בחירות לנשיאות בקניה: המאבק בשחיתות במוקד
המאבק בין נשיא קניה המכהן מוואי קיבקי ומועמד האופוזיציה ריילה אודינגה מגיע היום לשיאו, במירוץ הצמוד ביותר לנשיאות שהיה אי פעם במדינה האפריקנית. האופוזיציה האשימה את הנשיא כי הוא מנסה להטות את תוצאות הבחירות, טענות שקיבקי הכחיש. המצביעים נהרו לקלפיות כבר משעות הבוקר המוקדמות
אזרחי קניה נהרו היום (ה') לקלפיות כדי להצביע בבחירות לנשיאות - שהסתמנו כצמודות ביותר בהיסטוריה הפוליטית של המדינה. מועמד האופוזיציה ריילה אודינגה, קרא תיגר על הנשיא המכהן, מוואי קיבקי, וטען כי הוא מנסה להטות את תוצאות הבחירות לטובתו.
השחיתות והפחדת הבוחרים עמדו במרכז מסע הבחירות השנה - ושני המועמדים המובילים, קיבקי ואודינגה, התחייבו לשים קץ לפרשות השחיתות שעלו למשלמי המסים במדינה מיליוני דולרים, ושבעטיין הפסיקו משקיעים זרים להשקיע במדינה.
עם זאת, יום הבחירות נפתח ברגל שמאל בעבור אודינגה, כאשר הגיע לקלפי בבירה ניירובי וגילה כי הוא אינו יכול להצביע משום ששמו לא מופיע בפנקס הבוחרים. "שמו ושמות נוספים אינם מופיעים שם. הוא הלך למועצת הבחירות הכללית כדי להסדיר את העניין, ואחר כך ישוב ויצביע", אמר דובר מפלגתו של אודינגה, "התנועה הדמוקרטית הכתומה" (ODM).
מצביעים ממתינים להצביע בקלפי בניירובי (צילום: AP)
"לא הספקתי לחלוב את פרתי, כי היום אני שמה את המדינה מעל לכל", אמרה מרי מותוני גיקירי, שהמתינה להצביע בקלפי בעיר הולדתו של קיבקי אותאיה, כ-200 קילומטרים מהבירה ניירובי. בינתיים בקיברה, שכונת עוני בניירובי שנחשבת למעוז של אודינגה, התייצבו אלפים רבים להצביע על רקע אבטחה כבדה.
"אלה אינן עוד בחירות רגילות", אמר הרון אוודה, מכונאי בן 30 תושב קיברה - משכונות העוני הגדולות ביותר באפריקה שבה מתגוררים לפחות 700 אלף איש. אוודה התייצב בקלפי כבר ב-3:30 לפנות בוקר. "אי אפשר לעבוד עלינו הפעם. אנחנו נעמיד את הפוליטיקאים למבחן", הוסיף.
קיבקי בן ה-76 הדיח ב-2002 את מפלגת השלטון שכיהנה במדינה במשך 24 שנה לאחר שניהל מסע בחירות שהושתת על מאבק בשחיתות. למרות שנזקפה לזכותו העובדה שסייע לשקם את כלכלתה של המדינה - לא הצליח למגר את נגע השחיתות. אודינגה - אסיר פוליטי לשעבר שאותו עצר קודמו של קיבקי בתפקיד, דניאל אראפ מוי, הציב את עצמו כמועמד
שיביא את השינוי, למרות שבמהלך 15 השנים שכיהן כמחוקק לא הצליח לעמוד בכל ההתחיבויות שמסר לבוחריו.
ערב ההצבעה, הודיעו הרשויות במדינה כי תומכי אופוזיציה סקלו למוות שלושה קציני משטרה במערב קניה, לאחר שהאשימו אותם במעורבות בקנוניה ממשלתית להטות את תוצאות הבחירות. קיבקי דחה את כל ההאשמות נגדו, ועל הבחירות משקיפים כ-30 אלף משקיפים זרים ומקומיים.