סודן: משקיפי האו"ם מתחילים לפעול בדרפור
משקיפי האיחוד האפריקני יחליפו את הכומתות הירוקות בכחולות ויפעלו מעתה לפי הנחיותיו של מפקד מטעם האו"ם. עם זאת, עד להגעת אלפי החיילים שהבטיחו מדינות העולם לשלוח לדרפור, לא צפוי שינוי ניכר בשטח
כוח המשקיפים המשותף לאו"ם ולאיחוד האפריקני יחל היום (ב') לפעול בחבל דרפור שבמערב סודן. בשלוש השנים האחרונות פעל בדרפור כוח משקיפים של האיחוד האפריקני בלבד, שלא הגיע להישגים משמעותיים.
העברת האחריות הרשמית לכוח המשותף, בה יחליפו חיילי האיחוד האפריקני את כומתותיהם הירוקות בכחולות, היא בעיקר סמלית. כוח האו"ם בדרפור (UNAMID) - הגדול של האו"ם בעולם - אמור לכלול בסופו של דבר 20 אלף חיילים ו-6,000 שוטרים ואנשי צוות אזרחיים, אך בשטח נמצאים רק כ-9,000 חיילים ושוטרים, 7,000 מתוכם משקיפי האיחוד האפריקני שפעלו שם עד עתה.
הכוח האפריקני לא תוקצב וצויד כהלכה ואף הותקף במחנותיו. לפחות 50 חיילים מהכוח נהרגו בסודן בשנים האחרונות, בהם 12 שנהרגו במתקפה על בסיסם בספטמבר. האיחוד האפריקני האשים את אחד מארגוני המורדים הנאבקים זה בזה ובממשלה באחריות למתקפה.
מפקד כוח האיחוד האפריקני במסדר בדרום דרפור (צילום ארכיון: AFP)
הכוח המתוגבר ייאלץ, בין היתר, להתמודד עם ההסלמה הביטחונית שחלה באזור הגבול בין סודן לצ'אד בשבועות האחרונים. רק אתמול האשימה סודן את צ'אד בכך שהפציצה מטרות מורדים בשטחה. צ'אד הכחישה ובתגובתה הביעה זעם על ההאשמות.
כוח המשקיפים החדש בשיתוף האו"ם אושר במועצת הביטחון ביולי, אך הוא לא יהיה מבצעי באופן מלא בתקופה הקרובה, עד שיגיעו כל הכוחות והציוד שהובטחו. המדינות התורמות טרם סיפקו ציוד רב שהבטיחו, ובכלל זה מסוקים שנועדו להבטיח את שלומם של החיילים. רוב החיילים שכבר הגיעו לסודן הגיעו מרוואנדה, דרום אפריקה, ניגריה וסנגל, אך גם מעטים מקניה, גמביה וסין. כוחות נוספים, ממצרים, פקיסטן, אתיופיה ונפאל אמורים להגיע בחודשיים הקרובים.
"המצב בדרפור לא ישתנה בין לילה", הזהיר מפקד הכוח, רודולף אדאדה. הוא הוסיף עם זאת, "אנו אופטימיים וחושבים כי פריסת הכוחות תשפר את המצב הביטחוני ותיצור אקלים נוח יותר להשגת הסכם פשרה שיביא לסיום הסכסוך". לפחות 200 אלף בני אדם נהרגו ויותר משני מליון נעקרו מבתיהם בלחימה שניטשה בחבל דרפור מאז פברואר 2003.
בתוך כך, חתם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, על חוק חדש, המתיר לממשל המקומי במדינות לנתק קשרים כלכליים עם חברות המשתפות פעולה עם סודן. "אני מאוד מודאג מהאלימות המתמשת שמבצעת ממשלת סודן בדרפור", נכתב בהודעה שפירסם בוש.
לפי החוק החדש, מדינות, מחוזות, עיריות ומועצות מקומיות יוכלו לשנות את תקציביהם ולבטל השקעות בחברות, להן יש קשרים עם סודן. ההחלטה צפויה להנחית מהלומה על חברות שונות, בעיקר בתחום הנפט, אנרגיה, כרייה ותעשיות ביטחוניות.