שתף קטע נבחר
 

רוצה גט? שלמי פיצויים

בעל סרבן דרש חצי מיליון דולר כדי לתת גט לאשתו לאלתר. למרבה הפלא בית הדין חייב אותה בסכום כסף - "פיצוי תמורת הסכמתו להתגרש לאלתר בניגוד לעמדתו". בית-הדין הרבני הגדול אישר את הפסיקה, האישה בדרך לבג"ץ

חייה של רינה (שם בדוי) עם בעלה הפכו בלתי נסבלים והיא פנתה בתביעה לגירושין. הבעל טען שלעולם ("עד הקבר") הוא לא יתן לה גט. מספיק לקרוא את חוות דעתם של הפסיכולוגים הקליניים, שקבעו כי יש לו אישיות עם קווים פרנואידים ונטיות אובדניות, כדי להבין עד כמה סבלה האשה מרורים עמו. "ממכלול הנתונים עולה כי מדובר באדם אגרסיבי מאד, נוקשה ועוין... נמצא כיום – ולפי הדיווחים אף בעבר – במצב של טירוף. הוא סבור כי יש להעניש את הגב' __ ונראה כי הוא החליט להקדיש את כל נפשו ואת כל מאודו למטרה קדושה זו... הוא פועל, למעשה, בצורה אובססיבית ובלתי נשלטת".

 

מערכת היחסים העכורה בין השניים השפיעה קשות על הילדים, ושירותי הרווחה המליצו לרינה לעזוב את הבית עם הילדים לאלתר, אחרת ייאלצו להעביר את הילדים למוסדות ולמשפחות אומנות. הבעל המשיך להסית את הילדים נגד האשה, והמשפחה הלכה והתמוטטה. בתמליל של שיחות מוקלטות שנמסר לבית-הדין נמצא הבעל מאיים על האשה ברצח, בעקירת שיניים, ומאחל לה דברים שאפילו הטור הזה עוד לא ראה כמותם.

 

לא רק הפסיכולוגים, האשה ואנוכי, אלא גם בית-הדין התרשם לרעה מן הבעל וסבר שאין לה לאשה לחזור לבעל לשלום-בית, כפי שדרש. הדיינים אמרו במפורש לבעל: "אנו לא ממליצים לה לחזור לשלום-בית", אולם ניסיונותיהם של הדיינים לשכנעו לתת גט עלו בתוהו.

 

שבע שנים עיגן הבעל את האשה, וסירב בכל תוקף לתת לה גט, למרות שהם חיו כבר חמש שנים בפירוד וכל ענייני הכספים נדונו ונפסקו. בשלב מסוים החליט הבעל כי הוא מוכן לתת את הגט אבל מגיע לו פיצוי על הסכמתו. בפרוטוקול מצוטט הבעל כך: "אני רוצה תמורת הגט כסף, ורק תמורת זה אהיה מוכן לתת גט". כמה? חצי מיליון דולר.

 

בית-הדין הציע לצדדים כי יסדירו את הגט לאלתר, ואחרי הגט יפסוק בית-הדין אם מגיע לבעל פיצוי על הגט וכמה. עורך-הדין הציע לאשה האומללה להסכים להסדר המוצע משום שידע שאין לבית-הדין כל בסיס הלכתי שעליו יכול להסתמך בפסיקת פיצויים לבעל תמורת מתן הגט, ואין תקדים לכך בבית הדין הרבני ובודאי שלא בערכאה אזרחית.

 

אולם כמה הופתעה האשה לגלות לאחר זמן מה, ומבלי שהוזמנה כלל לדיון, כי בית-הדין חייב אותה בסכום גבוה (לא חצי מליון דולר, אבל סכום שקשה לה לעמוד בו), שמהווה, כפי שנכתב בפסק-הדין, "פיצוי תמורת הסכמתו להתגרש לאלתר בניגוד לעמדתו אותה הביע במהלך כל השנים".

 

פניית האשה בערעור לבית-הדין הגדול על פסק-הדין ההזוי הזה לא הועילה. שם הבהירו לאשה (ולנו) מה כוחו של בעל. "מבחינה משפטית הילכתית היתה לבעל הזכות להמשיך להיות נשוי. הבעל הסכים לוותר על זכות זו תמורת זכות לתבוע פיצוי...". מהו הבסיס המשפטי וההלכתי לרעיון של פיצוי תמורת הסכמה לתת גט? על פי איזה קריטריונים קבעו את גובה הפיצוי? איננו יודעים. אולם באשר בית הדין האזורי כתב בהחלטתו: "בחנו היטב את צדדי ההלכה", אנו יכולים לישון בשקט תוך ידיעה שיש כאן החלטה הלכתית, גם אם איננו יודעים את בסיסה.

 

האשה, שלא ישנה כל כך בשקט, עתרה לבג"ץ בבקשה לבטל את פסק-הדין של ביה"ד הרבני. במידה שבג"ץ יחליט למשוך ידו ולא להתערב במה שנעשה בבית-הדין יינתן עידוד ענק לסרבני הגט לדרוש פיצוי על נכונותם לתת גט. כמה נפלא - ככל שיסרבו לתת את הגט – כך יגדל סכום הפיצויים שיגיע לסרבנים על פי דין. החגיגות רק יתחילו.

 

רבקה לוביץ' היא טוענת רבנית העובדת ב"מרכז צדק לנשים", טל': 02-5664390

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גבי מנשה
רוצה גט? רוצה חצי מיליון. אילוסטרציה
צילום גבי מנשה
מומלצים