שתף קטע נבחר

עתירה: ישראל מעכבת תשובותיה לחולים מעזה

בעתירה שהגישה היום לבג"ץ עמותת רופאים לזכויות אדם, נטען כי המדינה הפסיקה לסרב לחולים פלסטינים הזקוקים לטיפול רפואי דחוף בישראל - וכעת היא פשוט מעכבת תשובתה. המשמעות: כל עוד אין סירוב, לא ניתן לערער. "מצבם הרפואי של החולים הולך ומידרדר", נכתב בעתירה, המביאה את סיפוריהם הכואבים של חולים מעזה

תינוק עם מום מולד בלב, בת שנתיים עם מחלת כליות, חולה סרטן עם גידול בכבד וחולה אחר עם גידול במוח. אלו הן רק דוגמאות מתוך 17 חולים שכניסתן לישראל מעוכבת, המוזכרים בעתירה שהגישה היום (ה') לבג"ץ עמותת רופאים לזכויות אדם. בעתירה נטען כי המדינה שינתה את דרך פעולתה - ואינה מסרבת עוד לבקשות דחופות להכנסת חולים מרצועת עזה, אלא רק "מעכבת" את מתן תשובתה.  

 

"מסתמן מפנה במדיניות מדינת ישראל בכל הנוגע למתן היתרי יציאה לחולים פלסטינים מרצועת עזה", טוענים העותרים. לדבריהם, הרשויות במחסום "ארז" אימצו מדיניות חדשה, לפיה בקשות מעבר דחופות של חולים פלסטינים אינן נענות בסירוב, אלא מעוכבות במשך שבועות וחודשים.

 

המדיניות החדשה מותירה את החולים במצב של חוסר וודאות. "כתוצאה מהעיכוב בתשובות, נשללת מהחולים הזכות לערער על מניעת יציאתם, שכן הערעורים מטופלים רק לאחר קבלת סירוב לבקשה", נכתב בעתירה.

 

רן ירון, פעיל במחלקת "שטחים כבושים" בעמותת "רופאים לזכויות אדם", מאשים את השב"כ ורשויות המעבר במחסום ארז, בנסיון "לאחוז את המקל משני קצותיו": "מצד אחד, המדינה איננה מאפשרת לחולים לצאת מעזה כחלק מהגדרתה את רצועת עזה כ"יישות עוינת", ומצד שני היא מתחמקת מלחצו של בג"ץ למצוא דרך להבטיח את מעברם של חולים קשים לטיפולים מחוץ לעזה".

 

בעתירה נטען שהמדינה מסתירה במתכוון מידע רפואי מהארגונים לזכויות אדם: "המדינה עושה מאמצים למנוע גישה קלה לנתונים בכל הנוגע למניעת היתרים ועיכובים, באופן המקשה על מתיחת ביקורת ציבורית".

 

ממתין לכניסה מחודש ספטמבר

העתירה הוגשה בשמם של 17 חולים, המופנים לקבלת טיפול רפואי דחוף במרכזים רפואיים בישראל, בגדה, במצרים ובירדן. בקשותיהם של 13 מתוך החולים מעוכבות מזה שבועות או חודשים, וביניהם יש גם שני חולים הסובלים מגידולים, האחד במוח והשני בכבד. שניהם ממתינים חודשיים ושלושה חודשים בהתאמה למענה.

 

בין החולים המעוכבים ניתן למצוא שמונה חולים הסובלים ממחלת סרטן בשלביה השונים, תינוק בן שנתיים הממתין לאישור כניסה מאז ספטמבר וזקוק לצינתור בבית חולים ישראלי כתוצאה ממום מולד בלבו; ותינוקת בת שנתיים הסובלת ממחלת כליות מולדת, שכבר הגיעה עם אביה שלוש פעמים למעבר ארז לאחר שהדבר אושר על ידי צה"ל, אולם מעברם במחסום נמנע ע"י השב"כּ.

 

ירון סיפר שמצבם הבריאותי של החולים המעוכבים מידרדר מיום ליום: "עבור אותם חולים אין הבדל בין סירוב לעיכוב - השורה התחתונה היא שמצבם הבריאותי מידרדר וכפי שהניסיון מלמד, חלקם עלול למות בזמן ההמתנה לתשובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי סגל, דובר צה"ל
מעבר ארז. אין יציאה.
צילום: עדי סגל, דובר צה"ל
מומלצים