שתף קטע נבחר

 

המנכ"לים רבו: הקשישים וניצולי השואה יחכו

בתחילת השנה היו אמורים לקבל רבבות קשישים נזקקים וניצולי שואה, שמצבם הכלכלי קשה, קצבאות מוגדלות, כפי שהחליטה הממשלה. הנושא עמד במוקד דיון סוער במשרד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור. החלטה אחת כבר התקבלה: הקצבאות לניצולי השואה יינתנו במרס

הקשישים הנזקקים החיים בקרבנו, ובהם ניצולי שואה, ימשיכו לחכות לקצבאות. בדיון סוער שנגמר הלילה (יום ד') במשרדו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, הוחלט שהקצבאות ל-8,000 ניצולי השואה הנזקקים יינתנו בחודש מרס. יתר הקשישים הנזקקים יחכו עד שייגמרו הוויכוחים הביורוקרטיים והחקיקה בכנסת.

 

בדיון במשרד ראש הממשלה, שנגמר לאחר חצות, השתתפו מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', מנכ"ל משרד הגמלאים, ד"ר ביצור, נציגים ממשרדי האוצר והתשתיות וכן מנהל המוסד לביטוח לאומי, ד"ר יגאל בן-שלום. המשתתפים ניסו לקבוע קריטריונים מוסכמים לחלוקת קצבאות זקנה לכל הקשישים הנזקקים, ובהם לניצולי השואה. מדובר בניצולים שלא קיבלו עד היום כל קצבה משום שלא היו בידיהם מסמכים מתאימים, או בשל כשלים ביורוקרטיים.   

 

רענן דינור אמר ל-ynet: "ישבנו ארבע שעות כדי לפתור את כל המחלוקות שהתגלעו בשבועות האחרונים ומנעו את הבאת החקיקה בנושא לכנסת. אחת ההחלטות החשובות שקיבלנו היא להסמיך את שר האוצר לחתום על ההסכם לתשלום קצבאות לניצולים באופן מיידי, מבלי שהדבר יהיה תלוי בחקיקה. הדבר יקצר בחודשים את משך ההמתנה לתשלום. היעד שהצבנו הוא תשלום הקצבאות בתחילת מרס. התקציבים הנדרשים נכללו בתקציב המדינה".

 

מנכ"ל משרד הגמלאים, אבי ביצור, אמר ל-ynet: "הישיבה היתה סוערת מאוד. היו התקדמויות, אך בכל זאת נושא הגיל עורר מחלוקות. יש בזה היגיון לכאורה, אך אין צדק. המציאו את ביטוח לאומי כדי שבן-אדם ייהנה בעת זקנה מקצבה. השלב הבא זה כבר לא מדינת רווחה. המאבק שלנו עקרוני מאוד".

 

על-פי תוכנית הממשלה, מיליארד שקלים יוקצו כתוספת כללית לכל מקבלי קצבת הזקנה, שהם כ-725 נפש. 500 מיליון שקלים נוספים יתחלקו בין קשישים שמצבם הכלכלי גרוע. באופן מעשי, תתקבל התוספת באמצעות קצבאות הביטוח הלאומי בסך 500-150 שקל מדי חודש. קשישים יקבלו תוספת על פי גילם, ובהתאם לקריטריון בעלות על דירה. מי שזקן יותר, יקבל יותר.  

    

אבל החלטת הממשלה לא היתה סוף פסוק, אלא רק תחילתו. בחודשים האחרונים התגלעו מחלוקות בין משרד הרווחה למשרד האוצר. לאחרונה נכנס לתמונה גם משרד התשתיות, שיהיה אחראי על הקביעה למי מהקשישים יש דירה. כעת, המוסד לביטוח לאומי, משרד הרווחה ומשרד הגמלאים מנהלים ויכוח קשה על השאלה האם לתת את הקצבאות לכל הקשישים, או לעמוד בקריטריונים שנקבעו בהחלטת הממשלה.

 

נציגי ניצולי השואה: "חוצים כאן קו מוסרי"

בביטוח הלאומי, במשרד הרווחה ובמשרד הגמלאים מתנגדים בתוקף להבדלים בקצבאות לפי גיל. הם טוענים כי חלוקה באופן זה של הקצבאות תיצור אפליה בין מקבלי קצבאות הזקנה. מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, ד"ר יגאל בן-שלום, אמר ל-ynet: "זו חתירה תחת יסודותיו של הביטוח הלאומי. הגישה הזו תוביל לכך שיבוטל עיקרון הביטוח האזרחי. אזרחי המדינה יהיו תלויים בכספי הקצבה ולא בכסף שחסכו, שאותו ייאלצו לנצל בגיל צעיר יותר", שכן קצבת זקנה מוגדלת תינתן רק מגיל 75-80 ומעלה. 

 

יצוין כי על-פי ההסכם שנחתם בין הממשלה לנציגי ניצולי השואה, הכסף היה אמור לעבור בתחילת השנה. ביום ראשון תובא לישיבת ממשלה החלטה שתסמיך את שר האוצר, רוני בר-און, לחתום על הסכם עם ועידת התביעות באופן מיידי כדי לשלם בחודש מרס קצבאות ל-8,000 ניצולי שואה.  

 

ומה אומרים בארגונים המטפלים ברווחת ניצולי השואה? ממרכז הארגונים של ארגוני ניצולי השואה נמסר: "אנו מאמינים כי ממשלת ישראל תעמוד בכל המחויבויות שלה". ראשי הקרן לרווחת ניצולי שואה, זאב פקטור ודובי ארבל, מסרו בתגובה: "אם יתברר שממשלת ישראל שיקרה לניצולי שואה, קשישים וסובלים מעוני ורעב, היא מביאה על עצמה מאבק ומחאה שלא היו כדוגמתן בתולדות המדינה. אנשי ראש הממשלה חוצים קו מוסרי שדיקטטורים במדינות חשוכות לא מעזים לחצות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור
צילום: סבסטיאן שיינר
חתירה תחת הביטוח הלאומי. יגאל בן-שלום
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
שרדו את גיהינום השואה
צילום: איי פי
עכשיו נשארה רק הביורוקרטיה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים