שתף קטע נבחר

 

נגד ההשתמטות: צה"ל ידרג את המשתחררים

צה"ל הציג את פרויקט "שחרור בכבוד", במסגרתו יחולקו תעודות שחרור לחיילים בצבעים שונים, לפי אופי השירות. לוחמים יקבלו תעודות מוזהבות, תומכי לחימה ושאר החיילים יקבלו תעודות בצבעי כסף וארד. בכיר בצה"ל: "השירות הצבאי הוא כרטיס הכניסה לחברה. מי שתרם יותר יקבל יותר"

חייל משוחרר, מחפש עבודה? הצג כרטיס. צה"ל הציג היום (ג') את פרויקט "שחרור בכבוד", שאמור לסייע בפתרון בעיית ההשתמטות. במסגרת הפרויקט יקבלו המשתחררים תעודה שתקנה להם זכויות והטבות, בהתאם לאופי השירות שמילאו.

  

במאי השנה פורסם לראשונה ב-ynet על התוכנית, וכעת היא יוצאת לדרך. במסיבת עיתונאים שנערכה בבית סוקולוב בתל אביב, הציג בכיר במחלקת תכנון ומנהל כוח אדם בצה"ל את המודל שהושלם באחרונה, תחת העיקרון "תרמת יותר - קיבלת יותר", שאמור לספק תמריץ מתאים לחיילים להשלים שירות מלא בצה"ל ולהצטיין. ב-20 בינואר יונפקו התעודות החדשות למשתחררים, כפיילוט עד סוף חודש מרס - אז תצא לדרך הגרסה הסופית.


גרסת הכסף של התעודה החדשה (צילום: דובר צה"ל)

 

על-פי המודל, יקבלו החיילים המשוחררים תעודות מזהות, שיחולקו לשלושה צבעים.

  1. זהב - ללוחמים
  2. כסף - לתומכי לחימה
  3. ארד - ליתר המשרתים שירות מלא

 

על חלק מהתעודות יופיע כוכב, שיינתן לבעלי מקצועות מורכבים ונדרשים, או למצטיינים ובעלי עיטורים.

 להתנהגות החיילים במהלך השירות תהיה השפעה על אופי התעודה. כל המשוחררים יזכו לכיתוב "השתחרר משירות חובה בכבוד" בגב התעודה. מצטיינים יזכו לכיתוב: "השתחרר משירות חובה בהצטיינות".

 

חיילים שהצטיינו וזכו בעיטור, אך נרשמה להם עבירת משמעת, לא יקבלו כוכב. בקטגוריה זו נכלל למשל שירן אמסילי, חייל גולני שהיה אמור לקבל צל"ש על פעילותו במלחמת לבנון השנייה, ובהמשך הורשע בהשתתפות במרד. לחיילים כאלו ולמפקדם תינתן האפשרות להגיש בקשה לערעור והסרת הרישום המשמעתי.

 

"השירות הוא כרטיס הכניסה לחברה"

על-פי נתוני צה"ל, כ-7,000 צעירים משתמטים מידי שנה משירות צבאי, בהם משתמטים דרך פטור נפשי, וכאלו שלא מתייצבים לתהליכי טרום-גיוס. אחרים משתמטים בשל טיעונים דתיים. נשים משתמטות משירות באמצעות הצהרת דת, וגברים משתמטים בטענת "תורתו אומונתו" ומשתחררים בחצי השנה הראשונה לשירות.

  

מ-1991 ועד 2007 חלה עלייה עקבית במספר המשתמטים הגברים - 27.7 אחוזים ב-2007 לעומת 18.2 אחוזים ב-1991. בקרב הנשים חלה עלייה דומה, 43.7 אחוזים ב-2007 לעומת 32.8 אחוזים ב-1991. ההערכה היא כי העלייה בהשתמטות תימשך אם לא יבוצעו שינויים במדיניות. 

 

לדברי הבכיר בצה"ל, מודל "שחרור בכבוד" מבקש להציג לחברה "מידע על מאפייני השירות של המשתחררים". על בסיס המידע הזה יזכו החיילים שהשלימו שירות להטבות וזכויות המוקנות להם על בסיס חוק חיילים משוחררים, והטבות סימליות נוספות שמציע צה"ל בנושאי רווחה ופנאי, השכלה ותעסוקה והעדפה בפרויקטים לאומיים.

  

"העיקרון המנחה הוא שהשירות הצבאי הוא כרטיס הכניסה לחברה, ומי שתרם יותר יקבל יותר", הוסיף. את תעודת "שחרור בכבוד" יקבלו החיילים שסיימו שירות סדיר מלא, בין אם הם חיילי מילואים ובין אם אנשי קבע. התעודה תינתן למשוחרר בגילאי 21-26. תעודת השחרור תהיה גם תעודת מילואים.  

  

יעדי התוכנית הם: חוק "שחרור בכבוד" מתוקצב; שינוי חוק חיילים משוחררים כך שהתקציב ייתן מענה לאופי השירות; מניעת העסקה במשרות ניהוליות ציבוריות, על בסיס חקיקה, לאלו שאינם משרתים; העדפה למשרתים במרכזים על בסיס חקיקה; ומניעת מתן רישיון רכב ציבורי ממי שהשתחרר או השתמט בגין בעיות התנהגות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התעודה החדשה, גרסת הזהב
צילום: דובר צה"ל
מומלצים