שתף קטע נבחר

 

בוליביה: הנשיא נועד עם יריביו כדי לפתור המשבר

נשיא בוליביה ויריביו, מושלי המחוזות העשירים שהכריזו על עצמאות, ניהלו אמש משא ומתן אל תוך הלילה, בניסיון למנוע מהמחוזות לפרוש מהמדינה. שני הצדדים החליטו להקים ועדה משותפת שתנסה למצוא פתרון למחלוקות, שנסובו על השינויים בחוקה שיזם מוראלס

נשיא בוליביה אוו מוראלס ויריביו, מושלי האזורים המתנגדים למדיניותו, ניסו אמש (יום ג') לפשר על המחלוקות ביניהם, והנשיא טען כי על בוליביה, המדינה הענייה ביותר בדרום אמריקה, להישאר מאוחדת.

 

לפני שבועות ספורים, הכריזו ארבעה מתוך תשעת המחוזות המרכיבים את בוליביה על פרישה מהמדינה - בניסיונם להגן על המחוזות העשירים מפני מה שראו כניסיון השתלטות על משאביהם הטבעיים ולנוכח מאמציו של מוראלס לערוך שינויים בחוקת המדינה. ארצות הברית , האיחוד האירופי, ומדינות אחרות באמריקה הלטינית קראו לשני הצדדים להגיע לפשרה.

 

"העם רוצה לראות אותנו מאוחדים", אמר מוראלס בתום שבע שעות דיונים שהחלו אתמול והסתיימו בשעות הלילה. "הבה נפעל יחד כדי להתגבר על המחלוקות בינינו".

 

מוראלס, הנשיא הילידי הראשון של בולביה, אמר כי בכוונתו להקים ועדה שתכלול נציגים מטעמו ומטעמם של המחוזות המורדים, כדי להקים ממשלת אחדות לאומית וליישב את המחלוקת על אופן חלוקת ההכנסות מייצוא משאבים טבעיים, ואת הסכסוך על התיקונים שהנשיא מבקש לבצע בחוקת המדינה.

 

יריביו של מוראלס - ידידו הקרוב של נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס - טוענים כי הוא מנסה, כמו ידידו הקרוב, להרחיב את סמכויותיו באופן בלתי חוקי. לטענתם, התיקונים בחוקה אושרו באסיפה החוקתית במדינה בסוף השנה שעברה מאחר שנציגי האופוזיציה נעדרו מהדיון.

 

מושל מחוז פנדו, לאופולדו פרננדס - אחד המושלים שמחוזותיהם הכריזו על אוטונומיה - אמר למוראלס כי עליו לערוך תיקונים בנוסח החוקה המתוקן, כך שיכלול גם את הערותיה של האופוזיציה. "לא תוכל לשלוט אם רק רוב מצומצם של 51 חברי אסיפה יאשרו את החוקה, ו-48 אחוזים יתנגדו לה", אמר פרננדס.

 

החוקה המתוקנת תוגש למשאל עם מאוחר יותר השנה. כן ייערך משאל עם על המשך כהונתו של מוראלס ושל מושלי המחוזות במדינה. מוראלס נהנה מתמיכה רבה באזורים העניים בהרי אנדים שבמערב בוליביה. הוא רוצה להקנות לקהילות הילידיות כוח פוליטי רב יותר, ומתכנן גם רפורמה בחלוקת הקרקעות במדינה.

 

עם זאת, מושלי המחוזות במזרח המדינה, אזור העשיר במשאבים טבעיים, רוצים להבטיח שמוראלס לא יפגע בהכנסותיהם מייצוא גז טבעי. הם גם חוששים שרפורמה בקרקעות תפגע בחוות הסויה המשגשגות במזרח.

 

"כולנו רוצים שלום ואחדות - אבל ישנם דברים שלא נסכים להתפשר עליהם, נושאים שמהווים עקרונות וחוקים בעינינו", אמר רובן קוסטס, מושל מחוז סנטה קרוז האמיד, שהוביל את מהלך פרישתם של המחוזות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוראלס. העם רוצה אחדות
צילום: רויטרס
מומלצים