סרביה: הכרה בקוסובו תגרור שקילת היחס למערב
ההחלטה אשר אושרה בפרלמנט, מגנה את תמיכת נאט"ו בבדלנים האלבנים בחבל ומאיימת לעכב את המשך השתלבותה של סרביה באיחוד האירופי ואת החתימה על הסכם הסחר עמו. רה"מ קושטוניצה: ארה"ב חותרת להחרבת הסדר הבינלאומי ופוגעת במאמצים למציאת פשרה עם האלבנים
הפרלמנט הסרבי אימץ אמש (יום ד') פה אחד החלטה לפיה "תשקול מחדש" בלגרד את קשריה הדיפלומטיים עם מדינות מערביות ותעכב את המשך השתלבותה של סרביה באיחוד האירופי, אם אלה יכירו בעצמאותו של חבל קוסובו.
בנוסף קובעת ההחלטה, אשר אושרה ברוב של 220 תומכים לעומת 14 מתנגדים, כי סרביה תישאר מחוץ לכוח הצבאי של נאט"ו בשל תמיכת הארגון בעצמאות הבדלנים האלבנים בחבל. ההחלטה מגנה את נאט"ו וקובעת כי חתימת סרביה על הסכם הסחר והסיוע עם האיחוד האירופי בתחילת השנה הבאה, צריכה להעשות בהתאם לשימור ריבונותה ושלמות שטחה.
ראש ממשלת סרביה, ווייסלאב קושטוניצה, האשים במהלך הדיון בפרלמנט את ארה"ב כי היא פוגעת במאמצים למציאת פשרה עם האלבנים וטען כי וושינגטון תומכת בגלוי בעצמאות קוסובו. "ארה"ב, שפעם נראתה כסמל החופש, חותרת בגלוי להחרבת הסדר הבינלאומי ותומכת כעת במדיניות של כוח", הוסיף קושטוניצה.
נשיא סרביה הפרו-מערבי, בוריס טאדיץ', היה מתון יותר בדבריו ואמר כי על בלגרד "לחתור לכך שהיא תהיה זו שתשמור על קוסובו, אך ללא ויתור על עתידה האירופי".
לפני כשבוע אמר ראש ממשלת קוסובו הנבחר, האשים תאצ'י, בדיון במועצת הביטחון של באו"ם כי תושבי החבל בשלים לעצמאות. "אנו לא יכולים לאבד עוד זמן, ופשוט חייבים לקבל החלטה בנוגע לעצמאות החבל. אנו דורשים לזכות בהכרה מהעולם הדמוקרטי. כבר בזבזנו מאה שנים", אמר. בתום הדיון קבעו המשתתפים כי המשא ומתן הבינלאומי בסוגייה מוצה ובהודעה שפירסמו ארה"ב והאיחוד האירופי נאמר כי על האיחוד ליישם הסדר בעניין.
המיעוט האלבני בסרביה, שמהווה כ-90% מאוכלוסיית חבל קוסובו, דורש לפרוש מסרביה ולהקים מדינה עצמאית. בעבר הודיעו מנהיגי החבל כי בכוונתם להכריז על העצמאות בתחילת 2008. הסרבים והקוסוברים נהנים מתמיכה בקרב כמה מחברות מועצת הביטחון: קוסובו זוכה לגיבוי מצד ארה"ב ומדינות מפתח באיחוד האירופי. לעומתה, סרביה נתמכת על ידי רוסיה, בעלת זכות הווטו, המעוניינת בהמשך המשא ומתן בין הצדדים.
בשבוע שעבר החליטו מנהיגי האיחוד האירופי לשגר לקוסובו כוח משימה שיפקח וישמור על הסדר בחבל - ויחליף את כוח האו"ם המוצב במדינה מאז תום המלחמה בקוסובו, ב-1999. אולם ההחלטה עוררה ביקורת חריפה במוסקבה, שהכריזה כי תוכניות האיחוד האירופי הינן בלתי חוקיות כל עוד לא זכו לאישור האו"ם.