ברק במצרים: התקדמות יעילה או ביקור קר?
שר הביטחון נחת בשארם א-שייח וייפגש עם נשיא מצרים ובכירים בממשלו. ברקע הביקור - המתיחות שנוצרה בין המדינות בימים האחרונים סביב הפעילות המצרית בגבול רצועת עזה ופעילות ההברחות המשגשגת. המצרים יאמרו לברק: אנו עושים את המיטב
בצל המתיחות. שר הביטחון, אהוד ברק, נחת הבוקר (ד') בשארם א-שייח שבמצרים ונועד עם שר ההגנה מוחמד חוסיין טנטאווי. ברק צפוי להעלות בפגישותיו שורה של נושאים הנוגעים ליחס המצרים כלפי הפלסטינים. ככלל, הרשות הפלסטינית מביעה באחרונה מורת-רוח מההתייחסות המצרית כלפיהם, שכן אירעו כמה מקרים שבהם המצרים פעלו באופן שמעודד את אנשי חמאס לפעול על-פי רצונם. בכך ביטלו למעשה נהלים של הרשות הפלסטינית.
לפני כעשרה ימים ביקר במצרים ראש האגף המדיני בטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, כחלק מההכנה לביקור השר. שיחותיו של ברק יהיו סביב הדיאלוג האסטרטגי של ישראל. גם נושאים הקשורים לאיראן, סוריה ולבנון יועלו בפגישות. ברק יחדד את המסר לגבי חמאס, ויאמר לעמיתיו שהארגון נוקט בטרור ומהווה איום על יציבות האזור. בפמלייתו של ברק ציינו שאינם מדברים על ציפיות מהשיחות, אלא על מטרות, ועל החשיבות הרבה הטמונה בכך ששר הביטחון מציג את הנושאים הללו בפני המצרים.
גורמי ביטחון הסבירו כי בכל הקשור לציר פילדלפי, רשת המנהרות הפועלת במקום נהפכה יותר מעסק של גורמי טרור; לדבריהם, כיום מדובר בעסק כלכלי לכל דבר. אנשי חמאס גובים אלפי דולרים כדי לאפשר שימוש במנהרות לכל מי שמבקש לעשות זאת.
על-פי הידוע גובים אותם גורמים בחמאס כ-3,000 דולר בחודש בעבור שימוש במנהרה. אם מביאים בחשבון ששכרו החודשי של שוטר מצרי הינו 30 דולר בקירוב, ניתן להבין בקלות את גודל הפיתוי הניצב בפני השוטר - להעלים עין תמורת קבלת סכומי כסף נאים.
בפמליית השר הבהירו כי אין כל כוונה לפתוח את הסכמי השלום בין המדינות, שבהן מצוינים היקפי הכוחות בסיני. זאת, על רקע טענות שלפיהן הגבלות אלה מונעות מהמצרים לפעול ביעילות נגד ההברחות. במערכת הביטחון רמזו שניתן לפעול באופן יעיל בסדר הכוחות הקיים.
ההערכה בצד הישראלי היא כי המצרים יאמרו שהם מבצעים את המיטב. כך למשל, יציינו כי מעבר רפיח נותר סגור, וכי רק בסוף השבוע שעבר נהרג שוטר מצרי בקרב יריות עם מבריחים בדואים. בישראל טוענים כי על-אף שמעבר רפיח סגור, קיים מעבר מתחת לאדמה, ולמעשה אין חשיבות לכך שהמעבר סגור, משום שניתן להבריח כל דבר מתחת לאדמה.
גם בכל הקשור לאפקטיביות של המצרים בציר פילדלפי ובגבול ישראל-מצרים סבורים במערכת הביטחון כי המצרים יכולים לעשות יותר, גם אם אינם פורסים אנשי בטחון בהיקף נרחב. לדבריהם, כל עוד רפיח המצרית פרוצה, ואין הקפדה על מי שנכנס לתוכה – ההברחות משם לרצועת עזה הן דבר הנעשה באופן שגרתי.
"איש לא מתכוון לפוצץ את היחסים"
גורמים מדיניים בכירים מאוד בירושלים ניסו הלילה לצנן את הרוחות לקראת ביקורו של שר הביטחון בשארם א-שייח ופגישתו עם נשיא מצרים. "היחסים עם מצרים חשובים מאוד לישראל, ואיש לא התכוון להביא אותם לכדי פיצוץ", אמרו ל-ynet אותם גורמים, לאחר עימות דיפלומטי חריף שפרץ סביב התבטאויותיה של שרת החוץ, ציפי לבני, בעניין המשך הברחות הנשק לעזה דרך ציר פילדלפי.
הסערה הדיפלומטית החלה ביום ב', כאשר שרת החוץ האשימה בדיון בוועדת החוץ והביטחון את המצרים בפעילות בעייתית בציר פילדלפי, המביאה להברחות נשק ול"פגיעה ביכולת להתקדם בתהליך". ברמז עבה לקהיר, אמרה לבני כי ההברחות "משפיעות על היחסים עם מצרים".
משרד החוץ בקהיר פירסם אתמול תגובה חריפה במיוחד: "עדיף שהשרה הישראלית תתמקד במאמצי המשא ומתן עם הפלסטינים, במקום לדבר מדי פעם על סוגיות שהיא אינה צריכה להתעסק בהן, אם אינה מודעת לחלוטין למצב".
בכל הקשור למתיחות בין המדינות בימים האחרונים ישנן חילוקי דעות בישראל - עד כמה הדבר עשוי להעיב על פגישותיו של ברק עם עמיתיו המצרים. יש כאלה הסבורים כי אמירות כאלה של שרת החוץ, עשויות להוביל לביקור קר שלא יניב תוצאות.
מנגד נשמעים גם קולות הגורסים כי דווקא האמירות האלה עשויות להביא את המצרים להתגונן, ולנסות לשכנע כי הם "מספקים את הסחורה" ויעשו זאת גם בעתיד.
בעיתוי שיש שיאמרו כי אינו מקרי כלל ועיקר הודיעה הבוקר משטרת מצרים שעצרה מבריח כלי נשק, ומצאה בחיפוש בביתו - הסמוך לגבול עם רפיח - יותר מחצי טונה חומרי נפץ וחומרים להכנת פצצות. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי המבריח, מאדי סלים אבו פרייג, הודה בחקירתו כי נהג להבריח כלי נשק וחומרי נפץ לרצועת עזה באמצעות תעלות.