שתף קטע נבחר
 

2007 בכלכלה העולמית: חוזרים לקרקע המציאות

השנה החולפת מזוהה יותר מכל עם התפוצצות בועת הנדל"ן האמריקנית שהובילה לכאוס בשוקי העולם. בנוסף, עמדה 2007 בסימן המשך הזינוק במחירי האנרגיה, והדולר האמריקני הגיע לשפל חדש מול האירו והליש"ט. סין המשיכה להתבסס כמעצמה עולמית וקדחת המיזוגים והרכישות הובילה לשיאים חדשים

הכלכלה העולמית ידעה בשנים האחרונות ימים יפים. מדינות רבות נהנו משגשוג, חלקן מתנופת צמיחה אדירה. חברות ביצעו עסקאות בטריליוני דולרים, בורסות עלו, כוחות חדשים נוצרו. נראה היה שהכל נמצא בתנופה. שנת 2007 החלה כך, באופטימיות, אולם בסיומה ניתן לומר שהיתה זו שנה של התגברות אי היציבות ואי הוודאות בכלכלה הגלובלית - "השנה שבה התפוצצה בועת הנדל"ן האמריקנית והובילה לכאוס בשוקי העולם".

 

במהלך חודש ינואר ירד מחיר הנפט מהגבהים שאליו טיפס ב-2006. גל המיזוגים והרכישות המשיך לצבור תאוצה. אך זמן לא רב לאחר מכן החלו סימני האזהרה הראשונים להתפוצצות בועת הנדל"ן בארה"ב, והעולם התוודע למגזר המפוקפק של משכנתאות ה"סאב-פריים", לאחר שזה קרס.

 

השנה מסתיימת בצל משבר האשראי שנבע מהקריסה, הפסדי עתק של מוסדות פיננסים גדולים, ותחזיות להאטה משמעותית, אולי אף מיתון, בכלכלה הגדולה בעולם, שעלולה לגרור את העולם כולו למטה.

 

השמים הולכים ומתקדרים. האם זה יגמר בטפטוף קל או בסופה גדולה? את זה ימים יגידו. בכל מקרה, כפי שאומרים כלכלנים, נראה שימי חגיגות הכסף הקל בכלכלת ארה"ב הגיעו לסיום רשמי, והעולם כולו חוזר לקרקע המציאות.

 

הסיפור של השנה: משבר הסאב-פריים

הסיפור הגדול של השנה - התפוצצות בועת הנדל"ן ומשבר הסאב-פריים והאשראי - טרם הגיע למיצוי.  

 

הסימנים הבולטים הראשונים למשבר נצפו כבר בסוף הרבעון הראשון של השנה, לאחר שדווח כי מספר הלווים שאינם עומדים בהחזר המשכנתאות שלהם בשוק המשכנתאות ללווים בסיכון גבוה (סאב-פריים) הגיע ברבעון האחרון של 2006 לשיא של 5% מכל הלווים.

 

בהמשך התרבו הדיווחים על חברות משכנתאות שמתקשות להשיג מימון, ביניהן החברות הגדולות במגזר בארה"ב, על פיטורי עובדים וסגירת חטיבות. במאי דווח על ירידה ראשונה במחירי הבתים בארה"ב מאז השפל הגדול. מיליוני אנשים במדינה עמדו ועדיין עומדים בפני סכנה לאבד את ביתם.

 

בהמשך התברר כי נזקי המשבר עלולים להימדד במאות מיליארדי, אם לא טריליוני דולרים. ביוני הודיע בנק ההשקעות החמישי בגודלו בארה"ב, בר סטרנס, כי שתי קרנות גידור שלו נפגעו פגיעה קשה כתוצאה מחשיפה למגזר הסאב-פריים.

 

כמה חודשים לאחר מכן, באוקטובר, הודיע בנק ההשקעות מריל לינץ' כי הוא מוחק נכסים בשווי של כמעט 8 מיליארד דולר בגלל הימור כושל בשוק המשכנתאות. זמן לא רב לאחר מכן הצטרף סיטיגרופ, הבנק הגדול בארה"ב, לחגיגה ודיווח על מחיקות ענק, שעלולות להסתכם בסך הכל בכ-17 מיליארד דולר.

 

בין הנפגעים הנוספים היו גם מורגן סטנלי, בנק UBS וסוויס רה בשוויץ, ובנקים נוספים ברחבי העולם. בבריטניה נקלע בנק המשכנתאות נורת'רן רוק למשבר עמוק, וכיום מנסה הממשלה למכור אותו, ואף שוקלת להלאימו. בגרמניה נקלע בנק סאכסן LB למשבר דומה, שהסתיים במכירתו לבנק גרמני אחר.

 

בנקים אמריקנים גדולים קיבלו הזרמות הון משמעותיות מגורמים זרים, ביניהם מדינות הנפט מאזור המזרח התיכון והמפרץ הפרסי, שהרחיבו השנה את השפעתן הגלובלית וקנו דריסת רגל במגזרים אסטרטגיים חשובים.

 

התפשטות משבר המשכנתאות והנדל"ן הובילה למשבר אשראי בשווקים, לאחר שמוסדות פיננסיים סגרו את ברזי ההלוואות, מחשש לספיגת הפסדים כתוצאה מאי יכולת המלווים להחזיר את חובותיהם.

 

בנקים מרכזיים ברחבי העולם, בהובלת הפדרל ריזרב והבנק המרכזי האירופי, התגייסו להצלת המצב, והזרימו כספים בהיקפים אדירים לשווקים כדי להקל על לחצי האשראי. חלקם אף ביצעו צעדים של הורדת ריבית, למרות לחצים אינפלציונים מתגברים.

 

הבנקים המרכזיים, ממשלות ומוסדות פיננסיים גדולים, פתחו בתכנון ויישום של צעדים נוספים, כמו תוכניות להקלות על חייבי משכנתאות, תוכניות לשינוי תקנות הענקת המשכנתאות, תוכניות להקמת קרן גדולה שתרכוש נכסים מגובי חוב ועוד.

 

בינתיים, לא נראה שמי מהצעדים או התוכניות האלו הרגיעו את המשקיעים והחזירו את המנוחה לשווקים.

 

עליות דרמטיות במחירי האנרגיה והמזון

השנה החולפת עמדה גם בסימן המשך הזינוק במחירי האנרגיה. מחיר הנפט, שפתח את השנה בירידות חדות והגיע לאזור ה-50 דולר לחבית, חזר לעליות, וכמעט נגע בקו הפסיכולוגי החשוב של 100 דולר לחבית במהלך חודש נובמבר.

 

העליות החדות במחירי האנרגיה החלו לגבות מחיר אינפלציוני כבד יותר מהכלכלות המפותחות והמתפתחות הגדולות בחודשים האחרונים. האצת קצב האינפלציה הושפעה גם מעליות ניכרות שנרשמו השנה במחירי המזון והסחורות. מחירי התירס, הסויה, הסוכר, החיטה והאורז שברו שיאים.

 

באופן כמעט פרדוקסלי, העליות במחירי המזון הושפעו ממעבר של חקלאים מגידול יבולים למזון לגידול יבולים לצורכי הפקת אנרגיה חלופית לנפט, כמו אתנול, שמופק מתירס ומקני סוכר. השנה נפתחה במחאות ענק במקסיקו כנגד עליית מחירי הטורטיות, והסתיימה במחקרים קודרים הצופים גידול ברעב ובתת התזונה אצל האנשים העניים בעולם כתוצאה מעליית המחירים.

 

הדולר המשיך במגמת ההיחלשות

הדולר האמריקני עמד גם הוא במרכז הבמה השנה, לאחר שהמשיך במגמת ההיחלשות לעומת המטבעות המובילים, והגיע לשפל חדש במסחר מול האירו והליש"ט.

 

הדולר נחלש מאז תחילת השנה ב-8.9% מול האירו, ב-1.3% מול הליש"ט וב-4% מול הין. הוא הגיע לשפל של כל הזמנים מול האירו ונסחר כעת סביב 1.45 דולר לאירו, לעומת 1.32 דולר לאירו היום לפני שנה. מול הליש"ט נסחר הדולר בשפל של 26 שנים, קרוב ל-2.10 דולר לליש"ט.

 

במהלך השנה הלכו והתגברו קולות המחאה כנגד היחלשות הדולר מצד גורמים באיחוד האירופי ומדינות אופ"ק, שהתמרמרו על שחיקת רווחי הייצוא והנפט.

 

הגדילה לעשות איראן, שבתחילת דצמבר הודיעה כי היא מפסיקה לחלוטין לבצע עסקאות בדולרים, וטענה כי מדובר במטבע "בלתי מהימן". בנובמבר נסער העולם משמועה כי דוגמנית העל ג'יזל בונדשן מסרבת לקבל את שכרה בדולרים, שמועה שהוכחשה מאוחר יותר על ידי הסוכנת שלה.

 

לדברי כלכלנים, חוסר היציבות בשוקי המט"ח הגלובלים אינה מאפשרת לצפות את מגמת המסחר בדולר בשנה הבאה, אך מעטים מהמרים על התאוששות המטבע האמריקני.

 

סין ממשיכה לדהור קדימה

סין המשיכה גם השנה לבסס את מעמדה כמעצמה עולמית. הבורסה הסינית רשמה מספר שיא של הנפקות בהיקפי ענק: פעילות ההנפקות הגלובלית גייסה 255 מיליארד דולר עד נובמבר 2007, מתוכם גוייסו 54.4 מיליארד דולר ב-222 הנפקות בבורסה הסינית.

 

בנובמבר הפכה חברת פטרו-צ'יינה לחברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק, עם שווי כמעט כפול מזה של אקסון מוביל.

 

גם השנה רשמה המדינה צמיחה דו ספרתית, והמשיכה במאמציה למניעת התחממות יתר של הכלכלה וריסון האינפלציה, שהתפרצה בין השאר בעקבות מגיפת חזירים - מצרך יסוד בסין.

 

התעשייה המסורתית יותר של סין, תעשיית הצעצועים, ספגה מכה תקשורתית לאחר מספר הורדות מהמדפים של מיליוני צעצועים מתוצרת המדינה, לאחר שהתגלו בהם חלקים רופפים וצבעים עם רמות גבוהות של עופרת.

 

פוליטיקאים קפצו על ההזדמנות ויצאו בהתבטאויות חריפות נגד הצעצועים הסינים, אך מאוחר יותר התנצלה ענקית הצעצועים מאטל בפני סין, ואמרה כי רוב ההורדות היו תוצר של פגמים בעיצוב המוצר, שהיה באחריותה.

 

בכל מקרה, לא נראה כי הפרשות, שכללו גם הסרות של מוצרים נוספים - ממזון לחיות מחמד ועד משחת שיניים - פגעו בתיאבון של הצרכנים האמריקנים למוצרים סינים זולים, והגירעון המסחרי של ארה"ב עם סין המשיך להתרחב.

 

מיזוגים ורכישות: שיא חדש, מגמת האטה

קדחת המיזוגים והרכישות גלובלית הובילה לעוד שנת שיא, למרות הכל, שבה נרשמו עסקאות בהיקף של 4.4 טריליון דולר, גידול של 21% לעומת אשתקד. כך על פי חברת המעקב "תומסון פיננשל".

 

עם זאת אומרים בחברה, כי משבר האשראי הוביל להאטה ניכרת בקצב העסקאות במחצית השנייה של 2007, ומתרבים הסימנים לכך שפעילות המיזוגים והרכישות, שסייעה לגיאות בשוקי המניות בתחילת השנה, עברה את השיא שלה.

 

העסקה הגדולה של השנה היתה רכישת הבנק ההולנדי ABN אמרו תמורת 99 מיליארד דולר על ידי קונסורציום של בנקים בהובלת רויאל בנק אוף סקוטלנד.

 

לקראת סוף השנה הציעה ענקית הכריה BHP ביליטון לרכוש את מתחרתה ריו טינטו תמורת כ-150 מיליארד דולר, אך ריו דחתה את העסקה, ולא נראה כי העסקה תצא לפועל, לפחות לא בעתיד הקרוב.

 

עוד סיפור שכדאי לציין הוא סיפורה של תעשיית התעופה, שזכתה השנה לעדנה עם מסירתו של מטוס הסופרג'מבו A380 הראשון של איירבוס לחברת סינגפור איירליינס והשקתו של מטוס הדרימליינר 787 של בואינג. בסוף השנה הצטרפה לחגיגה גם סין, שהשיקה את מטוס הנוסעים המסחרי הראשון מתוצרתה, "הפניקס המעופף".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משבר האשראי. הסיפור של השנה
צילום: index open
מחירי הנפט זינקו
צילום: רויטרס
הדולר נחלש
צילום: index open
הבנק ההולנדי ABN אמרו נמכר ב-99 מיליארד דולר
צילום: אבי שאולי
מומלצים