הרשמה חינם לספריות הציבוריות בחולון וחיפה
במסגרת התיקון לחוק הספריות הודיעו העיריות של חולון וחיפה שיאכפו את החוק החל מינואר. בתל אביב ובירושלים שוקלים
החל ב-1 בינואר ייכנס לתוקפו התיקון החדש לחוק הספריות הציבוריות ועבור חובבי הקריאה מדובר בהחלט בסיבה למסיבה. התיקון לחוק מורה, בין היתר, על ביטול דמי המנוי לספריות הציבוריות, מה שיאפשר הרשמה ושימוש בתכני הספריות העירוניות ללא תשלום. כספי המנוי ישופו בהדרגה, כך על פי לשון החוק, על ידי המדינה.
בחולון מגדירים את התיקון לחוק החדש כמהפכני. העיר, שמפעילה בתחומה שמונה ספריות ציבוריות רגילות לצד ספריית מולטימדיה במדיטק, תעמיד לרשות הנרשמים ללא תשלום גם את שירותי השאלות תקליטורי המוזיקה, ספרי קלטת וסרטי קולנוע. "אני משוכנע שהמהלך הזה יביא לגידול במספר המנויים ויעודד את הקריאה במיוחד בקרב ילדים", אמר ל-ynet ראש העיר, מוטי ששון, שיזם בין היתר מפעלי עידוד קריאה כמו "גני סיפור" הפזורים במוקדים שונים בעיר ובהם פסלים על פי סיפורי ילדים שמשמשים כאטרקציות לפעילויות עירוניות במהלך החגים.
גם בחיפה החליטו הבוקר להחיל את החוק כבר ב-1 בינואר. עיריית חיפה, בשל גודל העיר והיקף תושביה, תזכה רק לשיפוי חלקי, ולמרות זאת חשיבות הנושא הובילה להחלטה לספוג את ביטול הגבייה. "אין ספק שהרשמה לספריות הציבוריות ללא תשלום פותחת אופק חשוב גם לכאלה שמסיבות כלכליות עד היום לא הרשו לעצמם לשאול ספרים וגם אם נצטרך להחזיר את כספי המנוי לקופה מכיסינו, זה שווה את זה", אומר ראש העיר, יונה יהב, "אני מאוד מקווה שזה יעזור בחשיפת העולם הנפלא של הקריאה בפני קהלים גדולים ובעיקר בפני ילדים ובני נוער".
בעיריית חיפה מדגישים כי נושא הקניית ערכי קריאה עומד גבוה על סדר העדיפויות של ראש העיר, ומציינים כי מאז כניסתו לתפקיד מעניקה העירייה מדי שנה לתלמידי כיתה א' ולעולים לגן חובה במתנה מנוי לשנה לספרייה העירונית, כרטיס להצגה בתיאטרון העירוני, כניסה לקונצרט של התזמורת לצד כניסה חינם למוזיאונים בעיר.
בעיריית תל אביב יידון נושא יישום חוק הספריות הציבוריות ביום ראשון. במסדרונות העירייה מעדיפים שלא להתחייב אבל עושה רושם שגם בעיר ללא הפסקה יישרו קו עם הלך הרוח הכללי. במשרד הדובר מדגישים כי מזה שנים פוטרת העירייה מתשלום עבור השאלת הספרים בעשר ספריות ציבוריות ביפו ובדרום תל אביב. בתחום העיר פועלות כיום 17 ספריות עירוניות ועוד 13 ספריות קהילתיות שהיקף פעולתן קטן יחסית. "אנחנו נכנסים לתהליך למידת התיקון לחוק, בוחנים אותו בחיוב ונקבל החלטה בנושא בימים הקרובים", נמסר. גם בעיריית ירושלים בוחנים את הנושא.
יוזם החוק, יו"ר ועדת החינוך והתרבות בכנסת, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור, אמר בתגובה כי הוא מברך על החלטת ראשי העיריות לאכוף את החוק כבר בתחילת השנה האזרחית החדשה. "מדף הספרים היהודי היה ועודו משאב אינסופי לידע ומקור לגאווה. העם היהודי התברך בכותבים נפלאים וביצירות ספרותיות שהן השראה לדורות של כותבים וקוראים כאחד. פתיחת הספריות בפני כל היא מפתח רב ערך לעולם שלם של עושר קיים שהוא מנת חלקם ובהישג ידם של כל מי שרוצים לבוא בשערו. אני שמח על החלטת הרשויות על יישומו של החוק במהירות מרבית. בכך הן תורמות ומעודדות הקניית ערכי קריאה לכל אזרחי מדינת ישראל".