בוטו כתבה לשגריר ישראל: חוששת לחיי
בלי קשרים רשמיים עם פקיסטן ובלי כותרות מפוצצות, קשרה בנזיר בוטו במהלך השנים קשרים חמים עם גורמים ישראלים. בשבועות האחרונים ניהלה מנהיגת האופוזיציה הפקיסטנית הנרצחת חלופת מכתבים עם שגריר ישראל באו"ם ואף הביעה בפני השגריר רצון לכונן יחסים עם ישראל
"בשבועות האחרונים הביעה בנזיר בוטו חשש לחייה", כך סיפר אמש (יום ה') ל-ynet שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, שהיה בקשר עם ראש ממשלת פקיסטן לשעבר שנרצחה בצהריים בפיגוע התאבדות. גילרמן, שנפגש עם בוטו לפני כמה חודשים, סיפר כי בשבועות האחרונים הביעה בוטו במכתביה את חששה כי גורמים שונים ינסו לפגוע בה.
למרות העובדה שישראל ופקיסטן לא ניהלו מעולם יחסים דיפלומטים, בוטו יצרה במהלך השנים קשר עם גורמים ישראלים שונים בהם שגריר ישראל באו"ם. גילרמן סיפר אתמול ל-ynet כי נהג להתכתב עם בוטו באמצעות הדואר האלקטרוני, וכי לאחרונה אף שלחה לו את האוטוביוגרפיה החדשה שלה, "בת גורל", בצירוף הקדשה חמה ואוהבת לישראל. לדבריו, בוטו העלתה במכתביה האחרונים חשש כי קיצונים בארצה ינסו להתנקש בחייה, בדיוק כפי שארע היום.
"היא דיברה על ההערכה שלה לישראל, על הרצון שלה לראות נירמול בין ישראל לפקיסטן עד כדי קשירת יחסים דיפלומטיים ושיתוף פעולה", סיפר גילרמן עם צאתו מישיבת הגינוי המיוחדת שכינסה מועצת הביטחון של האו"ם בעקבות הרצח. גילרמן סיפר כי פגש את בוטו בפעם האחרונה לפני כשלושה חודשים, כשבועיים לפני שהחליטה לשוב למולדתה לאחר שנים ארוכות בגלות. "היא ביקשה לפגוש אותי כדי לפרוש בפני את התוכניות שלה, לחלוק איתי את המחשבות שלה ואת הדאגה שלה, וגם לבחון אפשרויות לנירמול היחסים בין ישראל לפקיסטן", סיפר גילרמן.
בוטו הותירה רושם עז על השגריר גילרמן, שתיאר את המנהיגה הלוחמת כאישה אינטליגנטית, מרשימה ומלאת קסם אישי וכריזמה. לדבריו, הוא נפעם מהפטריוטיות הפקיסטנית שאפיינה אותה ומהוויתור שעשתה על חייה הנוחים במערב לטובת חזרה לפקיסטן השסועה.
לדבריו, בוטו הפגינה יחס חם כלפי ישראל, ואף הביעה עניין להיפגש עם שרת החוץ, ציפי לבני. "תיאמנו ביניהן פגישה אבל לוח הזמנים לא אפשר זאת. בדיוק אז היא טסה לדובאיי ומשם לפקיסטן", סיפר.
"נרצחה כי היוותה איום"
ישראלית נוספת המעלה זיכרונות ממפגשים עם בוטו היא חברת הכנסת קולט אביטל (עבודה). השתיים נפגשו לראשונה בשנות ה-90, כשאביטל כיהנה בתפקיד קונסולית ישראל בניו יורק. הן ישבו זו לצידה של זו במהלך ארוחת ערב חגיגית שכינס נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ימי קרטר, במהלכה לא חששה בוטו לשוחח עמה על אף העובדה שפקיסטן וישראל לא ניהלו יחסים דיפלומטים. "אף פעם לא היו קשרים ממשים בין פקיסטן לישראל אז אני ניסיתי לדובב אותה ולשוחח איתה עליה, על מה שקורה".
לדברי אביטל, במהלך האירוע נחשפה בוטו גם לסוגייה הישראלית-פלסטינית, והביעה עניין רב בנושא. "התחלנו טיפה לדבר על ישראל. היא לא הביעה עמדה אבל היא התעניינה, שאלה שאלות שבסך הכל הראו שהיא מבינה ומתמצאת. באותה הזדמנות הייתה איתי חנאן עשראווי, כך שהיא הקשיבה לויכוחים בנינו וזה היה לפני שפרץ תהליך אוסלו במאי 1993", סיפרה אביטל.
במהלך השנים התראו השתיים בהזדמנויות שונות, מרביתן במסגרת ההתאחדות הבינלאומית של ארגוני הפועלים (האינטרנציונאל הסוציאליסטי - ט.ר).
לדברי אביטל, פעילותה הנמרצת של בוטו למען עקרונותיה היא שהביאה בסופו של דבר להתנקשות. "היא נרצחה בגלל שמישהו רצה להיפטר ממנה, בגלל שהבינו שיש לה פוטנציאל להיות בכל זאת הרבה יותר פעילה", אמרה אביטל הערב, לאחר שנודע על ההתנקשות. "הנשיא שם ומי שמועמד להיות ראש הממשלה ראו בה איום רציני", הוסיפה.
הפגישה האחרונה בין השתיים התקיימה לפני כחצי שנה, במהלכה הבחינה אביטל בשינוי שחל במנהיגה הנמרצת. "בפעם אחרונה שראיתי אותה זה היה לפני בערך חצי שנה בז'נבה. חל בה שינוי, היא התחילה ללכת עם צעיף על הראש וזה לא היה קודם, היא עברה יותר לצד הדתי", סיפרה.