שתף קטע נבחר

חורפיש: הביוב זורם באין מפריע לנחל כזיב

כבר שנים שהביוב של חורפיש ובית ג'אן זורם לנחל כזיב. כאילו לא די בכך, בתקופה שאחרי המסיק, פסולת בתי הבד מגבירה את הזיהום. התושבים טוענים כי פנו למועצה מספר פעמים ולא נענו. בעמותת "אזרחים למען הסביבה בגליל" טוענים שההזנחה רבת השנים גורם לזיהום הקרקע ומי התהום, כפי שקרה אשתקד. ראש המועצה: היו קשיים ביורוקרטיים אך עד סוף השנה נחובר למכון טיהור שפכים

עשרות שנים זורמים מי השופכין של חורפיש ובית ג'אן במורד ואדי חביס - היישר לערוצו של נחל כזיב. בשנים האחרונות נוסף לזיהום מוקד נוסף - ביוב שזורם ליד בית הספר בחורפיש. וכאילו שלא די בכך, הרי שאחרי עונת המסיק נוספת לשפכים הפסולת הרבה שמופקת מבתי הבד באזור. בהעדר פיתרון מוסדר, מוזרמת הפסולת החומצית ישירות לנחל, אך למרות המפגע המתמשך, הרשויות לא עשו דבר בנידון.

 

"התחושה היא שלאיש לא אכפת, וזה כואב", אומר לאביב (47), תושב חורפיש ואב לשלושה ילדים. "בתי בת ה-14 לומדת בבית הספר שבקרבתו זורם הביוב, ואני מאוד מודאג". לדבריו, שיגר בעבר מספר פניות למועצה, אך טרם קיבל הסבר או תשובה בנושא הזרמת הביוב. "אפילו תשובה מינימלית לא קיבלתי, והתחושה היא שאנחנו במערב הפרוע. פשוט לא דואגים לנו". 

  

איברהים (52), גם הוא תושב חורפיש, פנה אף הוא למועצה מספר פעמים בעבר ומעולם לא נענה. "נחל ואדי אל חביס, המגיע מכיוון בית ג'אן והר מירון, מזוהם לגמרי מהביוב של בית ג'אן והשאריות הזורמות מבית הבד שלהם", הוא מספר. באשר לשלולית הביוב הקיימת דרך קבע בסמוך לבית הספר, הוא אומר: "במקום לתקן את הצינור, מכסים אותו באבנים ואדמה כדי לסתום את הדליפה - אבל כמובן שהמים בוקעים בכל הזדמנות".


בדרך לנחל כזיב. מי הביוב של חורפיש (צילום: עמותת אל"ס)

 

בעמותת "אזרחים למען הסביבה בגליל", טוענים כי כבר בשנת 2003 פנו לראש המועצה הקודם, מר מאלכ בדר, והתריעו על בעיית הביוב הקשה בכפר, ולאחרונה שיגרו שני מכתבים נוספים לראש המועצה הנוכחי - אך עד כה דבר לא נעשה. עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, מנהלת עמיתה בעמותה, מאוכזבת. "מפגעי הביוב בכפר מתמשכים מזה שנים ארוכות, ללא פתרון נראה באופק. מפגעים אלו גורמים לתנאי חיים בלתי נסבלים ונזקים בלתי הפיכים לנחל כזיב ולמקורות המים באזור". 

 

בעמותה ציינו כי גם מאגר הביוב שממוקם בצדו המערבי של הכפר הפסיק מזמן למלא את תפקידו, והיום הוא משמש כתחנת מעבר בלבד - אליה נכנס הביוב מצד אחד וממנה הוא גולש החוצה לכיוון נחל כזיב. ואכים מוסיפה כי נחל כזיב - שמתחיל בהר מירון סמוך לבית ג'אן ומסתיים בים התיכון צפונית לאכזיב - היה אחרון הנחלים הנקיים בארץ, אולם נזקי הביוב הסבו לו פגיעה קשה. פגיעה זו נוגעת הן במי השתייה, הן במי התהום, הן בקרקע והן בסביבה ובתושבים. היא מזכירה בצער את תוצאות הזיהום אשתקד, אז זוהמו מעיינות זיו מחלחול מי הביוב באגן הנחל.

  

"הבעיה בטיפול"

אלא שראש המועצה הנוכחי, רכאד ח'יר אלדין, סבור שאין לתושבים סיבה אמיתית לדאגה. "הבעיה של הביוב באזור הגליל קיימת כבר עשרות שנים", הוא מודה, "אבל בשנים האחרונות התחילו לטפל בה". לדבריו, היישוב חורפיש כמו יישובים אחרים באזור, עדיין אינו מחובר למכון טיהור שפכים אזורי, והפתרון התעכב עד כה בשל התנגדותה של רשות הטבע והגנים לתוואי הצינור. "יכולנו לגבש פתרון בשנת 2003", הוא מדגיש, "אבל התעכבנו עד עכשיו בשל התנגדותה של הרשות".

 

אלדין מציין כי בימים אלה מבצעת המועצה עבודות להנחת צינור הסניקה ביישוב, ועד סוף 2008 תחובר חורפיש למכון טיהור השפכים. "אנו משקיעים בפרויקט כמה מיליוני שקלים והעבודות בעיצומם" הוא אומר.

 

באשר לביוב הזורם בקרבת בית הספר טוען אלדין: "מדובר בבעיה נקודתית שתיפתר להערכתי עד חודש מרץ. יש כבר תקציב והתחלנו להיערך לפתרון".

 

לדברי אלדין, בנוסף לפעולות אלה, פועלת המועצה לשיקומו של הנחל ולהוצאת המרעה הרועה בו בתקופת החורף - תופעה שאושרה בעבר על-ידי רשות המרעה, אך הופסקה לאחרונה בשל הנזק הרב שהיא גורמת. "עד סוף 2010 גם הביוב של בית ג'אן לא יזרום בנחל", הוא מבטיח.

 

ומה בנוגע לטענות התושבים על התעלמותה של המועצה? "אין תושב שפנה ולא קיבל תשובה. אין דבר כזה", הוא טוען. "כל תושב יכול לראות שאנחנו עובדים, העבודות לא נעשות במחתרת". 

 

הלל גלזמן, ראש מדור ניטור נחלים במחוז צפון של רשות הטבע והגנים, מסר בתגובה: "המועצה המקומית חורפיש הזניחה שנים רבות את הטיפול והתחזוקה של מתקני הטיהור שהמדינה בנתה עבור הכפר לפני 20 שנים, ובעלויות של מליוני שקלים. זו הסיבה שבגללה הביוב זורם שנים לנחל כזיב". לדברי גלזמן, בשנים האחרונות מתקדם פתרון חדש לבעיית הביוב וחיבור חורפיש למערכת האזורית בהשקעה נוספת. "(אמנם) היתה בעייה של תוואי הצינור בין הקרן הקיימת לישראל ורשות הטבע והגנים, אך המחלוקת נפתרה לפני כשנה. פתרון הביוב של חורפיש התעכב גם בגלל בעיות תקציביות קשות של המועצה המקומית עצמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפסולת מבית הבד
באדיבות אל"ס
מומלצים