המרצים נגד אולמרט: תזכרו מי הרס את השנה
למרות התקדמות במשא ומתן ונטייה של המרצים לקבל את מנגנון חישוב שחיקת השכר העתידית בפגישה שתתקיים היום, מנהיג המרצים השובתים אינו אופטימי: "בכל פעם שיש התקדמות האוצר שם רגל". הבוקר פתחו המרצים בקמפיין נרחב נגד נשיאי האוניברסיטאות וראש הממשלה: "תזכרו מי הרס לכם את השנה"
"תזכרו מי הרס לכם את השנה". זה נוסח המודעות בקמפיין מתוזמר ומתוזמן שבו פצחו היום (ד') ארגוני הסגל האקדמי הבכיר. במודעות שפורסמו בעיתונים היומיים תוקף הסגל הבכיר באקדמיה את בקשת צווי מניעה, ומזהיר: "נותרו 12 ימים לביטול הסמסטר. אולמרט, האחריות כולה שלך". אתמול נכנסה השביתה ליומה ה-73, והפכה להיות השביתה הארוכה בהיסטוריה של האוניברסיטאות במדינת ישראל. היא שברה את שיאה של שביתה אחרת - גם היא של המרצים - שנערכה לפני למעלה מעשור.
הפרופסור צבי הכהן, יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל הבכיר, אמר הבוקר ל-ynet כי "זה יום שחור לאקדמיה הישראלית. זה נורא ואיום שנשיאי אוניברסיטאות מעלים בדעתם שהם יכולים לכפות על המרצים לא להילחם על זכויותיהם. בפרט, שהם יודעים מי הצד שצודק ומי לא בסדר בפרשה הזו.
מתוך קמפיין הסגל האקדמי הבכיר
"יש מביניהם הטוענים כי מדובר למעשה בניסיון ללחוץ על האוצר, אבל הם פונים לבקש צווי מניעה נגדנו. ואיך זה בדיוק לוחץ על האוצר? הדבר החמור ביותר זה העניין האקדמי. אנחנו לא מעלים בדעתנו שבית הדין יוציא צווים, אבל בהסתברות קלושה ביותר - כל דבר יכול לקרות. אם זה יקרה, הנשיאים יאבדו את שארית האמון שעוד יש בהם", הוסיף הכהן.
האוניברסיטאות באר שבע, חיפה והטכניון, והאוניברסיטה העברית בירושלים הצביעו בינתיים אי-אמון בנשיאי המוסד האקדמי - נוכח תמיכתם בהוצאת צווי המניעה למרצים. משמעות ההצבעה היא הצהרתית בעיקרה ועל כך אומר הכהן: "יש מהלך ספונטני של חברי סגל שמביעים אי אמון בנשיאים שלהם. מי שחושב שיצליח עם צו מניעה הוא פשוט הזוי לחלוטין".
המו"מ מתחדש, האופטימיות דועכת
במקביל, היום מתחדש המשא ומתן בין ארגוני הסגל הבכיר לבין משרד האוצר וּועד ראשי האוניברסיטאות. המשא ומתן נערך תחת חסותו של בית הדין הארצי לעבודה, המשמש כמעין מתווך לאחר שראשי האוניברסיטאות ביקשו את צווי המניעה. התאריך הנקוב בבקשת הצווים הוא 13 בינואר, שהוא גם היום האחרון שבו ניתן לשוב ללימודים ללא ביטול הסמסטר.
בפגישה האחרונה בין הצדדים ניסחו נציגי ועד ראשי האוניברסיטאות
ונשיא בית הדין, סטיב אדלר, הצעת פשרה הנוגעת לפן אחד במשא ומתן - מנגנון לחישוב השחיקה העתידית בשכר המרצים. על פי ההצעה, החישוב ייעשה במסגרת תוספת של חמישה אחוזים למשק שקיבל יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ועל כך ייתווסף אחוז וחצי של תוספות שונות. לכל אלו יתלווה מדי שנתיים גם חישוב של גובה האינפלציה ואם יהיה הפרש לטובת המרצים, הוא יתווסף לשכר המרצים. הן המרצים והן האוצר אמורים להשיב להצעה זו. והמרצים נוטים להשיב בחיוב. אולם גם אם יסכימו, הרי שהשביתה רחוקה מסיום. פרמטרים נוספים, כמו מנגנון שחיקת השכר משנת 2001 ועד היום, עדיין עומדים במחלוקת.
פרופ' הכהן נשמע היום פחות אופטימי מאשר בימים האחרונים. "בכל פעם שיש התקדמות במשא ומתן עם האוצר, הוא שם רגל ומכשיל את המהלך", הוא אומר.