימו באוגוסט.
בנוסף, החליטו נשיאי האוניברסיטאות לנקוט בכל הצעדים האפשריים, ובכלל זה פנייה לבית הדין הארצי לעבודה בבקשה להוציא צווי מניעה למרצים. יו"ר ור"ה, פרופ' משה קווה, הזמין את פרופ' צבי הכהן, המייצג את הסגל האקדמי הבכיר, לישיבת חירום משותפת עם נשיאי האוניברסיטות הערב, בניסיון נוסף להגיע למתווה מוסכם לסיום הסכסוך.
יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב, גיל גולדנברג, אמר בתגובה: "במקום להתעסק באיומים הדדיים, אני קורא לכל המעורבים במשבר להיכנס לחדר הדיונים ולא לצאת ממנו עד שיעלה עשן לבן. לא הסטודנטים ולא המשק הישראלי יוכלו לעמוד בביטול הסמסטר".
ראשי האוניברסיטאות למרצים: הסכימו לבוררות
קודם לכינוס קראו ראשי המוסדות למרצים השובתים לשקול שנית את הצעתו של שר האוצר, רוני בר-און, שביקש להפנות את הסכסוך הנמשך בנושא שחיקת שכר המרצים להליך בוררות מוסכם.
"זו הצעה הוגנת וראויה" ציין קווה. לדבריו, קבלת ההצעה של שר האוצר עשויה לקדם את פתרון המשבר ולהציל את הסמסטר. "האחריות לסטודנטים מחייבת קבלתה של הצעה זו", ציין קווה.
שביתת המרצים החלה ב-21 באוקטובר, לאחר דיונים ארוכים בהשתתפות נציגי משרד החינוך והאוצר - שלא הניבו תוצאות. 4,500 המרצים החברים בסגל הבכיר הודיעו שלא יפתחו את שנת הלימודים האקדמית, במחאה על שחיקת שכר מתמשכת. הסכם השכר האחרון בין המדינה לאנשי הסגל באוניברסיטאות נחתם ב-2001 ומאז, טוענים המרצים, שכרם נשחק.