הורים מסרבים לחסן - ומאות מקרי חצבת התגלו לאחרונה
במשרד הבריאות מזהירים מפני התפרצות המחלה, לאחר שבשבועות האחרונים נרשמו מעל 500 מקרי חצבת חדשים. רוב המקרים התגלו בקרב האוכלוסיה החרדית. ד"ר ניצה אברמסון ממשרד הבריאות: "בהתפרצות הנוכחית חלו גם תינוקות, הפניות שלנו להתחסן לא נענות". בשבוע שעבר התגלה מקרה חצבת גם בת"א: "המחלה יכולה להגיע לכל מקום"
מעל 500 מקרי חצבת התגלו מאז חודש אוגוסט בארץ, מרביתם באזור ירושלים ובית-שמש, ובמשרד הבריאות מזהירים מהתפרצות המחלה. מרבית האוכלוסייה בישראל מחסונת נגד חצבת בטיפת חלב בגיל שנה ובבית הספר בגיל 6. התפרצות חצבת נרשמה בריכוזים בהם יש קהילה חרדית שאינה מחוסנת ולפיכך אינה מוגנת מהנגיף. פרט לירושלים ובית-שמש התקבלו בשבועות האחרונים דיווחים על תחלואה גם בקרית-ספר, מודיעין, בני-ברק, נתניה וצפת.
מתחילת חודש אוגוסט ועד היום התגלו בארץ 528 מקרי תחלואה בחצבת, 482 מהם באזור ירושלים ובית-שמש. בשבוע האחרון התגלו כארבעים מקרים נוספים. לשם השוואה, במהלך כל שנת 2006 נרשמו בכל הארץ רק כ-11 מקרים של תחלואה בחצבת. 330 מהחולים מתחת לגיל 10, בהם 63 תינוקות בני פחות משנה.
"רוב המקרים הם מהקהילות החרדיות בירושלים ובבית שמש, רובם ילדים מתחת לגיל 14 שנים", אומרת ד"ר ניצה אברמסון, סגנית רופאת מחוז ירושלים במשרד הבריאות. "מכיוון שמדובר במשפחות מרובות ילדים אנחנו מגיעים למספר גדול במשפחה אחת. אם לא מתחסנים, יכולים להיות גם
בתחנות טיפת חלב בריכוזים החרדים בירושלים עובדים בימים אלו מסביב לשעון כדי לנסות ולחסן את כל מי שלא חוסן, ללא תשלום. בנוסף, מגיעות אחיות לגני ילדים ומבקשות לחסן ילדים שלא חוסנו בגיל שנה, כנדרש. הבעיה היא שבחלק מהמקרים הורים מסרבים לחסן את ילדיהם.
"אנחנו כמעט במבצע צבאי, עובדים ממש מסביב לשעון. טיפות החלב פתוחות מבוקר עד ערב", אומרת ד"ר אברמסון. "המסר הכי חשוב מבחינתנו הוא שהחיסון טוב, מגן ובטוח ואנו קוראים לאנשים לבוא ולהתחסן".
היחידים שאינם מוגנים נגד המחלה הם תינוקות מתחת לגיל שנה, הגיל המינימלי למתן החיסון. כאמור, בין מקרי החצבת החדשים נמצאו גם עשרות תינוקות בני פחות משנה "החיסון לא נחשב כמגן מתחת לגיל שנה", מסבירה ד"ר אברמסון. בהתפרצות הנוכחית חלו גם תינוקות בני חודשים אחדים. באופן שגרתי תינוקות כה קטנים אינם נחשפים כלל לחצבת בשל "אפקט העדר" שנוצר מהתחסנות של הרוב המוחלט באוכלוסייה. "אותה קהילה שלא מחסנת מסכנת גם את התינוקות שבה", מסבירה ד"ר אברמסון.
החצבת הגיעה גם לת"א: "המחלה יכולה להגיע לכל מקום"
בשבוע שעבר הגיעה החצבת גם לתל-אביב. פעוט בן שנה וחודש, תושב אריאל, שנדבק בחצבת במשפחתון שבו הוא מבקר הגיע לביקור אצל סבו וסבתו ברמת-אביב. הוא אובחן כחולה במרפאתו של ד"ר צחי גרוסמן, מומחה לרפואת ילדים במכבי שירותי בריאות בצפון תל-אביב. "אנשים חושבים לתומם שאולי זו מחלה שמופיעה רק בריכוזים של אוכלוסיה חרדית ושהיא לא תגיע לרמת-אביב, אבל המקרה הזה מוכיח שזו מדינה קטנה, אנשים נוסעים ממקום למקום ומבקרים. החצבת יכולה להגיע לכל מקום", אמר ד"ר גרוסמן.
בעקבות זיהוי המקרה בתל-אביב ערך משרד הבריאות חקירה אפידימיולוגית ונבדקו אנשים שבאו במגע עם הפעוט החולה. עד כה לא ידוע על מקרה נוסף של הידבקות.
לדברי ד"ר גרוסמן, "כיסים" של אוכלוסייה שאינה מחוסנת נמצאים לא רק בקרב האוכלוסייה החרדית, אלא גם בתל-אביב. "יש הרבה הורים צעירים ומשכילים המתנגדים לחיסונים גם בתל-אביב, באזור המרפאה שלי. לי כרופא חשוב מאד לומר לאותם אנשים שיחסנו את ילדיהם. עד כה הם נהנו מהגנה משום שרוב
האוכלוסייה סביבם מחוסנת, אבל המקרה הנוכחי מראה שהחצבת יכולה להגיע גם לכאן".
חצבת היא מחלה נגיפית המועברת על ידי וירוס. קל מאד להידבק בה משום שהיא עברת דרך האוויר ובמגע עם חולה. החצבת מתחילה כמחלת חום מלווה בנזלת, דלקת עיניים וכאבי גרון. בשלב האחרון של המחלה מופיעה פריחה ולאחריה מחלימים. המחלה עלולה להסתבך ולהפוך לדלקת ריאות, שעלולה במקרים נדירים גם לגרום למוות. עד כה לא נרשם בישראל מקרה מוות בעקבות הידבקות בחצבת.