ניתוח למניעת זיעה בידיים - עובד טוב על צעירים
אחוז אחד מהאוכלוסייה סובל מהזעה מוגברת בכפות הידיים, ומחקר ישראלי חדש מראה כי ככל שהמנותח צעיר יותר כך פוחת מספר תופעות הלוואי וחומרתן. החוקר הראשי, ד"ר צבי שטיינר: "ככל שנקדים לבצע את הניתוח, כך ייטיב הדבר עם איכות חיי המטופל"
ניתוח למניעת הזעה בכפות הידיים יעיל יותר ככל שגיל המטופל צעיר יותר. כך עולה ממחקר ישראלי שנערך בבתי החולים הלל יפה, סורוקה ובני-ציון. מהמחקר עולה עוד כי המנותחים הצעירים סבלו פחות מתופעות הלוואי של הניתוח. בנוסף, המטופלים הצעירים הביעו שביעות רצון גבוהה יותר, ויותר מ-90 אחוז מהם היו בוחרים לעבור שוב את הניתוח.
המחקר התפרסם במגזין הרפואה journal of pediatric surgery.
הזעה מוגברת בכפות הידיים מופיעה אצל אחוז אחד באוכלוסייה (כ-70 אלף איש). לתופעה ישנן השלכות חברתיות ופרטיות לגבי תפקודו של האדם. אנשים הסובלים מהזעת יתר בכפות הידיים יתקשו במשימות פשוטות כמו לאחוז בעכבר המחשב או בכלי כתיבה. ילדים יתלוננו כי הזיעה מכתימה את המחברות. הסובלים מהזעת יתר ידווחו על חשש ובושה ללחוץ ידיים של אנשים אחרים.
מבוגרים מזיעים יותר, גם אחרי הניתוח (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
קיים ניתוח פשוט יחסית לטיפול בבעיה. בניתוח נעשה חתך בבית השחי דרכו מוחדר מכשיר הניתוח לצד עמוד השדרה. בניתוח נכרתות שלוחות עצביות שמגיעות לאזור היד ויוצרות את גירוי היתר של בלוטות הזיעה. שיעורי ההצלחה של הניתוח עומדים על 96 אחוז, אולם תופעת הלוואי העיקרית שלו היא הזעה "מפצה" במקומות אחרים בגוף כמו גב, ירכיים, כפות רגליים או הפנים.
במחקר נבדקו 325 מטופלים שעברו את הניתוח. הם חולקו לשתי קבוצת: קבוצת הילדים ובני הנוער (בני 8 עד 14), שבה היו 116 מטופלים וקבוצת הבוגרים (בני 15 עד 40), שבה היו 209 מטופלים. הם רואיינו בטלפון שנתיים לפחות לאחר הניתוח.
נמצא כי 97 אחוז מהמנותחים דיווחו על הקלה מוחלטת (89.4 אחוז) או סבירה (7.6 אחוז) בסימפטומים. זאת למרות שאצל 80 אחוז מהמנותחים הופיעה הזעה מפצה במקומות אחרים בגוף. נמצא כי מספר תופעות הלוואי וחומרתן היו פחותות בקבוצת הצעירים: אצל המבוגרים הופיעה הזעה מפצה בקרב 90 אחוז מהמנותחים, לעומת 70 אחוז בקבוצת הצעירים. בנוסף, חומרת ההזעה המפצה היתה פחותה אצל הצעירים: הזעה מפצה בדרגה בינונית וקשה הופיעה אצל 60 אחוז מהמבוגרים לעומת 45 אחוז מהצעירים.
41 אחוזים מהנבדקים טענו שאיכות חייהם ירדה בעקבות הופעת הזעה במקומות אחרים בגוף. למרות זאת, רק חמישית מכלל המנותחים היו בוחרים בדיעבד שלא לבצע את הניתוח, כשגם בנקודה זו הגיבו הצעירים טוב יותר - רק 9 אחוזים מהם היו מעדיפים לוותר על הניתוח, לעומת 31 אחוז מהמבוגרים. חומרת ההזעה המפצה לא השתנתה אצל 70 אחוזים מהמנותחים. אצל 20 אחוזים היא פחתה ואצל עשרה אחוזים התגברה.
עוד עולה מהמחקר כי ייתכן שמדובר בתופעה על רקע גנטי: 40 אחוז מהמנותחים דיווחו שיש להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה הסובל גם הוא מהזעת יתר.
החוקר הראשי, ד"ר צבי שטיינר, מנהל היחידה לכירורגית ילדים במרכז הרפואי הלל יפה, ציין כי "המטופלים מעדיפים להקל על תופעת ההזעה בכפות הידיים למרות השיעור הגבוה של הופעת הזעה מפצה במקומות אחרים בגוף". עוד ציין ד"ר שטיינר: "כמעט בכל הפרמטרים שנבדקו, הן הפיזיים והן אלו שהתייחסו לאיכות החיים של המטופל כשנתיים ויותר לאחר ביצוע הניתוח, הקבוצה הצעירה הראתה ממצאים טובים יותר מזו הבוגרת, מה שבהכרח מביא אותנו למסקנה שככל שנקדים לבצע את הניתוח, כך ייטיב הדבר עם איכות חיי המטופל. כדאי לעשות את הניתוח בגיל ילדות ולא לסבול סתם 15 או 20 שנה. אני ככירורג מסייג ומזהיר את המנותחים מפני תופעות הלוואי ומסביר למטופלים שמי שיכול להסתדר עם ההזעה בכפות הידיים מוטב לו לוותר על הניתוח".