שתף קטע נבחר

 

פרידמן יוזם מהפכה, השופטים: נקבל קמפיינים

השר פרידמן מציע שורה של שינויים במערכת המשפט ובראשם שינוי בחירת נשיאי בתי המשפט, כך שועדת איתור היא שתבחר בהם - ולא הוא עצמו יחד עם נשיאת העליון. נציגות השופטים, שגילתה בתקשורת על אודות היוזמה, שיגרה מכתב בהול לפרידמן והזהירה: שופטים יעסקו במסעי בחירות במקום לעסוק בשיפוט

שינויים במספר השופטים בוועדה לבחירת שופטים, הרחבה, ביטול המינויים הזמניים בבית המשפט העליון, בחירת נשיאי בתי משפט וסגנים בוועדת איתור ולא על ידי נשיאת בית המשפט העליון ושר המשפטים - אלה הם רק חלק מהמהלכים שמתכוון לבצע שר המשפטים, דניאל פרידמן, בתזכיר חוק שהציג היום (ד'). נציגות השופטים נדהמה לנוכח הפרסומים על השינויים, ובעיקר על הכוונה לשנות את דרך מינוי נשיאי בתי המשפט.

  

על פי הצעותיו של השר פרידמן, הליך המינוי של נשיאים וסגני נשיאים לבתי המשפט ישונה. כיום, הסמכות נמצאת בידי שר המשפטים ובהסכמת נשיאת העליון. פרידמן ויתר על סמכותו בעניין, ומציע להקים ועדת איתור המורכבת מחמישה שופטים. אלה יוכלו לבחור ולהמליץ על מינוי הנשיאים וסגניהם לבתי המשפט.

  

יותר כוח לממשלה

במקביל, פרדימן מבקש לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים. במקום תשעה חברים היא תורכב מ-11. מספר נציגי בית המשפט העליון - כיום שלושה - יופחת לשניים בלבד וישווה למספר נציגי הממשלה והכנסת. הממשלה תבחר שני נציגים: איש ציבור ושופט בדימוס. נציג נוסף ימונה מהעולם האקדמי.

 

משמעות היוזמה היא הענקת משקל רב יותא להחלטות הממשלה, שבפועל תשלוט על חמישה מינויים בתוך הוועדה. "השקפת עולם צריכה לבוא לידי ביטוי בבחירה לבית המשפט העליון, אבל אסור שתהיה זכות וטו. זה נכון שבאופן עקיף, לממשלה יהיה יותר כוח פוליטי, אבל השקפת עולם של פוליטיקאים משקפת יותר את הציבור מאשר השקפתם של שופטים".

 

השר פרידמן כינה את היוזמה "דמוקרטיזציה של מערכת המשפט". לדבריו, "ההצעה נועדה לרכז את הכוח בעליון. כיום מה שקורה הוא שאנחנו מפזרים את הכוח". הצעה נוספת הנכללת ביוזמתו של פרידמן היא ביטול המינויים הזמניים בבית המשפט העליון. כיום, שופטים בבתי המשפט המחוזיים, המעוניינים להתמודד על מקום בעליון, צריכים לעבור את "המשוכה" בדמות מינוי זמני בן חצי שנה בבית המשפט הגבוה.

 

פרידמן סבור כי המצב הנוכחי פוגע בעצמאותם של השופטים שמחכים למינוי. לדידו, שופטים העובדים במינוי זמני נבחנים כל העת בידי נשיאת העליון, דורית בייניש, ויתר חברי ההרכב, ולכן אינם חופשיים לפסוק. "אין לי כוונה להמשיך עם המינויים הזמניים", אמר.

 

"יהיו מסעי בחירות במקום שיפוט"

במכתב בהול ששוגר לשר המשפטים כתבה יו"ר נציגות השופטים, ורדה אלשיך, כי גם היא וגם נשיאת בית המשפט העליון הופתעו לגלות על הרפורמות מהתקשורת, שכן הדיווח הופיע לראשונה הבוקר ב"ידיעות אחרונות". קצפה של אלשייך יצא בעיקר נגד הרפורמה הנוגעת לאופן בחירת נשיאי בתי המשפט. "המבנה המוצע איננו נראה לנו, מסיבות רבות, ואנו מבקשים מאד להסביר לך את טעמינו. די בכך אם נציין כי על פניו נראה מתוך ההצעה כי השופטים יהיו עסוקים במשך תקופה לא מבוטלת ב'מסע בחירות' או 'מערכת בחירות', במקום לעסוק בעבודתם השיפוטית".

 

השר פרידמן הגיב לפניית נציגות השופטים בשיחה עם ynet ואמר כי הוא נפגש ודן עם נציגות השופטים בשורה של נושאים, לרבות נושא זה וכך הוא ימשיך לעשות. מלשכת פרידמן נמסר כי "בדומה לכל תזכיר הצעת החוק, ניתן כעת פרק זמן להגיב עליו ולהשמיע ביקורת והצעות נוספות. השר ייפגש השבוע עם נציגות השופטים וידון איתם פעם נוספת בנושא זה".

  

ח"כ אורית נוקד (העבודה), החברה בוועדה למינוי שופטים ועורכת דין במקצועה, אמרה ל-ynet: "אני חושבת שמבנה הועדה כעת הוא מאוזן והיא מתפקדת כראוי. מי שרוצה לשנות, כדאי שיבחן קודם את הדברים. השינוי שפרידמן מציע פוגע במעמדה של מערכת המשפט בישראל ובעצמאותו של בית המשפט העליון ויביא לפוליטיזציה של המערכת המשפטתית. ברוח הזמנים אני יכולה להגיד שהוועדה לבחירת שופטים זה לא כוכב נולד".

 

יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ אופיר פינס, אמר בתגובה ליוזמת פרידמן כי "שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים יגרום למשבר קואליציוני. אינני מבין מה הבעיה של השר פרידמן עם הרכב הוועדה הנוכחית ומדוע הוא ממשיך עם ריצת האמוק שלו לקעקע את מערכת המשפט".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרידמן. דמוקרטיזציה
צילום: גיל יוחנן
בייניש. מאבדת כוח?
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
נוקד. לא כוכב נולד
צילום: ירון ברנר
פינס. על סף משבר
צילום: ניב קלדרון
מומלצים