הפצ"ר: השימוש במצרר במלחמת לבנון - חוקי
תא"ל אבי מנדלבליט קבע בחוות דעת כי השימוש שנעשה במלחמת לבנון השנייה עומד בעקרונות דיני הלחימה של המשפט הבינלאומי. המשמעות: לא יינקטו צעדים משפטיים נגד מפקדים
פצצת מצרר היא פצצה המכילה כמות גדולה של פצצות קטנות. היא מתפוצצת בגובה מסוים מעל הקרקע
והפצצות שבתוכה מתפזרות ומתפוצצות זמן קצר לאחר מכן. מדובר בפצצות הגורמות נזק רב.
על-פי עדויות שהגיעו ל-ynet לאחר המלחמה - בימים הראשונים לקרבות נורו 1,200 פגזים לעבר לבנון, כאשר בכל אחת מהן מאות פצצות קטנות לעבר שטחים בהם חיזבאללה פעל. בשבועיים האחרונים של המלחמה נורו לעבר לבנון 1,200 פגזים נוספים מסוג זה. באמצע הלחימה התקבלה הוראה לחדול אש ל-48 שעות, לאחר שעלה חשש כי הירי פגע במסוק של חיל האוויר, ששני טייסיו נהרגו מצפון לצפת. חשש זה הופרך בעקבות חקירה מקיפה נוספת.
ראשית הפרשה בתחקיר שערך תת-אלוף מישל בן ברוך, ראש חטיבת יבשה במפקדת זרוע היבשה, חודשים ספורים לאחר המלחמה. אז התברר כי במהלך הלחימה השתמש צה"ל בפצצות מצרר בניגוד לנהלים. הרמטכ"ל דאז דן חלוץ הורה על בדיקה נוספת, בראשות האלוף גרשון הכהן.
חלוץ: "השימוש במצרר לא הפתיע - אבל איכזב"
הרמטכ"ל דאז, חלוץ, אמר בהקשר לסוגיית השימוש במצרר: "השאלה לא הייתה אם אפשר להשתמש - אלא האם השתמשו בכל המקומות על פי הכללים המוסכמים. השימוש לא היה מפתיע, אבל היה מאכזב"
גורמים בצה"ל הסבירו כי לא הייתה הנחיה ברורה שלא לבצע שימוש בפצצות אלה, אולם כל
שימוש בהם מצריך מילוי שורה ארוכה של קריטריונים על מנת לצמצם ככל שניתן פגיעה בחפים מפשע. בחיל האוויר לא השתמשו כלל בפצצות אלה, אולם מבדיקתו של תא"ל בן ברוך עלה כי משגרי "מנתץ" (MLRS) של חיל התותחנים ירו את הפצצות, וככל הנראה סטו מההוראות המקובלות.
השימוש שעשה צה"ל בחימוש זה עמד גם תחת ביקורת בין לאומית קשה. בכיר באו"ם העריך כי ניטרול הנפלים של סוג החימוש עשוי לקחת חודשים ארוכים. מחלקת המדינה האמריקנית חקרה האם ישראל הפרה את הסכם המכירה של אותו סוג חימוש. הבדיקה הועברה לאחר מכן גם לטיפול הקונגרס.