שתף קטע נבחר
 

היום בכנסת: התחיל הקרב על שידורי טלוויזיה בחינם

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום בהצעת הממשלה להקים מערך שידורי טלוויזיה דיגיטלי, שיאפשר לצרכנים לקלוט בחינם את שידורי ערוצים 2, 10, ערוץ 1 וערוץ הכנסת, מבלי שיידרשו להתחבר לכבלים או ללווין. תנאי לקליטת השידורים בחינם - קניית ממיר מיוחד בהוצאה חד-פעמית של 400 שקל. הרבה מאבקים, תככים ושתדלנות יאפיינו את הדיון בחוק שיעשוי להביא למהפיכה בהרגלי הטלוויזיה בישראל

האם יוכלו בקרוב הצרכנים בישראל להנות מצפייה חינם בטלוויזיה מבלי שיאלצו לכבול את עצמם לכבלים או ללווין? היום (ב') נפתח בוועדת הכלכלה סיבוב הקרבות האחרון במערכה על הקמת מערך שידורים קרקעי דיגיטלי, והשחקנים כבר מתחממים בשולי הזירה. מערך השידורים החדש יאפשר לצרכנים לקלוט בחינם (ללא דמי מנוי) מספר ערוצי טלוויזיה, ציבוריים ומסחריים, לאחר הוצאה חד-פעמית של כ-400 שקלים על ממיר מיוחד.

 

הצעת החוק, ביוזמת הממשלה, הונחה על שולחן הכנסת כסעיף בתוך חוק ההסדרים, אולם בלחצה של יו"ר הכנסת, דליה איציק, הסעיף פוצל מחוק ההסדרים והוא יעלה לדיון ראשון בועדת הכלכלה היום.

 

גם ערוץ 9 וערוץ 24 רוצים להיכלל בשידורי החינם

על מה בעצם מדובר? בעקבות עבודת צוות משותפת של משרד התקשורת ומשרד האוצר, שהחלה כבר בשנת 2004, הוחלט על הקמת מערך שידורים דיגיטלי חינמי, שיספק לצרכנים את האפשרות לצפות בערוצים ציבוריים ומסחריים על ידי רכישת ממיר מיוחד. על פי ההצעה, הערוצים שאמורים להיכלל בחבילה הם הערוץ הראשון, ערוץ 2, ערוץ 10, ערוץ הכנסת (99) וכן ערוץ 33 (פלטפורמה לשידורים עתידיים בערבית). כיום, רק את ערוץ 1 ו-2 ניתן לקלוט עעם אנטנה, מבלי להתחבר לכבלים או ללווין, אולם גם דבר זה כרוך בקשיים טכניים. הגוף שיהיה אחראי על הקמת המערך החדש ותפעולו תהיה הרשות השניה. על פי הערכות שונות, עלות הקמת מערך השידורים בחינם תהיה 20 מיליון דולר, ועלות תפעולו תעמוד על עשרות מיליוני שקלים נוספים מדי שנה.

 

חברות הכבלים והלווין תומכות בהצעת האוצר, כנראה משום שהבינו שמבחינתן מדובר ברע במיעוטו. אולם המהלך אינו צפוי לעבור בשקט משום שהערוצים הייעודיים מעוניינים לצרף את עצמם לחבילה הבסיסית שתינתן כאמור בחינם. מדובר בעיקר בערוץ הרוסי (ישראל פלוס – ערוץ 9) ובערוץ המוסיקה (ערוץ 24). בכבלים ובלווין חוששים כי הרחבה של החבילה הבסיסית תביא לנטישת מנויים המונית שתמוטט אותם מבחינה כלכלית, למרות שנתונים שונים מראים כי היקף הביקוש לחבילה הבסיסית עומד על אחוזים בודדים מקרב הצופים. כך או אך, אף אחד מהצדדים לא מתכוון לוותר. כל צד מציג את הדברים כמלחמה לחיים ולמוות.

 

HOT ו-yes: יוצרים בדלת האחורית מתחרה שלישי

לדברי גורמים בערוץ 24, הפעלת שידורי ערוץ 2 וערוץ 10 במערך חינמי, תגדיל את חשיפתם לפלחי שוק חדשים באופן ניכר, דבר שעלול למוטט את ערוץ המוסיקה שלא יצליח למשוך אליו מפרסמים אלמלא יצורף לחבילה. בנוסף, טוען מנכ"ל ערוץ 9, ליאוניד בלכמן, כי אי הכללת הערוץ הדובר רוסית בחבילה הבסיסית, יפגע בציבור צופים של 1.2 מיליון עולים ממדינות חבר העמים. בלכמן הוסיף ואמר ל-ynet: "שלא תהיה טעות, מדובר כאן באינטרסים כלכליים ולא ציבוריים. אני לא מתכוון לפרנס את הוט ואת יס על חשבון הצופים של ערוץ 9".

 

מנגד, בחברת "הוט" ובחברת "יס" טוענים כי הכללתם של הערוצים הנוספים בחבילה תיצור הלכה למעשה מתחרה שלישי בשוק הטלביזיה הרב ערוצית, למרות הבטחה מפורשת של משרד התקשורת שהדבר לא יקרה. בהוט צופים הפסדים כלכליים לחברה, שתיאלץ להמשיך ולהעביר את שידורי הערוצים הללו גם על גבי התשתית שלהם, זאת בנוסף לנטישה אפשרית של מנויים קיימים.

 

האוצר כבר מאיים למשוך את ההצעה

הכבלים והלווין אינם לבד במערכה. הם נהנים, בינתיים, מתמיכת סגן אגף התקציבים באוצר, חיים פרננדז, וכן מתמיכתו של יו"ר ועדת הכלכלה, גלעד ארדן (ליכוד), שמחזיקים בעמדה דומה. האוצר מאיים כי ימשוך כליל את הצעת החוק להקמת מערך שידורים חינמי, אם הכנסת תבקש לכלול בחבילה ערוצים נוספים. ארדן סבור ככל הנראה כי האוצר אינו "מבלף", וכי הדבר יביא לפגיעה באינטרסים של הצרכנים. עמדתו היא שצריך להתחיל מהבסיס, ולא למוטט את המגדל עוד בטרם נבנה. מבחינתו, על הרחבת החבילה יהיה מקום לדבר בעתיד, לאחר שהמערך החדש כבר יהיה עובדה מוגמרת.

 

כפי שמסתמן, האיום על החבילה הבסיסית הוא איום ממשי. חששותיה של חברה "הוט" מצביעים על כך שהלחצים שמפעיל לב לבייב, הבעלים של ערוץ 9, הם לחצים של ממש. לראייה, חברי סיעת ישראל ביתנו, ביניהם יו"ר ועדת הכספים, סטס מיסז'ניקוב, מתבטאים בנחרצות בעד צירוף הערוץ הרוסי לחבילה, ואף הגישו הצעת חוק מתאימה. יו"ר סיעת ישראל ביתנו וחבר ועדת הכלכלה, רוברט אילטוב, אמר בעבר כי יפעל לקידום הצעת החוק באופן עצמאי, אם ועדת הכלכלה לא תאשר מיוזמתה את הכללת הערוץ בחבילת החינם.

 

ערוץ 24, הנמצא בבעלות אולפני מימד, בהם שולט זאב מוזס, נהנה בינתיים מהלחצים שמפעיל הערוץ הרוסי, שנהנה מתמיכה גדולה יותר.

 

משני צידי המתרס ניצבים גופים עתירי כוח וממון, כל אחד מהם מנסה למשוך את הרפורמה לכיוון שלו. כל אחד מהם, באופן לא מפתיע, מציג את עצמו כדואג בראש ובראשונה לאינטרסים של הצרכנים. בסופו של דבר, התוצאה תהיה אחת משלוש: או שהרפורמה תעבור כפי שהיא, או שתתרחב, או שלא תעבור כלל. למרות שבכנסת, כמו בכנסת, ודאי עוד צפויות הפתעות רבות.


פורסם לראשונה 06/01/2008 22:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב - שידורי טלוויזיה בחינם
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים