שתף קטע נבחר
 

מגישים לילדים מאכלי חורף בריאים

בחורף כדאי להגיש לילדים מאכלים חמים, הן באיכות והן בטמפרטורת ההגשה. ד"ר אביטל סבג-חורש, מומחית לרפואה טבעית ולמודעות התזונה, מסבירה למה, איך עושים את זה וגם מעניקה רעיונות לשדרוג בריאותי של מאכלים שילדים אוהבים. מאכלים מחרפנים

התזונה בחורף צריכה להיות חמה, גם באיכות המזונות וגם בטמפרטורת ההגשה. על פי הרפואה הסינית, מזונות קרים מדלדלים את מאגרי האנרגיה, ולעומתם מזונות חמים מחזקים את מערכת החיסון. זו הסיבה לכך שבחורף רצוי להגיש לילדים תזונה שמתאימה לגוף, מחזקת את המערכת החיסונית, שומרת עליו מפני מחלות ונותנת אנרגיות חיוביות.

 

טיפים לתזונה נכונה לילדים בחורף

  • השתמשו בחומרי גלם שנחשבים "מחממים" על פי הרפואה הסינית בכל מאכל שאתם מכינים לילדים: אגוזי מלך, שעועית שחורה, כרישה, קינואה, סלמון, אנשובי, שמן סויה, שיבולת שועל, אורז מלא, חילבה, זרעי שמיר, זרעי שומר, פיסטוק.

 

  • כדאי להגיש לילדים סוגים שונים של החמין המסורתי ותבשילי קדירות. בשלו את החמין באיטיות בתנור או על פלטה למשך 15 שעות.

 

  • שלבו בחמין ובתבשילים מיני דגנים כמו גריסי פנינה, חיטה, אורז מלא.

 

  • הוסיפו לתבשילים ירקות כתומים מחממים כגון בטטה, דלעת, דלורית וגזר.

 

  • תפוח אדמה יעבה כל תבשיל ויהווה תוספת נהדרת של פחמימות חמות שילדים אוהבים.

 

  • קטניות מעניקות שילוב מנצח של חלבון מלא החיוני לילדים ומחממות כדרישת העונה. שלבו שעועית, חומוס, אפונה, עדשים.


שלבו ג'ינג'ר ושום ברוטבי הפסטה לילדים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

  • השום והבצל תורמים באיכותם החמה, וכדאי לזכור אותם כשניגשים למטבח להכין ארוחה לילדים.

 

  • מומלץ לשלב אורז בסמטי, בורגול ודוחן במאכלים שמכינים לילדים בעונה הקרה.

 

  • הכירו לילדים את הקינואה בכל הצבעים. היא קלה לעיכול לילדים ושופעת בריאות.

 

  • רצוי להוסיף תבלינים מחממים כגון ג'ינג'ר, שום, בצל ברטבים שמגישים לילדים, אלה ישנו את האיכות של המזון לחמימה יותר.

 

  • רצוי לבשל את המנות החמות בכלי חרס בתנור, על מנת ליצור אווירה יותר חמה בבית.

 

  • יש להימנע מלהגיש לילדים מזונות מלוחים, משום שאיכותם קרה. מלח נחשב כתוסף לא בריא ומזיק למערכות הגוף, ולכן יש להימנע מצריכת כמויות רבות ממנו. כמו כן, יש להימנע מצריכת מאכלים מלוחים שאיכותם קרה, כגון רוטב סויה, אצות ים, אומבושי - שזיפים מלוחים, רוטב מיסו - ממרח שחור ומלוח העשוי מסויה, מרמייט – ממרח שחור מלוח עשוי משמרים ומירקות, טעמו מלוח באופן מיוחד במינו.

 

  • לילדים מעל גיל שנה כדאי להגיש בבוקר דייסת דוחן או קוואקר, על בסיס מים. זה משביע, בריא ומחמם. ניתן לזרוע על הדייסה לאחר הכנתה: קוקוס טחון, אגוזים ושקדים טחונים, צימוקים, שומשום ודבש – כל טוב עתיר בבריאות.

 

  • אכילה מרובה של כריכים וסלטים טריים המורכבים מירקות טריים ולא מבושלים או מאודים, יגרמו לחדירה של קור למערכת העיכול. הקור עלול ליצור חולשה ולהוריד את הרמה האנרגטית בגוף הילדים. חולשה זו תפגע במערכת החיסון, ומכאן הדלת לווירוסים ולחיידקים פתוחה לרווחה. אם הילד בכל זאת רוצה כריך, חשוב למלא אותו במזונות מועילים ולא מזיקים, לדוגמא: כריך עם חביתת ירק המכילה, בצל, כוסברה, פטרוזיליה, טופו שהושרה קודם ברוטב סויה ונאפה בתנור כדי לשנות את איכותו לחמימה יותר. דוגמה נוספת: כריך עם גבינת עיזים ורוטב פסטו עם ג'ינג'ר מוחמץ.

 

  • בעונת החורף רצוי להתחיל לילדים את היום במשקאות חמים או לפחות בטמפרטורת החדר. ניתן להכין תה מחמם העשוי ממקלות קינמון, קליפת מנדרינה, לואיזה, גרניום, ג'ינג'ר טרי מגורד וכפית דבש.

 

  • קנו מוצרים אורגניים נקיים מריסוס. אלרגיות שונות, מיחושי בטן, בעיות קשב וריכוז וכאבי ראש נגרמים מחומרי הריסוס. לאחר השינוי, גם הילדים וגם אתם תבינו במשך הזמן את ההשפעה הטובה על הבריאות.

 

תחליפים דומים למאכלים המוכרים 

שדרגו את הארוחות של הילדים באמצעות תוספת של מוצרים שיוסיפו ערך תזונתי למנות שהילדים מכירים למניעת מחלות החורף.

 

  • במקום הבשר הטחון בספגטי בולונז, הכניסו פתיתי סויה יבשים שהושרו במים רותחים. תבלו את רוטב הספגטי בתבלינים מחממים המתאימים לחורף וגם לטעם כמו: כמון, פפריקה, כורכום, שום.

 

  • הכינו את משקה השוקו מאבקת חרובים על בסיס חלב סויה טרי או על בסיס חלב שקדים. תבלו את המשקה במעט קינמון שישנה את איכותו הקרירה של המשקה.

 

  • הכינו בצק לפיצה מכמה סוגים של קמח על מנת להשביח את הבצק גם מבחינה בריאותית. החליפו חצי מכמות הקמח הלבן בקמח כוסמין – הוא פחות אלרגני מקמח לבן וקל יותר לעיכול.

 

  • השתדלו להימנע מהגשת גבינה צהובה, המירו אותה בגבינת עיזים.

 

 

עוברים את החורף ללא מחלות

ככל שנקפיד לשמור על גוף הילדים נקי מליחה, נצלח את החורף ללא דרמות מיותרות של מחלות. תזונה נכונה יכולה למנוע נזלות בלתי פוסקות, התקררויות ומיחושים שונים הנוצרים מליחה שמוצאת מקומות נוחים להתהוות בה, כמו בדרכי הנשימה העליונות, בסינוסים, באוזניים ובריאות.

 

כאשר אנו מדברים על תזונתם של הילדים, חשוב מאוד לדעת שישנם מזונות אשר איכותם תגרור למצבים שבהם הגוף ייאלץ להתמודד עם עיכולם ביתר שאת, פעולה שתגזול אנרגיות רבות. במקום שמערכת העיכול תעסוק בהענקת אנרגיה, היא תעסוק בפינוי ליחה, וחבל.

 

מזונות המייצרים ליחה: מוצרי חלב, חלב סויה, בוטנים, קמח לבן, בננות, תפוזים, אוכל מטוגן, שוקולד וסוכר. הליחה נוצרת כתוצאה מצריכה שוטפת של מזונות אלה. היות שהבעיה נוצרת מצריכה לא נכונה מבחינת האיכות ולא מבחינת הכמות, הרי שהפחתה בכמות הצריכה של מזונות אלה לא תספיק. יש להימנע לחלוטין מצריכתם.

 

ישנם ילדים הרגישים יותר להשפעתה של הליחה ויגיבו מייד לאחר אכילתם. לעומתם, יש ילדים שלא יגיבו כלל חיצונית להשפעת הליחה. אין זה אומר שהליחה לא קיימת אצלם, היא אכן מתהווה עד שפורצת בזמנה. לכן, בכל מקרה רצוי להימנע מהגשת מאכלים מעוררי ליחה.

 

לאמהות מיניקות מומלץ להפסיק לצרוך מזונות המייצרים ליחה, כיוון שהשפעתם עוברת גם דרך חלב האם.

 

לתינוקות המוזנים מפורמולות של חלב סויה או חלב פרה, רצוי להכין את הפורמולות על בסיס תה שומר שינטרל את השפעת ייצור הליחה מהחלב.

 

טיפים להפחתת הליחה באמצעות תזונה נכונה:

 

  • הקקאו בעוגת השוקולד המסורתית מייצר ליחה וגורם לילדים להיות באי שקט. כדאי להחליף את הקקאו באבקת חרובים ובחלבה.

 

  • החליפו את הסוכר הלבן בדבש או בסוכר ענבים לילדים מעל גיל שנה.

 

  • החליפו את התפוז בקלמנטינה. התפוז מייצר ליחה ונחשב לאלרגני, לעומת הקלמנטינה שיותר קלה לעיכול.

 

על פי הרפואה הסינית, במהלך כל השנה מומלץ לצרוך מזונות חמים באנרגיה ובטמפרטורת ההגשה, גם בקיץ. הסינים מאמינים שעל מנת להביא את הגוף מוכן לעונת החורף, יש להכינו כבר בתקופת הקיץ. לטענתם, הקיץ מתעתע בנו. בגלל החום הכבד אנחנו נמשכים למזונות קרים שמשפיעים על גופנו לרעה.  

 

ד"ר אביטל סבג-חורש היא מומחית לרפואה טבעית ולמודעות התזונה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגישו לילדים מרקים כתומים בחורף
צילום: דניאל לילה
מומלצים